Кулинарни пътешествия: Испанска паеля - Хапване и пийване - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Кулинарни пътешествия: Испанска паеля
Автор: Peika.bg
Кулинарни пътешествия: Испанска паеля
Снимка: pexels

Какво е паеля?

Паеля е класическо испанско ястие с ориз, което се приготвя с ориз, шафран, зеленчуци, пиле или морски дарове, сготвени и сервирани в тиган.

Въпреки че паелята произхожда от Валенсия, тя е призната за национална храна на Испания и има няколко разновидности. Най-често срещаните видове паеля са паеля с пиле, паеля с морски дарове или смесена паеля (комбинация от морски дарове, месо и зеленчуци). 

Основните съставки във всяка паеля са ориз, шафран, пиле и зеленчуци. Оттам нататък съставките варират в зависимост от вида паеля или региона, където се прави.

Съставките в тази лесна рецепта за паеля включват:

Зеленчуци: лук, чушка, чесън, домати, магданоз, замразен грах

Подправки: дафинов лист, червен пипер, шафран, сол и черен пипер

Шафран: това е най-важната съставка, така че е най-добре да купуте висококачествен шафран

Морски дарове: джъмбо скариди, миди, калмари

Пилешки бутчета: бутчетата са по-добрият вариант, тъй като не изсъхват толкова лесно, както филето, при по-дълго готвене

Зехтин: Испански или друг качествен зехтин

Бяло вино

Ориз

Пилешки бульон: Автентичната паеля включва приготвяне на собствен рибен бульон от черупки от морски дарове, но можете да използвате готов пилешки бульон

Количества:

1/4 ч. зехтин

1 глава лук

1 чушка

4 скилидки чесън

3 домати Рома

дафинов лист

1 ч.л. червен пипер

щипка шафран

сол и черен пипер

1/4 ч. бяло вино

4 обезкостени пилешки бутчета

1/4 ч. магданоз

2 чаши ориз

5 чаши бульон

1/2 ч. замразен грах

500 грама скариди

300 грама миди

250 грама калмари

резени лимон, за сервиране

Начин на приготвяне:

Добавете зехтина в тиган на среден огън. Добавете лука, чушките и чесъна и гответе, докато лукът стане прозрачен. Добавете нарязаните домати, дафиновия лист, червения пипер, шафрана, както и малко сол и черен пипер. Разбъркайте и гответе 5 минути. Добавете бялото вино и гответе 10 минути. Опитайте и добавете сол, ако е необходимо.

Добавете парчетата пиле, 2 супени лъжици нарязан магданоз и ориз в тенджерата. Гответе 1 минута.

Изсипете бавно бульона в тигана и разклатете.

Оставете сместа да заври. Намалете топлината. Разклатете тигана леко напред-назад само веднъж или два пъти по време на готвене. Не бива да разбърквате с лъжица.

Гответе около 15-18 минути, след това добавете скаридите, мидите и калмарите в сместа, поръсете грахта отгоре и продължете да готвите още около 5 минути. Гледайте по-голямата част от течността да се абсорбира и оризът в горната част да е почти омекнал. 

Свалете тигана от котлона и го покрийте с капак или фолио. Поставете кухненска кърпа върху капака и оставете да почине за 10 минути.

Гарнирайте с резени лимон и сервирайте.

Добър апетит!

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Хапване и пийване
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин