Гватемала в 30 любопитни факта - Класации - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Гватемала в 30 любопитни факта
Автор: Елена Исаева

Гватемала е държава, разположена в Централна Америка, граничеща с Мексико на север и запад, Белиз на североизток, Хондурас на изток, Ел Салвадор на югоизток и Тихия океан на югозапад.

Столицата и най-големият град на Гватемала е Гватемала Сити, който е и най-населеният град в Централна Америка.

Гватемала в 30 любопитни факта
Снимка: pixabay.com

Гватемала е известна с богатото си културно наследство, включително смесица от местни традиции на маите и испански колониални влияния.

Официалният език на Гватемала е испански, но има и над 20 местни езика, които се говорят в цялата страна, включително K'iche', Kaqchikel и Q'eqchi'.

Цивилизацията на маите процъфтява в днешна Гватемала и околните региони в продължение на хиляди години преди пристигането на испанските конквистадори през 16 век.

Тикал, разположен в северния регион на Гватемала, е бил един от най-важните древни градове на маите и сега е обект на световното наследство на ЮНЕСКО.

Гватемала получава независимост от Испания през 1821 г. и за кратко се присъединява към Първата мексиканска империя, преди да стане част от Обединените провинции на Централна Америка. По-късно става независима република през 1839 г.

Знамето на Гватемала се състои от три вертикални ивици: небесносиньо, представляващо Тихия океан и Карибско море, бяло, символизиращо мир и чистота, и отново небесносиньо. В средата на бялата ивица е държавният герб.

Гербът включва две кръстосани пушки, символизиращи желанието на Гватемала да се защитава, лаврова клонка, символизираща победата, и птица кетцал, националната птица на Гватемала, символизираща свободата.

Гватемала е дом на разнообразна гама от екосистеми, включително тропически гори, облачни гори, мангрови блата и вулканични пейзажи.

Страната е известна с многобройните си вулкани, като някои все още са активни. Най-известният е Volcán de Fuego, който често е в състояние на изригване.

Езерото Atitlán, разположено в Гватемалските планини, е невероятно красиво езеро, заобиколено от живописни села и вулкани. Често е определяно като едно от най-красивите езера в света.

Гватемала има богата традиция на цветен текстил, като всеки регион и местна група има свои собствени различни модели на тъкане и дизайн.

Традиционното облекло, носено от местните гватемалци, особено жените, е известно като traje típico и варира значително в зависимост от региона.

Гватемала е известна със своето кафе, което се отглежда в планините и е известно със своето качество и вкус.

Кухнята на страната е разнообразна и отразява нейното мултикултурно наследство, с ястия, включващи съставки като царевица, боб, люти чушки и тропически плодове.

Антигуа Гватемала, обект на световното наследство на ЮНЕСКО, е очарователен колониален град, известен със своята добре запазена испанска барокова архитектура и оживена културна сцена.

Гватемала има значително население от потомци на маите, които са запазили много аспекти от своята традиционна култура, включително език, ритуали и церемонии.

Гражданската война в Гватемала, продължила от 1960 до 1996 г., доведе до смъртта на стотици хиляди хора и остави трайно въздействие върху обществото и политиката на страната.

Гватемала е демократична република с президент, който служи както като държавен глава, така и като глава на правителството.

Валутата на Гватемала е гватемалският кетцал, кръстен на националната птица.

Икономиката на страната се движи от селското стопанство, туризма, производството и паричните преводи от гватемалци, живеещи в чужбина.

Гватемала има богато музикално наследство, като жанрове като маримба, сон и кумбия са популярни в цялата страна.

Страната празнува няколко културни фестивала и празници, включително Semana Santa (Страстната седмица), който включва сложни шествия и церемонии в градовете в Гватемала.

Въпреки естествената си красота и културно богатство, Гватемала е изправена пред значителни предизвикателства, включително бедност, неравенство, корупция и престъпност.

Правата на коренното население и споровете за земя са продължаващи проблеми в Гватемала, като местните общности често са изправени пред дискриминация и маргинализация.

Страната е уязвима от природни бедствия като урагани, земетресения и вулканични изригвания, които могат да причинят широко разпространено разрушение и загуба на живот.

Гватемала положи усилия за насърчаване на опазването на околната среда и устойчивото развитие, включително създаването на защитени територии и инициативи за екотуризъм.

Туризмът е важна индустрия в Гватемала, привличаща посетители със своите древни руини, колониална архитектура, природна красота и жизнена култура.

Въпреки предизвикателствата си, Гватемала остава завладяваща и красива страна с богато културно наследство и топло гостоприемство.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Класации
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин