Драматични пещери в Алгарве - Уикенд - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Драматични пещери в Алгарве
Автор: Peika.bg

Драматичните, вдъхващи страхопочитание варовикови пещери, издълбани във високите скали по крайбрежието на Алгарве, пленяват посетителите от години. Този най-южен регион на Португалия стана известен в цяла Европа със своите зашеметяващи геоложки образувания, изваяни от неуморните вълни на океана в продължение на хилядолетия. От подобните на катедрала куполи на пещерите Benagil до издълбаните в морето тунели на Ponta da Piedade, Алгарве съдържа някои от най-зрелищните естествени пещери, открити навсякъде по света.

Произходът на тези спиращи дъха пещери датира от преди повече от 200 милиона години в мезозойската ера. През този период от време плитко море е обгръщало региона, отлагайки слоеве от пясъчници, варовици и мергели в продължение на милиони години. Този бавен процес на утаяване поставя основите на това, което един ден ще стане емблематичните пещери и пещери на Алгарве.

Добрата новина за пътниците е, че пещерите на Алгарве се намират близо до много от плажовете в региона, достойни за пощенска картичка. Това ги прави лесно достъпни за приключенски настроени пътешественици и фотографи, които се надяват да уловят артистичността на природата отблизо. По-долу ще разгледаме по-отблизо някои от най-добрите пещери по крайбрежието на Алгарве, които не бива да пропускате.

Пещерата Бенагил

Драматични пещери в Алгарве
Снимка: pixabay

Най-известната от пещерите в Алгарве е пещерата Бенагил. Издигайки се от тюркоазените води, се откроява със своя спиращ дъха купол, подобен на катедрала, който филтрира лъчи от златна слънчева светлина във вътрешността. Има два начина да изпитате това природно чудо. От морското равнище посетителите могат да плуват през арката, отваряща се при отлив, за да се окажат заобиколени от блестящи златни стени, извисяващи се над тях. Бъдете готови да бъдете поразени от чистата височина и мащаба на тавана на пещерата, извиващ се над 30 метра. Като алтернатива, повдигната крайбрежна пътека ви води до изглед към пещерата Benagil отгоре, като се насладите на външния изглед на тази морска пещера, пронизваща внушителните скали, заобикаляйки уединен плаж долу.

Пещерите Понта да Пиедаде

Драматични пещери в Алгарве
Снимка: pixabay

Крайбрежието около Лагос на западния край на Алгарве е дом на пещерите Ponta da Piedade. В продължение на хилядолетия морето е издълбало омагьосващ подземен свят в тези изветрели златни варовикови скали. Извити тунели, извисяващи се арки и ефирни проходи пробиват скалата, създавайки неземен пейзаж. Различните скални плътности са ерозирали в привличащи вниманието образувания като Лъвската глава, Скалата на костенурката и Пещерата на влюбения. Две от най-драматичните пещери, разположени близо до Ponta da Piedade, са пещерата Zorreira и Elefante, блестящи с впечатляващи океански пещерни структури.

Плаж Мариня

Въпреки че не е истинска пещера, Praia da Marinha пренася посетителите в подводен свят със своя спиращ дъха морски пейзаж от каменни арки, тунели и подобни на пещери образувания. Този уединен плаж се смята за един от най-красивите плажове в Португалия, благодарение на своя девствен златист пясък, заобиколен от зашеметяващи скали. Отгоре огромна каменна арка обрамчва сцената на плажа като врата към тайно светилище. Уникалните ерозирали скални образувания наподобяват корали, гъби и морски обитатели, засилвайки подводната илюзия.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Уикенд
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин