21 от най-уникалните улици в света - Градски легенди - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
21 от най-уникалните улици в света
Автор: Peika.bg
21 от най-уникалните улици в света
Снимка: pexels

Опознавайки света по неговите улици предлага завладяващ поглед към сърцето и душата на всеки един град. От оживени градски артерии, облицовани с еклектични магазини и оживени пазари, до спокойни, исторически алеи, които отразяват миналото, тези улици улавят същността на заобикалящата ги среда. Независимо дали става дума за хаотичната енергия на Camden High Street в Лондон или за приказния чар на Nyhavn в Копенхаген, всяка от тези 21 улици крие уникална история, предлагаща на посетителите едно незабравимо изживяване. Колкото и разнообразни като градовете, които обитават, тези улици приканват пътешествениците да се потопят в местната култура, история и атмосфера, което ги прави задължителни дестинации за всеки, който иска да разгледа света улица по улица.

1. Boulevard Saint Laurent, Монреал

Наричана „Главната“, това е една от най-централните улици в Монреал, тъй като свързва стария град с китайския квартал и Малката Италия с пристанището. През лятото част от участъка е затворен за движение, докато фестивалите на изкуствата и джаза се провеждат и стотици се тълпят на улицата, за да участват в събитието.

Boulevard Saint Laurent montreal

2. Camden High Street, Лондон

Тази оживена улица се гордее с еклектична комбинация от брилянтни барове, ексцентрични магазини и малки закрити пазари, които преливат в страничните улици. Известна с алтернативния си характер, улица Камден е фантастично място за наслаждаване на автентичната Лондонска атмоосфера, докато пънкарските прически и силно татуираните типове се разхождат около вас.

camden high street

3. The Royal Mile, Единбург

Главната пътна артерия, свързваща двореца Холируд и замъка Единбург, е дълга миля калдъръмена улица, облицована със стари и впечатляващи сгради. Въпреки това е лесно да се изгубите покрай милята, тъй като има много тесни улички за изследване, често прикриващи старинни малки кръчми или галерии.

the royal mile

4. Khao San Road, Банкок

През деня този бивш пазар на ориз е просто още една оживена улица в Банкок, пълна с туристи и тук-тук продавачи, които искат да изкарат някой бат. С настъпването на нощта обаче тази кратка ивица от пътя се превръща в акцента на нощния живот в Тайландската столица, тъй като баровете се състезават да заглушават музиката на другия, а сергиите за храна изскачат, за да нахранят масите.

khao san road

5. Chandni Chowk, Делхи

Ако не е тук-тук или велосипед, натоварен с пилета, това са ордите от хора, срещу които ще се борите, за да стигнете до наградата накрая: джамията Джама Масджид. Джамията седи величествено в източния край, осигурявайки превъзходна гледка през тълпите и групите от изскачащи пазарни сергии, продаващи всичко - от улична храна до сари.

chandni chowk

6. Spuistraat, Амстердам

Въпреки че може да изглежда странен избор за разходка, тъй като обкованите с дъски изоставени сгради обграждат тротоарите, има нещо приятно в предизвикателната атмосфера на тази улица. Сградите, обграждащи улицата, са покрити с интересни и анархични графити и цялото място носи меланхоличния вид на някакъв неуспешен опит за социална революция. За вкус от радикалната левица можете да посетите кафенето Vankrijk, управлявано от доброволци, където можете да участвате в политически семинари и филмови прожекции.

spuistraat

7. Venice Beach Boardwalk, Лос Анджелис

Няма нищо по-хубаво от разходка по брега на морето и докато едната страна е облицована с цветни ресторанти, барове и магазини, другата е осеяна с изпълнители, гадатели и художници, които искат да привлекат вниманието ви – всичко това подкрепено от красивите бели пясъци и сини води на Венис Бийч, Калифорния.

venice beach

8. La Rambla, Барселона

Тази обградена с дървета пешеходна улица се простира на малко повече от километър и винаги гъмжи от туристи, местни жители, улични артисти и пазарни търговци. Има много ресторанти и барове по тази крайбрежна алея, идеални за сядане навън с чаша сангрия, за да наблюдавате търговците на пазара и боядисаните със сребърна боя човешки статуи.

la rambla

9. Wall Street, Ню Йорк

Това не е просто име – това е една от най-важните улици в Америка и е дом на Нюйоркската фондова борса. Уол Стрийт е мястото, където се случва цялата финансова магия за Америка. Районът е дом на красива архитектура от златната епоха на Америка и се гордее с емблематични сгради като Федералната зала и извисяващата се Тръмп кула.

wall street

10. Istiklal Street, Истанбул

Свързвайки площад Таксим с Галата, тази оживена търговска улица е кошер от активност ден и нощ, с ресторанти, барове и магазини, отварящи врати за клиентите, докато трамваят профучава нагоре-надолу. Докато се разхождате по тази пътна артерия, можете да усетите миризмата на печени кестени на уличните сергии или да последвате носа си до странична улица за божествено турско кафе.

istiklal street

11. Nyhavn, Копенхаген

Някога домът на писателя Ханс Кристиан Андерсен от "Принцесата и граховото зърно", тази улица със сигурност носи атмосфера на приказка. С канал, минаващ надолу по центъра, и ярко оцветени градски къщи от 17-ти и началото на 18-ти век, наредени отстрани, това прави една приятна разходка в Копенхаген.

nyhavn

12. Half Moon Street, Шерборн

За типично английско изживяване се разходете по Half Moon St в пазарния град Шерборн, Дорсет. От едната страна, стари вили са разположени една до друга, в които се помещават малки бутици и независими магазини, а от другата, великолепното средновековно абатство Шерборн стои на вниманието като център на града.

half moon street

13. Pingjiang Road, Суджоу

Дълга над 1,5 километра, тази улица е картина на това, което е бил Китай, а в древен Суджоу тя е била главният път през града. По протежение на улицата тече река, пресечена от очарователни малки мостове, а елегантните градини са разпръснати по протежение на маршрута, което го прави популярно място за младоженци да правят своите снимки.

pingjjang road

14, Begijnhof, Брюж

Малки бели вили, първоначално построени за самотни или овдовели католически жени, заобикалят тази причудлива малка уличка и централната й зелена морава. Вилите сега са дом на група бенедиктински монахини и, както може да се очаква, цари атмосфера на тишина. Тишината обаче не е зловеща, а спокойна в тази непокътната обстановка.

begijnhof

15. Jonker Street, Мелака,

В Малайзийския град Мелака, включен в списъка на ЮНЕСКО за световно наследство, доста крещящо украсената улица Jonker е популярна както сред местните жители, така и сред туристите. През уикендите е оживено със сергии за храна и изскачащи магазини, а вечер червени лампи висят на жици, за да осветяват пътя. Не пропускайте някои от традиционните ресторанти, които често се губят сред магазините за сувенири.

jonker street

16. Latema Road, Найроби

Latema Road представлява един хаос по главната сцена matatu (микробус), осигуряваща по-голямата част от транспорта извън града. Ако искате да се потопите в хаотичната страна на Кения, това със сигурност е една много забавна разходка, докато избягвате рекламни автомобили и местни жители, които се пазарят за цената на следващото си пътуване, и се впускате по пътя на автобусите, препълнени с хора. Има много барове и ресторанти по протежение на тази ивица, които от балконите на първия си етаж предлагат страхотна гледка към – и почивка от – хаоса.

laterna road

17. Long Street, Кейптаун

Оправдайки името си, това е една от най-дългите улици в града с обща дължина от 3,8 километра пеша. Антикварни магазини, книжарници и галерии, много от които се помещават в сложни и цветни викториански сгради с оригинални балкони от чугун, се редят по тази дълга улица. Както се досещате в този африкански столичен град, Лонг Стрийт оживява през нощта с множество барове, кръчми и клубове.

long street

18. Royal Street, Ню Орлиънс

Доста популярна алтернатива на донякъде долнопробната улица Bourbon Street, това е един от най-старите пътища в Ню Орлиънс. Това е особено красив и необичаен район, датиращ от френската колониална епоха, с причудливи антикварни магазини и художествени галерии, които обещават да забавляват всеки, който се разхожда по него, докато цветята се разпръскват по сложните балкони.

royal street

19. 9 de Julio Avenue, Буенос Айрес

Твърди се, че е най-широкият булевард в света, тази улица, включваща девет ленти за движение във всяка посока, е нещо, което трябва да видите като пешеходец. Когато пресичате пътя, може да изглежда, че никога няма да стигнете до другата страна. Но не се страхувайте – има много широки пешеходни пътеки. Исторически паметници като Обелиска на Буенос Айрес и статуя на класическия испански персонаж Дон Кихот са особени интересни точки по тази огромна пътна артерия.

9 street

20. Lombard Street, Сан Франциско

Може би най-лудата улица в света, този известен зигзагообразен път е емблематичен в Сан Франциско. Той има осем завоя, които се извиват като змия надолу от запад на изток, което прави шофирането доста предизвикателство, но винаги забавно за гледане. Невероятно зелени градини запълват пространствата между жилищните сгради и самия път.

lombard street

21. Fifth Avenue, Ню Йорк

Тази скандална улица е една от най-скъпите търговски улици в света, изпълнена с престижни и луксозни марки и бутици. Разхождайки се по Пето авеню, можете да надникнете в светския живот като най-богатия магазин в Ню Йорк за костюми по поръчка и скъпи бижута. В секция, наречена „Музейна миля“, се помещават известни галерии като Guggenheim и Metropolitan Museum of Art.

fifth avenue

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Градски легенди
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин