Познавам хора, които са способни да се качат на самолета за Италия само за да обърнат няколко сладоледа, после още няколко и още няколко... И да си се приберат обратно. Това не е чак толкова странно – италианският джелато (gelato) се ближе повсеместно от местни и туристи. Размотаване из града с фунийка с 2 топки сладолед с различни вкусове е класически епизод от всяко посещение на Ботуша. Следващите няколко съвета ще ви помогнат да избирате от витрината с лекотата на дългогодишен дегустатор и истински сладоледен гуру.
Основни понятия
gelato (джелато) – сладолед, но не точно. Сладоледът, който ядем тук, обикновено се приготвя от сметана и съдържа 10-30% мазнини. Италианският джелато обаче ползва за основа краве мляко, соево мляко или вода и процентът мазнини е между 1 и 10.
gelateria (джелатерия) – сладоледаджийница. Може да е само витрина или пък да има няколко маси. Обикновено се предлагат и няколко вида топли и безалкохолни напитки.
cono (коно) – фунийка.
Опашките трябва да са вашият магнит
Дългата опашка пред някоя витрина трябва да е магнит за вас. Видите ли 10+ души да чакат, незабавно и непоколебимо се отправете натам. Важно е обаче опашката да е от местни хора, които със сигурност знаят къде се приготвя най-добрият сладолед и са готови да чакат, колкото трябва. Към дългите опашки, съставени само от туристи, подхождайте с крайно съмнение.
Домашен сладолед
Домашен сладолед (или Fatto in casa) е надпис, за който е добре да се оглеждате. Само сладоледаджийници, които приготвят всичко на място, имат право да слагат тази табела. Ако я няма, вероятно сладоледът се зарежда от другаде и качеството няма да е толкова високо.
На вкус и на цвят...
Сладоледът, приготвен с пресни продукти, има по-невзрачен, мътен цвят. Ярките цветове обикновено означават добавени изкуствени оцветители. Малък трик: погледнете цвета на банановия сладолед. Ако е яркожълт, потърсете друго заведение. Ако е белезникаво-сивкав, вероятно е направен с истински банани.
Как да поръчате
Обикновено цената е „на топка“. В големите заведения за сладолед, трябва първо да платите, след което да подадете касовата бележка на служителя, който е зад витрината (в противен случай дори може да ви игнорират). В по-малките заведения може първо да поръчате, а след това да платите.
Сезоните на сладоледа
Сладоледените сезони се сменят заедно с годишните. На много места вкусовете са различни според месеца, за да се използват винаги пресни продукти. Не се страхувайте да изпробвате нови варианти. Например, есента е времето на кестеновия сладолед, горските плодове и крушите. Тези сладоледи може да са на витрината само за няколко седмици и са най-свежите от всички.
Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!