Греяната ракия не е просто ракия, която е сгрята. За българите тя е национално богатство, нагревател за студени крака и ръце в зимните вечери и не на последно място - лекарство (срещу настинка, грип, главоболие, лошо храносмилане и лошо настроение).
Когато запознават чужденци с българската действителност и народопсихология, българите често прибягват до ракията, а зимата - до топлия й вариант. Особено ако е домашна, а градусът - висок, ефектът е винаги запомнящ се.
Самото приготвяне изисква познаването на някои тъкности, които се научават от практиката (или от дядовците). За препоръчване е да използвате чайник (с тапичка или капаче на чучура) или джезве. Налейте ракия в избрания съд, поставете на загретия котлон и прибавете 1-2 лъжици мед. Когато усетите, че скоро ще закипи, махнете от котлона, изчакайте 1-2 минути, и след това сервирайте.
Ако искате да разнообразите добре познатата рецепта, прибавете няколко стръкчета свежа мента.
Малкият трик с ментата е доказано ароматен. Крайният резултат напомня вкуса на билковите ликьори.
Точните стъпки на приготвяне и повече за ракията можете да видите в Kulinar.bg.