Бонбонени бастуни и традиции: Историята зад емблематичното коледно лакомство - Хапване и пийване - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Бонбонени бастуни и традиции: Историята зад емблематичното коледно лакомство
Автор: Peika.bg
Бонбонени бастуни и традиции: Историята зад емблематичното коледно лакомство
Снимка: pixabay

Всяка година малкото шведско градче Грена, разположено в северната част на Смоланд, се превръща в център за производство и продажба на "полкагрис" (polkagris), емблематичните червено-бели бонбони. Известен като шведската столица на бонбоните, Грена привлича хиляди посетители, които идват да опитат и да гледат как традиционните сладкиши се изработват ръчно от местни занаятчии. Градът е особено празничен по време на Коледните празници, с коледен базар, концерти и демонстрации на живо за правене на бонбони във витрините на магазините по Brahegatan, главната улица на Грена.

Историята на polkagris датира от 1859 г., когато Амалия Ериксон, 25-годишна вдовица с малка дъщеря Ида, започва да прави бонбони, за да издържа семейството си. Във време, когато шведските закони не позволяват на жените да управляват бизнес, Амалия получава специално разрешение от местния магистрат да продава своите лакомства. Тя става една от първите жени предприемачи в Швеция. Първоначално тя прави бонбоните на малки парчета с форма на възглавница, но по-късно започна да ги оформя на пръчици, използвайки смес от захар, оцет и вода, овкусена с мента. Амалия представя и двуцветната червено-бяла цветова схема, която става синоним на лакомството.

Амалия пази рецептата за бонбоните в строго пазена тайна, известна само на Айда, която работи заедно с майка си до смъртта на Амалия през 1923 г. След смъртта на майка си Айда продължава традицията на правене на бонбони и споделя рецептата с други, помагайки за производството на полкагри и разширяването му в Грена. До 50-те години на миналия век, когато търсенето нараства, повече местни жени започват да правят бонбона и полкагри бързо се превръща в целогодишно лакомство. Семействата варят бонбоните у дома и ги продават по улиците, като децата носят кошници с прясно направени пръчици за продажба.

С нарастването на популярността на полкагри се появяват сладки щандове по главната магистрала Рикестан, която минава през Грена и свързва южна Швеция със Стокхолм. Бонбонената пръчка се превърна в скъп сувенир за пътешествениците. Днес 14 официални пекарни в Грена са лицензирани да произвеждат сладкиши, а през 2022 г. Европейският съюз даде на полкагрите защитено географско указание, което гарантира, че само бонбони, произведени в историческия квартал Грена, могат да носят това име.

Грена продължава да почита наследството на Амалия с годишен празник на 20 април, известен като Ден на Полкагрис, когато производството на бонбони тръгва на висока скорост в подготовка за празничния сезон. Градският музей разполага с изложба, посветена на Амалия, включваща снимки и исторически подробности за нейния живот и възхода на традицията за производство на бонбони. Бившият дом на Амалия на главната улица сега е бутиков хотел, наречен Hotel Amalias Hus, който отразява очарованието на периода от 18-ти век.

През 2013 г. градът проведе първото си състезание по полкагрис и Стефан Франсон беше коронован за шампион. Семейството му произвежда бонбони от поколения и днес Франсон и неговите партньори управляват сладкарница, наречена Polkaprinsen, която играе жизненоважна роля в запазването на традицията на полкагрис, заедно с останалите 13 магазина в Грена.

През годините бонбоните се развиват както във вкуса, така и в цвета. Първият нетрадиционен полкагри се появява в края на 70-те години, със синьо-жълта версия, имитираща шведското знаме. Въпреки че промяната предизвика някои спорове, нови цветове и вкусове продължават да се появяват, запазвайки традицията свежа. Днес Polkaprinsen предлага 55 различни разновидности, включително класическа мента, както и аромати като канелено руло, турски пипер и уиски.

Процесът на приготвяне на полкагрис остава прост, като основните съставки са захар, оцет, ментово масло и хранителни оцветители. Посетителите на магазините дори се насърчават да опитат ръката си в изработката на свои собствени захарни пръчици. Само Polkaprinsen произвежда около половин милион пръчици годишно, допринасяйки за впечатляващите годишни посетители на града от 800 000, привлечени от примамката на тези любими сладки изкушения. Амалия със сигурност ще се гордее да види нейното изобретение все още процъфтяващо, 165 години след създаването му.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Хапване и пийване
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин