Пролетта дойде, дръвчетата разцъфнаха, всичко започна да се раззеленява, а слънцето приятно припича навън. Трудно е да устоим на изкушението да излезем да се разходим по улиците, но заради така създалата се ситуация ни се налага да го направим. За тези, които са облагодетелствани с двор или по-голяма открита тераса - могат да направят страхотно и вкусно забавление за цялото семейство.
Включете и по-малките и се забавлявайте, докато приготвяте вкусни неща за хапване и то на приятното време навън.
Още една хубава новина е, че печенето на месо, риба, зеленчуци на скара е доста по-полезно и е напълно здравословен начин за приготвяне на храна. Така че ще получите уравнението: вкусна и здравословна храна + добра компания = приятни забавления.
Кюфтенца на скара
Едно от най-традиционните и популярни неща за хапване. Ние ви предлагаме наша изпитана рецепта, която много обичаме:
- 500 гр кайма
- 1 яйце
- 2 с.л. кисело мляко
- половин връзка магданоз
- 1 ч.л. чубрица
- черен пипер на вкус
- сол
Объркайте добре сместа и направете малки топчици. След това запечете на скарата, гарнирайте с малко лютеничка или салата и воала - бързо, вкусно и лесно.
Месо на скара
За да приготвите възможно най-добре месото на скарата и то да бъде най-полезно - използвайте малки, крехки парчета, които се приготвят за по-кратко време. Използвайте марината!
Ще ви дадем нашата любима рецепта за свински пържоли на скара:
- 4 бр. пържоли (свинско месо)
- 1 ч. ч. червено вино
- 1 глава лук
- сол
- подправки - за скара
- черен пипер
Месото се начуква със сол и черен пипер. Оставя се в маринатата от червеното вино, лукът който е настърган и подправката за скара за около час - час и половина. После се пече върху скарата.
Риба на скара:
Сьомгата на грил е традиция в много държави - тя се приготвя чудесно на скарата, защото високото й съдържание на мазнини я предпазва от залепване.
Други риби подходящи за скара са: пъстърва, риба тон, риба меч и др.
Зеленчуци на скара:
Зеленчуците на скара са страхотни. Освен това високата температура и бързото готвене спомагат за запазване на всички хранителни елементи в тях.
Най-подходящите зеленчуци за барбекюто са следните:
- Чушки (приготвят се за около 7 мин от всяка страна)
- Лук (около 6 мин от всяка страна)
- Тиквички (около 5 мин от всяка страна)
- Царевица (25 мин.)
Не сме забравили и десерта!
Печенето на скара подсилва вкуса и сладостта на плодове като ягоди, праскови, банани, ябълки, круши и други. Нарежете плодовете на парчета и си направете шишчета в различни комбинации.
Нужни са само 2-3 мин., за да превърнете пресните плодове в златисто запечен топъл здравословен десерт.
Съвет: Не ги печете на директен огън, а или ги оставете отстрани, или когато скарата е почти изгаснала - ги поставете отгоре.
Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!