Глобалната туристическа индустрия ще достигне 11,1 трилиона долара глобален БВП - На ръба - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Глобалната туристическа индустрия ще достигне 11,1 трилиона долара глобален БВП
Автор: Peika.bg
Глобалната туристическа индустрия ще достигне 11,1 трилиона долара глобален БВП
Снимка: pixabay

Приносът на индустрията за пътувания и туризъм към световния БВП ще достигне безпрецедентни нива, тъй като все повече потребители дават приоритет на пътуването в своите бюджети. Според Световния съвет за пътувания и туризъм (WTTC), глобалният принос на индустрията в БВП през 2024 г. се очаква да нарасне с 12,1% на годишна база до 11,1 трилиона долара, което представлява 10% от световния БВП. Това бележи 7,5% увеличение от предишния рекорд през 2019 г.

Въпреки опасенията за потенциална глобална рецесия и висока инфлация през миналата година, пътуванията и туризмът се очертават като важни икономически двигатели, според главния изпълнителен директор на WTTC Джулия Симпсън. Очаква се САЩ, Китай и Германия да имат най-голям принос за този растеж.

Очаква се също секторът да поддържа близо 348 милиона работни места през 2024 г., което е с 13,6 милиона повече от 2019 г. Само в САЩ в момента има 1 милион отворени работни места в индустрията за отдих и хотелиерство, като WTTC отчита, че около 27 милиона работни места са подкрепени в страната през 2023 г.

Приносът на туристическия сектор на България към брутния вътрешен продукт (БВП) за 2023 г. се предвижда да бъде 6%, като има амбиции за постигане на тази цел. Прогнозите за 2024 г. предвиждат увеличение до 8,3%, последвано от увеличения до 9,1% през 2025 г. и 9,4% през 2026 г.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория На ръба
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин