Седиземноморската кухня е названието, свързващо националните кухни на страните от Средиземноморието. Най – широко използваните продукти в Средиземноморската кухня са зехтинът и чесънът, също и многообразните видове риба, които се срещат най – вече в Средиземноморския басейн. Счита се, че средиземноморската кухня е здравословна поради използването на разнообразни морски дарове, редица подправки и по – малко използване на топлинна обработка в пригтвянето на ястията.
Площта на Средиземноморския басейн е голяма, обхваща и мие крайбрежието на редица страни от Южна Европа, Северна Африка и Югозападна Азия, чиито ястия се включват в понятието средиземноморска кухня, която е съчетание от националните кухни на Испания, Португалия, Франция, Италия, Гибралтар, Египет, Мароко, Гърция, Израел, Йордания, Ливан, Либия, Малта, Кипър, Черна гора, Палестина, Сирия, Тунис и Турция, има също така и Сицилианска кухня, Каталонска кухня и други.
Средиземноморската кухня е любима на много хора по цял свят и става все по – популярна, тъй като се счита, че народите, живеещи около Средиземноморския басейн се радват на добро здраве и дълголетие.
Освен с чесън и зехтин, храната се подправя и с разнообразие от билки, влияещи добре на организма, основно се използват пресни плодове и зеленчуци, пресни морски дарове, маслини, ориз, макарони, различни видове сирена, ястията се приготвят на скара или задушени.
Едни от най – емблематичните и популярни средиземноморски ястия са следните:
1. Брускети – това са препечени филийки, поляти със зехтин, към които може да се добавят различни сирена, домати и босилек, чеснова паста, прошуто, песто и други.
2. Рататуй – приготвя се от тиквички, патладжан, лук и чушки.
3. Талятеле със сос Болонезе – използват се талятеле, броколи.
4. Бяла риба с пармезан - необходимите продукти са бяла риба, пармезан, лимонов сок, галета и магданоз.
5. Пиле сувлаки – приготвено от пилешко филе, червено вино, лимонов сок, зехтин, риган и черен пипер.
6. Различни видове средиземноморски салати с нахут, паста, пилеко, рукола, киноа, спанак, пармезан и други.
7. Пиле по сицилиански, продуктите включват – пилешки гърди, чери домати, паста на малки парченца, песто, пармезан, лук, чесън и черен пипер.
8. Аранчини по сицилиански – панирани в галета топки с ориз, пармезан, моцарела и яйца.
9. Испанска тапас – пържени скариди и много чушки, запечени в масло.
10. Френска тапенада – пюре, приготвено от маслини, аншоа, каперси и зехтин.
11. Националното ястие на Испания – паеля – пържен на тиган ориз, смесен със зеленчуци и месо.
12. Марокански кускус със зеленчуци.
13. Марокански тажин, ястие приготвен в специална глинена или керамична чиния.
14. Ливанската салата Фатуш.
15. Салата Табула от сирийската национална кухня.
16. Баба Гануш, Шакшук и хумус от Израел.
17. Гулаш по черногорски.
18. Туниска салата Мишуия – смлени на пюре домати, чушки, лук и чесън.
19. Пащел де ната от Португалия – онези вкусотийки, приготвени от тесто, лимони, захар, яйца и ванилия, за които повечето сте чули.
20. Гьозлеме от Турция, приготвено с морски дарове, яйца, сирене и мляно месо.
Средиземноморските вкусотии са безкрай, може още много да се споменат като основни ястия, салати и всевъзможни десерти и сладкиши.
Страните от Средиземноморския басейн, освен с прочутата средиземноморска кухня, имат също и красива природа, богато културно и исторически минало, многобройни архитектурни паметници. В която и от страните да се отправите, ще можете да се наслаждавате на тези дадености, сетивата ви ще са пълни, а божествената храна ще допълва всичко това.
Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!