Да надникнем в двореца Потала в Тибет - Уикенд - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Да надникнем в двореца Потала в Тибет
Автор: Peika.bg
Да надникнем в двореца Потала в Тибет
Снимка: pixabay

Кацнал на над 3700 метра над морското равнище, дворецът Потала в Лхаса, Тибет е най-високият древен дворцов комплекс и най-емблематичният паметник в света. Първоначално построен през 7-ми век, сегашната масивна структура е построена през 1645 г. от Петия Далай Лама като главна резиденция на Далай Лама и седалище на тибетското правителство. Това архитектурно чудо съдържа над 1000 стаи в секциите на Белия дворец и Червения дворец.

Вити стълби и тунели свързват множеството зали, храмове, параклиси и светилища на Потала. Над 200 000 статуи на Буда са вградени в стените му, заедно със свещени текстове, гробници на минали Далай Лами и безброй ценни артефакти. Поразителните елементи включват златната гробница с останките на 13-ия Далай Лама и оживената зала за събрания на Червения дворец, украсена с тангки от пода до тавана.

Защо е известен?

Да надникнем в двореца Потала в Тибет
Снимка: pixabay

Дворецът Потала се е запазил като основен символ на тибетския будизъм и място за поклонение от векове. Неговото внушително присъствие на върха на хълма, наблюдаващо Лхаса, укрепва политическата и религиозна власт. Между духовното си значение като дом на Далай Лама, зашеметяващата си архитектура, огромното си богатство от съкровища и чистото си внушително величие, докато се изкачва над 350 фута нагоре по хълма Марпо Ри, Потала се превърна в емблематична дестинация.

Неговите бели и кафяви каменни стени сякаш израстват от скалистия планински пейзаж. Да посетите Потала означава да станете свидетели на структура и институция, централна за културната идентичност и история на Тибет, въпреки че в региона продължава предизвикателствата. Въпреки че части са разрушени и възстановявани през годините, той остава спиращо дъха чудо, доминиращо в града.

Разглеждане на двореца Потала

Да надникнем в двореца Потала в Тибет
Снимка: pixabay

Поради огромната му популярност и необходимостта от запазване, само ограничен брой посетители се допускат в двореца Потала всеки ден. Специални разрешителни трябва да бъдат получени предварително, особено за влизане в свещения Белия дворец. Посетителите трябва да очакват строга сигурност и ограничения върху фотографията по време на обиколката си.

Надморската височина от над 3700 метра означава, че изкачването на масивната конструкция изисква издръжливост и може да бъде предизвикателство за някои. Но обширните гледки към Лхаса от нейните височини са несравними. Посетителите вървят по стъпките на миналите Далай Лами и герои от тибетската история. Само това прави усилието полезно. Да видиш Потала означава да надникнеш в сърцето на Тибет.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Уикенд
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин