Гърция въвежда шестдневна работна седмица - На ръба - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Гърция въвежда шестдневна работна седмица
Автор: Peika.bg
Гърция въвежда шестдневна работна седмица
Снимка: pixabay

След 15 години рецесия и строга икономическа политика, придружена от три спасителни пакета, Гърция въвежда шестдневна работна седмица. Трудовите разпоредби в страната са значително разхлабени, като колективните договори са замразени от години и много предприятия работят на базата на индивидуални трудови договори. 40-часовата работна седмица остава официално призната, но работодателите вече имат право да изискват от персонала да работи до два допълнителни неплатени часа на ден за ограничен период в замяна на повече свободно време. Въпреки че тази допълнителна работа се предполага, че ще е доброволна, на практика много работници са принудени да работят повече часове без компенсация.

От 1 юли много служители в сектори като промишлеността, търговията на дребно, селското стопанство и някои сфери на обслужване ще трябва да работят на шестдневна работна седмица, ако техните работодатели сметнат за необходимо. За шестия работен ден се осигурява надбавка от 40% от дневното възнаграждение. Секторът на хотелиерството е освободен от тази наредба, тъй като там петдневната работна седмица беше премахната през 2023 г.

Въпреки въвеждането на шестдневната работна седмица, гръцките работници вече работят повече часове от всяка друга работна сила в Европа, средно 41 часа на седмица според Евростат. Заплащането им обаче е относително ниско в сравнение с други европейски нации, с минимална месечна заплата от 830 евро, което поставя Гърция на 15-то място в ЕС. По покупателна способност Гърция е на предпоследно място в Европа.

Гръцките власти, които самите нямат достатъчно персонал, рядко извършват проверки, за да гарантират спазването на трудовото законодателство. Тази липса на надзор не е приоритет за консервативното правителство, ръководено от премиера Кириакос Мицотакис. Според Арис Казакос, професор по трудово право в Солун, новият закон ефективно слага край на петдневната работна седмица, давайки на работодателите прекомерни правомощия в трудовите отношения. Казакос твърди, че когато работодателят държи всички карти в индивидуалните преговори, трудовите отношения стават несправедливи, облагодетелствайки само едната страна.

Официалната обосновка за шестдневната работна седмица е недостигът на квалифицирани работници на гръцкия пазар на труда. Този закон прави извънредния труд по-евтин за работодателите, като намалява нуждата им от наемане на допълнителен персонал. Казакос предупреждава и за повишени рискове за безопасността на работниците в индустриалните сектори поради удължената работна седмица. В Гърция вече има голям брой трудови злополуки, като 179 работници са загинали при злополуки през 2023 г. спрямо 104 през предходната година.

Още преди новия закон гърците работеха едни от най-дългите часове в Европа. Изправени пред ниски заплати, ограничени възможности за кариера и все по-взискателно работно време, много гърци търсят работа в чужбина. Особено в сектора на туризма, сезонните работници на острови като Миконос и Санторини работят седем дни в седмицата и живеят в пренаселени помещения. Тези сурови условия доведоха до нежелание за работа в туризма, което мнозина приравняват на съвременно робство.

В повечето европейски страни профсъюзите се застъпват за намалено работно време без намаление на заплащането, като целта е да се повиши заетостта и производителността. Новият гръцки регламент, заедно с намаления арбитраж, обръща тази тенденция, потенциално увеличавайки тежестта върху работниците и намалявайки тяхната производителност и желание за работа.

Собствениците на хотели в популярни туристически региони, като полуостров Халкидики в Северна Гърция, се борят да намерят достатъчно персонал, което води до забавяне на отварянето на някои ресторанти и хотели това лято. Много гърци отказват да работят при лоши условия в по-малко популярни дестинации, което изостря недостига на работна ръка. Въпреки по-високото заплащане на острови като Миконос, условията на труд в много райони остават предизвикателни, с пренаселени жилищни пространства и удължено работно време.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория На ръба
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин