Как се прави „габровски шоколад”? - Хапване и пийване - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Как се прави „габровски шоколад”?
Как се прави „габровски шоколад”?
Снимка: ЕМО "Етър"

Знаете ли какво е „габровски шоколад”?  Етнографски музей на открито „Етър“ ви дава не само възможност да разберете, но и да видите как се приготвя!

На 22, 23 и 24 септември 2018 г. ще се проведе Празник на „габровския шоколад”. Инициативата е посветена на Европейска година на културното наследство.   

Пестил - „габровският шоколад“!

Пестил се прави от сини, зимни сливи. Подбират се хубави и здрави плодове, измиват се добре и се слагат в бакърена (пестилджийска) тава. Налива се вода до нивото на сливите и се подклажда огън. Като започнат да се пукат сливите, се бъркат с бъркало.  След като омекнат добре и костилките се освободят, кашата се прецежда през бакърено сито, наречено дърмон. Прецеждането става като се бърка кашата в дърмона и се изцежда през дупките, а в ситото останат костилките и кожите на сливите.

Как се прави „габровски шоколад”?

Вземат се гладки дъски от бук с размери 2.50 на 0.20 м. и се поливат с готовата каша един път, толкова дебело, колкото да не се разлее кашата – до 1 см. Оставят се така в продължение на 2-3 и повече дни, в зависимост от времето, за да изсъхне и се втвърди кашата. По същия начин се поливат още няколко пъти, зависи от това колко дебел желаете да бъде пестилът. След като изсъхне добре, се отлепва от дъските и се навива на руло. Увива се в хартия и се държи на сухо и проветриво място.

Как се прави „габровски шоколад”?

Как се прави „габровски шоколад”?

Текстът е записан при теренни проучвания в с. Радовци, Габровско, през 1979 г. Съхранява се в Научния архив на ЕМО „Етър”.

Програма за Празника на „габровския шоколад”

22 септември

11:00-16:00 ч. Демонстрация на правене на мармалад от сини сливи. До Книгопродавница.

10:00-16:00 ч. „От традицията към съвременните постижения в кулинарията” – запознаване с традиционното производство на пестил и сушени изделия от плодове. До Книгопродавница.

10:00-18:00 ч. Предлагане на пестил и традиционни храни от сини сливи и други плодове. Фурна, Мотково кафене, Шекерджийска работилница.

10:00-16:00 ч. Опознавателни игри за деца и възрастни. Център „Българка”, Музеен детски център.

11:00-11:30 ч. Програма с участието на Танцов ансамбъл „Трявна” при НЧ „П. Славейков-1871”, гр. Трявна. Пред Саковата къща.

13:00-13:30 ч. Програма с участието на Танцов ансамбъл „Трявна” при НЧ „П. Славейков-1871”, гр. Трявна. Пред Саковата къща.

14:00-16:00 ч. Състезателни игри за деца и възрастни. Пред църквата „Свето Богоявление”.

Как се прави „габровски шоколад”?

23 септември

11:00-16:00 ч. Демонстрация на правене на мармалад от сини сливи. До Книгопродавница.

10:00-16:00 ч. „От традицията към съвременните постижения в кулинарията” – запознаване с традиционното производство на пестил и сушени изделия от плодове. До Книгопродавница.

10:00-18:00 ч. Предлагане на пестил и традиционни храни от сини сливи и други плодове. Фурна, Мотково кафене, Шекерджийска работилница.

10:00-16:00 ч. Опознавателни игри за деца и възрастни. Център „Българка”, Музеен детски център.

11:00-11:30 ч. Програма с участието на Фолклорна група „Новомахленчета” при НЧ „Зора-1872”, кв. Нова махала, гр. Габрово. Пред Саковата къща.

13:00-13:30 ч. Програма с участието на Фолклорна група „Новомахленчета” при НЧ „Зора-1872”, кв. Нова махала, гр. Габрово. Пред Саковата къща.

14:00-16:00 ч. Състезателни игри за деца и възрастни. Пред църквата „Свето Богоявление”.

Как се прави „габровски шоколад”?

24 септември

11:00-16:00 ч. Демонстрация на правене на мармалад от сини сливи. До Книгопродавница.

10:00-16:00 ч. „От традицията към съвременните постижения в кулинарията” – запознаване с традиционното производство на пестил и сушени изделия от плодове. До Книгопродавница.

10:00-18:00 ч. Предлагане на пестил и традиционни храни от сини сливи и други плодове. Фурна, Мотково кафене, Шекерджийска работилница.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Хапване и пийване
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин