Искате да откриете френската кухня? Започнете от сиренето! Сиренето е една от великите колони, подпиращи пантеона на френската гастрономия, но често многообразието от сирена и специфичността на тяхната консумация възпрепятстват чужденците да се докоснат до същината му. В тази статия ще ви разкрием полезна информация, за да се насладите на френското сирене по най-добрия начин.
Как се яде френско сирене?
Първото нещо, което трябва да знаете за френското сирене, е че то е ястие. Когато се яде сирене, то е центърът на вниманието и основното нещо на масата.
Французинът никога не яде сиренето като добавка. Според френската традиция редът на сервиране е: предястие, риба, основно ястие, сирене, десерт, кафе. Повечето сирена се поднасят заедно, обикновено върху дървена дъска.
Заедно със сиренето се поднасят хляб и вино. Виното подсилва и обогатява вкуса на сиренето, а хлябът е нарязан на малки хапки, които се използват, за да се избегне смесването на вкуса на различните сирена - преди да вкуси от ново сирене, французинът изяжда малко парченце хляб.
Толкова много сирена, кои да опитам?
Едно от затрудненията, с които ще се сблъскате, е огромното разнообразие от сирена. За ваше улеснение следва списък с 10 сирена, които трябва непременно да опитате:
1. Комте (Comté) - твърдо жълто сирене, със силен, характерен вкус и аромат; нарязано на тънко е най-подходящо за сухи червени вина.
2. Бри (Brie) - меко сирене, покрито с твърда бяла коричка; подходящо за сухи и полусухи вина.
3. Кабеку (Cabécou) - име на група от сирена, които са направени от козе мляко, силно миризливи и обикновено се продават в пакет от няколко малки кръгли питки. Сервира се като десерт със сладко или с мед, като всяка питка е една порция. Подходящо е за десертни вина.
4. Камембер (Camembert) - светло, меко сирене с бяла кора; сервира се разтопено или на плато, подходящо е за всякакъв вид вино.
5. Ементал (Emmental) - твърдо жълто сирене, сервира се нарязано на плато, подходящо е за всякакъв вид вино.
6. Рокфор (Roquefort) - синьо сирене с дупки, сервира се нарязано на плато, подходящо е за всякакъв вид вино.
7. Сент Агюр (Saint Agur) - високомаслено синьо сирене, сервира се както нарязано, така и за мазане; подходящо е за сухи вина.
8. Булет д’Авен (Boulette d’Avesnes) - сирене, което още по време на втасването е смесено с подправки, и накрая е оваляно в паприка, подходящо е за всякакви вина.
9. Том от Пиринеите (Tomme des Pyrénées) - идващо от френските Пиренеи, това фино сирене има лек аромат и вкус, подходящи за сухи вина.
10. Сент Албре (Saint Albray) - меко сирене със силен аромат и оранжева кора, подходящо за сухи и полусухи вина.
Откъде е добре да се купува сиренето?
Във всички френски супермаркети има секция “Сирене”, но също така не забравяйте да проверите и в “Местни продукти”. Там ще намерите прясно сирене директно от производителя и ще имате възможност да вкусите някои от по-редките сирена.
Има ли рецепти със сирене?
Както отбелязахме, сиренето се яде нарязано на поднос, но всяко правило си има изключения. Някои видове сирене са свързани с традиционни рецепти, някои от които са основно ястие, а други - десерт. За пример ви предлагаме 3 популярни рецепти, които също така са лесни за приготвяне.
Камембер фондю:
Камембер е едно от най-известните френски сирена и обикновено се поднася разтопено. Приготвянето е лесно - първо, извадете сиренето и махнете хартиената обвивка. После върнете сиренето във дървената опаковка и го сложете във фурната на 210 градуса за около 10-15 минути. След това извадете сиренето, премахнете дървения капак и с остър нож внимателно изрежете горната коричка на сиренето по ръба. Поднесете го в този вид, готово за топене на хапки хляб.
Кабеку със сладко
В началото споменахме, че сиренето се сервира преди десерта, но въпреки това има някои сирена, които се считат за десерт. Най-често това са козите сирена, тип Кабеку, които са силно миризливи. Много от чужденците се учудват на популярността им, предвид техния натрапчив мирис. В действителност това са сирена, които са направени за да бъдат сервирани със сладко.
Фондю савоярд
Тази класическа рецепта представлява смесица от 3 сирена и бяло вино, която се сервира по средата на масата в специален съд, които продължава да я подгрява по време на ядене, за да държи сиренето разтопено. Сиренето се яде като хапки хляб се набучват с дълги вилици и се топят в топлата смес.
За приготовлението ще са ви нужни 400 г сирене комте, 400 г сирене бофор и 200 г сирене ементал, както и 300 мл бяло вино. Първо нарежете сиренето на ситни кубчета. След това загрейте виното в тенджера. Когато започне да прави мехурчета, постепенно добавете сиренето, като не спирате да бъркате. Добавете подправки на вкус.
Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!