Античната вила "Армира" край Ивайловград отваря врати за посетители - Уикенд - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Античната вила "Армира" край Ивайловград отваря врати за посетители
Автор: Peika.bg
Античната вила "Армира" край Ивайловград отваря врати за посетители

Aнтичната вила „Армира“ край Ивайловград, датираща от I-III век сл.Хр. и призната за най-богатия частен дворец от римско време в България, ще отвори врати за посетители след реновация на 21 юни.

Вилата е паметник на културата с национално значение и е включена в индикативния списък на ЮНЕСКО за културно наследство.

Община Ивайловград завърши проект за развитие на туристически атракции по ОП „Региони в растеж“ на стойност 8,2 милиона лева, финансиран от Европейския съюз. Безвъзмездната помощ възлиза на 7 милиона лева, докато останалите средства бяха осигурени чрез Фонд „ФЛАГ“. Проектът включваше дейности за експониране и популяризиране на паметника на културата, както и съоръжения за отдих.

Един от тези атракциони е реновираната водонапорна кула, построена през 1964 г. при изграждането на язовир „Ивайловград“. Високата 28 метра кула вече е осветена, разполага с външен асансьор и е отворена за обществеността. Създаден е и интерактивен център, където гостите могат да разглеждат постоянна изложба от артефакти, открити във вилата и околностите й.

Другите удобства включват кулинарни демонстрации на място, предоставящи на посетителите шанс да изпитат живота на аристократичното семейство, което някога е обитавало долината на река Армира. По проекта е създаден и „визуален разказ“, който позволява на гостите да придобият представа за историята на вила „Армира“.

Това забележително събитие съчетава богатото културно наследство с иновативни съоръжения, предлагайки уникално изживяване за туристи от цял ​​свят.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Уикенд
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин