Ако не сте чували за пестил, питайте баба си да ви каже какво е това. А ако сте го яли като деца, със сигурност е останал един от вкусовете на детството ви. Наричат го и „габровски шоколад“ - още една закачка със спестовността на габровците. Дори се е продавал под това име в някои магазини по социалистическо време.
И тъй като сезонът за приготвяне на пестил вече настъпи, решихме да ви напомним за сливовото лакомство.
Какво представлява: сгъстена изсушена каша от сини сливи.
Вкус: съвсем леко кисел, доста приятен, различен вкус.
Необходими съставки: добре узрели сини сливи.
Приготвяне: изчистване на сините сливи, измиване, варене на тих огън, прецеждане за сгъстяване, изливане на тънък слой върху дървени дъски поръсени с брашно, сушене на слънце или фурна (периодично се обръща, размесва и суши, докато кашата стане твърда, но не прекалено). Пестилът се минава с кръгла тояжка, за да стане плосък, съхранява се на проветриво място за дълго време, след като се навие.
Кога се приготвя: есента, когато узреят сините сливи.
Кога става годен за ядене: през декември вече е подходящ.
Срок на годност: години.
Вижте и видео за техниката на приготвяне, заснето по време на демонстрация в Етъра през 2013 г.
Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!