На всеки запален пътешественик неведнъж се е случвало да го хване треската за пътуване в момент, в който това е напълно изключено. Днес ще ти предложим един вкусен и достъпен начин да успокоиш своя копнеж по непознатото, а именно: да си устроиш кулинарно пътешествие.
Армения: Гомгош
Първата ни спирка е сред високите планини на Армения. Гомгош е ястие, което арменците приготвят за важни семейни събирания, като сватби, юбилеи, кръщенета и годежи. Поради тази причина, рецептата е предвидена за 10 души. Ако търсиш правилния момент, в който да приготвиш това ароматно ястие за твоите приятели или роднини - следи редовно актуалната брошура на хипермаркета, за да си набавиш продуктите на най-добри цени.
Необходими са:
- голям глинен гювеч с капак
- 1 връзка босилек
- 1 връзка магданоз
- 1 връзка кориандър
- 1 стрък мащерка
- 5 средно големи домата
- 3 зелени пиперки
- 6 средно големи червени картофа
- 1,5 кг агнешки котлети, нарязани на кубчета
- 3 ч.л. смлян кимион
- 1 стрък мента (или джоджен)
- сол и пипер на вкус
- 2 патладжана
- 3 моркова
- ½ л бира
- 4 глави лук
- 7 скилидки чесън
Зеленчуците се почистват, обелват и нарязват на кубчета (не по-големи от 1-2 см). Босилекът, магданозът, кориандърът и мащерката се наситняват и смесват в купа. 2 ч.л. от сместа се отделят и съхраняват в хладилника. Половината от останалите подправки се слагат на дъното на глинения гювеч. Отгоре се нареждат на слоеве последователно половината от доматите и пиперките, а после картофите. След това се слага агнешкото и се овкусява с кимиона, ментата, сол и черен пипер на вкус. Най-отгоре се подреждат патладжаните, морковите, остатъка от доматите, пиперките и подправките. Залива се с бирата.
Гювечът се затваря и се пече на умерена фурна (180°C) за около час. После се добавя лукът и чесънът и се готви в продължение на още 2 часа. Ястието се сервира горещо и се гарнира със сместа от пресни подправки, съхранена в хладилника.
Мароко: Батинджан Заалук
Следващата ни спирка е в слънчево Мароко. Заалук е популярна разядка, която се приготвя от печен патладжан. Изключително апетитна с хрупкав хляб, тя е също така и отлична гарнитура към печено агне.
Необходими продукти:
- 3 патладжана
- 2 настъргани домата (за по-добър резултат премахни семките и кожата)
- 3 с.л. зехтин
- 2 настъргани скилидки чесън
- 1 ч.л. лют червен пипер
- 1 ч.л. червен пипер
- 1 ч.л. смлян кимион
- ½ ч.л. сол
- 1 с.л. наситнен кориандър
- 1 с.л. лимонов сок
Нарежи първия патладжан на кръгчета с дебелина около сантиметър и ги запържи на тиган, докато придобият златист загар. Запечи другите 2 патладжана в чушкопек (или на грил), докато кората им почернее изцяло. След това ги остави да изстинат.
Загрей зехтина в тиган на среден огън (например 4 от 6) и добави доматите, чесъна и подправките. Готви в продължение на около 5 минути, като разбъркваш с дървена лъжица - докато съставките се смесят добре.
След като печените патладжани изстинат, ги обели, премахни дръжката и нарежи месото на малки кубчета. Добави наситнения патладжан към тигана, разбъркай и готви в продължение на още около 15 минути, докато сместа се сгъсти. Добави лимоновия сок и готви за още 2 минути.
Оформи Заалука в чиния под формата на хълмче и украси с кръгчетата запържен патладжан и ситно нарязан кориандър. Сервирай охладен, гарниран с хрупкав хляб.
Виетнам: салата с накъсано пиле
С последната рецепта ще се пренесем в югоизточна Азия, и по-точно: плодородната делта на река Меконг. Тази рецепта стига за 2 или 3 порции, в случай че я използваш като основно ястие или 4 порции - ако я използваш като гарнитура.
Продукти за салатата:
- 300 г печено пиле, накъсано на парченца
- 400 г настъргано китайско зеле
- 2 стръка зелен лук, нарязан на ситни кръгчета
- 170 г настъргани моркови
- 1 голяма червена пиперка - нарязана на лентички
- ½ ч.ч. едро нарязана прясна мента
- ½ ч.ч. едро нарязан кориандър
- 60 г натрошени фъстъци
За дресинга:
- 2 ч.л. сос Сирача
- сока от 3 лайма
- 3 наситнени скилидки чесън
- 2 с.л. захар
- 3 с.л. виетнамски (или тайландски) рибен сос
- 3 с.л. олио
В голяма салатена купа смеси всички продукти за салатата, с изключение на фъстъците. В по-малка купа смеси съставките за дресинга, като ги разбиваш докато захарта се стопи напълно. Овкуси салатата с дресинга непосредствено преди сервиране и гарнирай с фъстъците.
Надяваме се, че нашето кулинарно пътешествие ти хареса и ще те обогати с многобройни кулинарни впечатления, запленяващи вкусове и незабравими аромати.
Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!