Какво да правим в Северна Македония за един уикенд - Уикенд - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Какво да правим в Северна Македония за един уикенд
Автор: Peika.bg
Какво да правим в Северна Македония за един уикенд
Снимка: pixabay

Северна Македония, пленителната ни съседка, предлага изобилие от преживявания за пътешественици, търсещи приключения, култура и зашеметяващи пейзажи. Независимо дали сте любител на историята, любител на природата или любител на храната, Северна Македония има с какво да плени всеки посетител. Ето примерен маршрут за уикенда, който ще ви помогне да откриете най-доброто от тази очарователна дестинация.

Ден 1: Скопие – оживената столица

Сутрин: Стартирайте от Старата чаршия
Започнете уикенда си в Скопие, столицата, като разгледате историческата Стара чаршия (Скопска чаршия). Този очарователен район е изпълнен с калдъръмени улици, архитектура от османската епоха и оживени базари. Посетете джамията Мустафа паша и църквата Св. Спас, за да се насладите на смесицата от култури. Не забравяйте да се отбиете в местните кафенета, за да опитате традиционното кафе за региона.

Обяд: Опитайте местни деликатеси
За обяд се отдайте на традиционни македонски ястия в местен ресторант. Опитайте "тавче гравче" (печен боб), "айвар" и вкусната македонска скара.

старата чаршия

Следобед: Открийте забележителностите на Скопие
След обяд се разходете по река Вардар и се полюбувайте на емблематичния Каменен мост, който свързва старата и новата част на града. Посетете площад Македония, където ще намерите внушителни статуи, включително и на Александър Велики. Не пропускайте Музея на македонската борба.

Вечер: Залез на крепостта Кале
Когато слънцето залезе, се отправете към Скопското Кале за спираща дъха панорамна гледка към града. Тази древна крепост датира от 6-ти век и предлага идеално място за заснемане на зашеметяващи снимки на залеза. След това се насладете на вечеря в близък ресторант.

кале крепост

Ден 2: Природа и култура в Охрид

Сутринта: Отпътуване за Охрид
На втория си ден изберете рано сутринта шофиране до Охрид, обект на световното наследство на ЮНЕСКО, разположен на около два часа и половина от Скопие. Известен със своето живописно езеро и богата история, Охрид е дестинация, която трябва да посетите.

След като пристигнете: Разгледайте Стария град
При пристигане разглеждане на очарователния Стар град на Охрид. Посетете църквата Св. Йоан, намираща се на скала с изглед към Охридското езеро. Тази емблематична църква е една от най-фотографираните забележителности в страната.

охрид стария град

Обяд: хапване край езерото
За обяд намерете ресторант край езерото, за да се насладите на прясна риба от Охридското езеро. Опитайте местния шаран, докато се наслаждавате на невероятната гледка.

Следобед: Открийте древни руини
След обяд посетете Античния театър на Охрид, добре запазен римски амфитеатър, датиращ от 2 век пр.н.е. Продължете културното си обогатяване с посещение на Охридския музей, за да научите повече за историята на региона.

Вечер: Релакс край езерото
Прекарайте вечерта си в разходка по крайбрежната алея, потапяйки се в спокойната атмосфера. Отбийте се в кафене за питие и се насладете на залеза над водата. За вечеря се отправете към местен ресторант, изберете такъв с морски дарове и красива гледка.

охрид езеро

Един уикенд в Северна Македония предлага възхитителна комбинация от култура, история и природна красота. Приятно пътуване!

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Уикенд
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин