Остров Крит в 30 невероятни факта - Култура и фестивали - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Остров Крит в 30 невероятни факта
Автор: Елена Исаева

Крит е най-големият от гръцките острови и петият по големина остров в Средиземно море.

Местоположение: Намира се в източното Средиземноморие, южно от Егейско море и представлява значителна част от територията на Гърция.

Остров Крит в 30 невероятни факта
Снимка: pixabay.com

Столица: Ираклион (Ираклион) е най-големият град и столица на Крит.

История: Крит има богата история, датираща от древни времена, като минойската цивилизация е една от най-ранните известни цивилизации в Европа.

Минойската цивилизация: Дворецът на Кносос, разположен близо до Ираклион, е най-известният археологически обект на минойската цивилизация.

Митология: Според гръцката митология Крит е родното място на Зевс, царят на боговете.

Венецианско влияние: Крит е управляван от Република Венеция в продължение на няколко века, оставяйки след себе си наследство от венецианска архитектура и влияние.

Разнообразен пейзаж: Островът може да се похвали с разнообразни пейзажи, включително зашеметяващи плажове, скалисти планини, плодородни равнини и живописни села.

Дефилето на Самария: Разположено в Белите планини (Лефка Ори), дефилето на Самария е едно от най-дългите ждрела в Европа и популярна дестинация за туризъм.

Планината Ида: Най-високият връх на Крит, планината Ида (Псилоритис), е висок 2456 метра (8057 фута) и е пропит с митология.

Кухня: Критската кухня е известна с използването на пресни местни продукти, включително зехтин, билки, сирена и морски дарове.

Венецианско пристанище: Венецианското пристанище на Ханя е едно от най-живописните места на острова, облицовано с цветни сгради, кафенета и ресторанти.

Раки: Раки, традиционна критска спиртна напитка, често се предлага като напитка за посрещане на посетителите.

Плаж Елафониси: Известен със своя розов пясък и кристално чисти води, плажът Елафониси е един от най-красивите плажове на Крит.

Остров Спиналонга: Спиналонга е малък остров близо до град Елунда, известен със своята венецианска крепост и използването й като колония за прокажени в началото на 20 век.

Древни руини: Крит е осеян с древни руини, включително тези на минойските дворци на Фестос, Малия и Закрос.

Митологични места: Пещерата Диктеан, разположена на планината Дикти, се смята за родното място на Зевс според гръцката митология.

Агиос Николаос: Очарователен крайбрежен град, известен с живописното си пристанище и близкото езеро Вулисмени, за което легендата казва, че е бездънно.

Археологически музеи: Крит е дом на няколко археологически музея, включително Археологическия музей в Ираклион и Археологическия музей в Ханя.

Традиционни села: Крит е осеян с традиционни села, където посетителите могат да изпитат критската култура, включително Арханес, Аногея и Зарос.

Разнообразие на екосистемите: Разнообразният пейзаж на Крит поддържа разнообразна екосистема, включително уникална флора и фауна, които не се срещат никъде другаде по света.

Културни събития: Островът е домакин на множество културни събития и фестивали през цялата година, в чест на музиката, танците и местните традиции.

Зехтин: Крит е един от най-големите производители на зехтин в Гърция, а неговите маслинови горички са определяща черта на пейзажа.

Пешеходен туризъм в дефилето: Освен дефилето Самария, Крит предлага много други дефилета за любителите на пешеходния туризъм, като дефилето Имброс и дефилето Агия Ирини.

Традиционна музика: Критската музика, включваща лирата (традиционен лъков инструмент), е неразделна част от културното наследство на острова.

Водни паркове: Крит е дом на няколко водни парка, включително Watercity Waterpark в Анополис и Acqua Plus Water Park в Херсонисос.

Гмуркане: Кристално чистите води около Крит предлагат отлични възможности за гмуркане и гмуркане с шнорхел, с колоритен морски живот и подводни пещери за изследване.

Производство на мед: Крит е известен със своя висококачествен мед, особено с меда от мащерка, който се произвежда в планинските райони на острова.

Византийски църкви: Крит е осеян с византийски църкви и манастири, някои от които са обекти на световното наследство на ЮНЕСКО, като манастира Аркади.

Гостоприемство: Критяните са известни със своето гостоприемство и топлота към посетителите, което го прави гостоприемна дестинация за пътници от цял ​​свят.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Култура и фестивали
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин