Какво по-хубаво от уикенд в планината?
В момента тя е пъстра, красива и гостоприемна. Ето няколко идеи за това как да прекарате времето си в Тетевенския Балкан!
1. Посетете Историческия музей в Тетевен
Музеят е основан през 1911г. от тетевенеца Михал Койчев. Експозицията му включва три раздела: Археология, Етнография и Възраждане. Ако искате да се запознаете с миналото на Тетевенския край, непременно го посетете!
2. Разгледайте Хаджиивановата къща
В нея са изложени вещи, документи и предмети, свързани с двата известни възрожденски рода в Тетевен - на Хаджи Иван, свързан с национално-освободителното движение и основаване на революционния комитет от Левски.
3. Научете историята на местността Костина и кървавото кладенче
Местността се намира на 3 км от централния път на село Рибарица (12км от Тетевен). Тук на 12 май 1876 г. е предаден и убит водачът на Априлското възстание - Георги Бенковски. Причакан в засада, той е прострелян от турците, опитвайки се да прекоси мост нас река Костина. Те умиват главата му в Кървавото кладенче, наречено така, заради разигралите се в местността събития. Всяка година на 25-и май там се отдава почит на гибелта му и се прави възстановка на събитието.
4. Насладете се на най-красивата гледка от Гложенския Манастир
Манастирът се намира на около 10 км от село Гложене в Тетевенския Балкан. Той е един от най-интересните старопланински манастири и със сигурност с най-красива гледка! Разположен е на висока каменна тераса, отделена със стръмни и отвесни скали. Построен е през 13-и век и подновен в периода 15-и - 16-и век. Според писмено сказание е основан от Киевския княз Глож. Манастирът е бил посещаван от Васил Левски, който основава революционен комитет в село Гложене. Скривалището на Левски в манастира е запазено и може да бъде разгледано.
5. Опитайте зеленото сирене в село Черни вит
Селото се намира само на 7 км от Тетевен. В него можете да опитате прочутото зелено сирене. Наричано е българския рокфор. Специфичното при него е, че се приготвя от млякото на две породи овце. Това е едно от малкото естествено плесенни сирена в Европа и единственото открито досега на Балканите. "Тези животни дават малко количество мляко с по-голямо белтъчно съдържание", обяснява Цветан Димитров, който е сред малкото производители на зеленото сирене. Той е и човекът, благодарение на когото българският продукт е познат в много държави по света. За производството на зеленото сирене важна роля играе влажността и мекия климат по поречието на река Черни Вит. Друг важен фактор са големите разлики между температурите през деня и нощта в района и разбира се,сиренето трябва да отлежава само в дървени качета!
Насладете се на богатата история, която предлага Тетевенския Балкан и елате веднъж, за да се върнете отново!
За още интересни приключения в Тетевенския Балкан вижте тук.
Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!