Кулинарно пътешествие в уюта на дома: 3 завладяващи рецепти - Хапване и пийване - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Кулинарно пътешествие в уюта на дома: 3 завладяващи рецепти
Автор: Peika.bg

На всеки запален пътешественик неведнъж се е случвало да го хване треската за пътуване в момент, в който това е напълно изключено. Днес ще ти предложим един вкусен и достъпен начин да успокоиш своя копнеж по непознатото, а именно: да си устроиш кулинарно пътешествие.

Армения: Гомгош

Първата ни спирка е сред високите планини на Армения. Гомгош е ястие, което арменците приготвят за важни семейни събирания, като сватби, юбилеи, кръщенета и годежи. Поради тази причина, рецептата е предвидена за 10 души. Ако търсиш правилния момент, в който да приготвиш това ароматно ястие за твоите приятели или роднини - следи редовно актуалната брошура на хипермаркета, за да си набавиш продуктите на най-добри цени.

Необходими са:

  • голям глинен гювеч с капак
  • 1 връзка босилек
  • 1 връзка магданоз
  • 1 връзка кориандър
  • 1 стрък мащерка
  • 5 средно големи домата
  • 3 зелени пиперки
  • 6 средно големи червени картофа
  • 1,5 кг агнешки котлети, нарязани на кубчета
  • 3 ч.л. смлян кимион
  • 1 стрък мента (или джоджен)
  • сол и пипер на вкус
  • 2 патладжана
  • 3 моркова
  • ½ л бира
  • 4 глави лук
  • 7 скилидки чесън

Зеленчуците се почистват, обелват и нарязват на кубчета (не по-големи от 1-2 см). Босилекът, магданозът, кориандърът и мащерката се наситняват и смесват в купа. 2 ч.л. от сместа се отделят и съхраняват в хладилника. Половината от останалите подправки се слагат на дъното на глинения гювеч. Отгоре се нареждат на слоеве последователно половината от доматите и пиперките, а после картофите. След това се слага агнешкото и се овкусява с кимиона, ментата, сол и черен пипер на вкус. Най-отгоре се подреждат патладжаните, морковите, остатъка от доматите, пиперките и подправките. Залива се с бирата.

Гювечът се затваря и се пече на умерена фурна (180°C) за около час. После се добавя лукът и чесънът и се готви в продължение на още 2 часа. Ястието се сервира горещо и се гарнира със сместа от пресни подправки, съхранена в хладилника.

Мароко: Батинджан Заалук

Следващата ни спирка е в слънчево Мароко. Заалук е популярна разядка, която се приготвя от печен патладжан. Изключително апетитна с хрупкав хляб, тя е също така и отлична гарнитура към печено агне.

Необходими продукти:

  • 3 патладжана
  • 2 настъргани домата (за по-добър резултат премахни семките и кожата)
  • 3 с.л. зехтин
  • 2 настъргани скилидки чесън
  • 1 ч.л. лют червен пипер
  • 1 ч.л. червен пипер
  • 1 ч.л. смлян кимион
  • ½ ч.л. сол
  • 1 с.л. наситнен кориандър
  • 1 с.л. лимонов сок

Нарежи първия патладжан на кръгчета с дебелина около сантиметър и ги запържи на тиган, докато придобият златист загар. Запечи другите 2 патладжана в чушкопек (или на грил), докато кората им почернее изцяло. След това ги остави да изстинат.

Загрей зехтина в тиган на среден огън (например 4 от 6) и добави доматите, чесъна и подправките. Готви в продължение на около 5 минути, като разбъркваш с дървена лъжица - докато съставките се смесят добре.

След като печените патладжани изстинат, ги обели, премахни дръжката и нарежи месото на малки кубчета. Добави наситнения патладжан към тигана, разбъркай и готви в продължение на още около 15 минути, докато сместа се сгъсти. Добави лимоновия сок и готви за още 2 минути.

Оформи Заалука в чиния под формата на хълмче и украси с кръгчетата запържен патладжан и ситно нарязан кориандър. Сервирай охладен, гарниран с хрупкав хляб.

Виетнам: салата с накъсано пиле

С последната рецепта ще се пренесем в югоизточна Азия, и по-точно: плодородната делта на река Меконг. Тази рецепта стига за 2 или 3 порции, в случай че я използваш като основно ястие или 4 порции - ако я използваш като гарнитура.

Продукти за салатата:

  • 300 г печено пиле, накъсано на парченца
  • 400 г настъргано китайско зеле
  • 2 стръка зелен лук, нарязан на ситни кръгчета
  • 170 г настъргани моркови
  • 1 голяма червена пиперка - нарязана на лентички
  • ½ ч.ч. едро нарязана прясна мента
  • ½ ч.ч. едро нарязан кориандър
  • 60 г натрошени фъстъци

За дресинга:

  • 2 ч.л. сос Сирача
  • сока от 3 лайма
  • 3 наситнени скилидки чесън
  • 2 с.л. захар
  • 3 с.л. виетнамски (или тайландски) рибен сос
  • 3 с.л. олио

В голяма салатена купа смеси всички продукти за салатата, с изключение на фъстъците. В по-малка купа смеси съставките за дресинга, като ги разбиваш докато захарта се стопи напълно. Овкуси салатата с дресинга непосредствено преди сервиране и гарнирай с фъстъците.

Надяваме се, че нашето кулинарно пътешествие ти хареса и ще те обогати с многобройни кулинарни впечатления, запленяващи вкусове и незабравими аромати.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Хапване и пийване
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин