Финландската култура в някои интересни факти - Култура и фестивали - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Финландската култура в някои интересни факти
Автор: Елена Исаева

Сауната е неразделна част от финландската култура, като почти всяко домакинство има собствена сауна. Това е място за почивка, общуване и дори бизнес срещи.

Любов към природата: Финландците имат дълбока връзка с природата и дейности на открито като туризъм, ски и бране на горски плодове са популярни през цялата година. Честване на Еньовден: Еньовден (Juhannus) е един от най-важните празници във Финландия, белязан от огньове, традиционни танци около майския стълб и консумация на финландски деликатеси като млади картофи и пушена риба.

 

Финландската култура в някои интересни факти
Снимка: pixabay.com

Фински език: Финският е фино-угорски език и един от най-уникалните езици в света. Известен е със сложната си граматика и липсата на връзка с индоевропейските езици.

Столица на дизайна: Финландия е известна със своето дизайнерско наследство с емблематични марки като Marimekko, Iittala и Artek. Хелзинки е обявен за световна столица на дизайна през 2012 г.

Сису: Сису е финландска концепция, която грубо се превежда като смелост, решителност и устойчивост в лицето на трудностите. Смята се за типична част от финландския характер.

Езера и острови: Финландия е известна като страната на хилядата езера, с около 188 000 езера, разпръснати из страната. Освен това има хиляди острови, което го прави рай за любителите на водата.

Образователна система: Образователната система на Финландия постоянно е класирана сред най-добрите в света, с акцент върху креативността, равенството и благосъстоянието на учениците.

Домът на Дядо Коледа: Град Рованиеми във финландска Лапландия се счита за официален роден град на Дядо Коледа. Това е популярна дестинация за семейства и коледни ентусиасти.

Финландска кухня: Финландската кухня включва обилни и прости ястия като ръжен хляб, пушена сьомга, месо от северен елен и карелски сладкиши. Храни като горски плодове и гъби също често се използват.

Калевала: Калевала е епична поема, изиграла значителна роля в оформянето на финландската идентичност и култура. Съдържа фолклор, митология и легенди от финландския фолклор.

Финландска музика: Финландия има оживена музикална сцена с класически композитори като Жан Сибелиус и съвременни артисти като Nightwish и HIM, които получават международно признание.

Плуване в лед: Въпреки студения климат, плуването в лед (Avanto) е популярна дейност във Финландия, особено през зимата. Смята се, че има ползи за здравето и често е последвано от сеанс на сауна.

Мумините: Мумините, създадени от финландската писателка Туве Янсон, са обичани герои във финландската литература и поп култура. Те представляват ценности като доброта, приятелство и приключение.

Национални паркове: Финландия има множество национални паркове, предлагащи възможности за туризъм, къмпинг и наблюдение на дивата природа. Най-известният е националният парк Urho Kekkonen в Лапландия.

Финландска народна музика: Традиционната финландска народна музика, известна като пелиманска музика, включва инструменти като кантеле, акордеон и цигулка. Често се свири на фестивали и тържества.

Егалитарно общество: Финландия е известна със своя ангажимент към равенството и социалното благополучие. Постоянно се класира високо в глобалните индекси за щастие и равенство между половете.

Нощи без нощ и полярни нощи: През лятото части от Финландия преживяват феномена на среднощното слънце, където слънцето не залязва със седмици. Обратно, през зимата има периоди на полярни нощи, когато слънцето не изгрява.

Финландска архитектура: Финландия има богато архитектурно наследство, с примери, вариращи от традиционни дървени църкви до модернистични шедьоври като Олимпийския стадион в Хелзинки и зала Finlandia.

Финландска литература: Финландската литература има дълга и богата история, със забележителни автори като Алексис Киви, Вайньо Лина и Мика Валтари, които допринасят за литературния канон на страната.

Равенство на работното място: Финландия е известна със своя ангажимент за равенство между половете на работното място. Жените са активни в работната сила от десетилетия и Финландия е първата страна, която предоставя пълни политически права на жените.

Лапландия: Финландска Лапландия е известна със зашеметяващата си природна красота, отглеждането на северни елени и възможностите да видите Северното сияние. Освен това е дом на местното население саами.

Финландска технология: Финландия е дом на технологични гиганти като Nokia и Rovio (създател на Angry Birds). Известен е и с иновациите си в области като игри, чиста енергия и биотехнологии.

Финландско гостоприемство: Финландците са известни със своето гостоприемство и честност. Обичайно е посетителите да бъдат канени във финландските домове на кафе или вечеря.

Финландски фолклор: Финландският фолклор е богат на митология и легенди, включително истории за митични създания като Näkki (воден дух), Hiisi (горски дух) и Menninkäinen (домашен дух).

Финландски спорт: Хокейът на лед е националният спорт на Финландия, но други популярни спортове включват ски, лека атлетика и pesäpallo (финландски бейзбол). Финландия е родила много олимпийски шампиони.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Култура и фестивали
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин