Манастирът Света Екатерина в Египет - Уикенд - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Манастирът Света Екатерина в Египет
Автор: Peika.bg
Манастирът Света Екатерина в Египет

Сгушен в подножието на планината Синай на Синайския полуостров, се намира древният манастир Света Екатерина, построен на мястото, където се казва, че Мойсей е срещнал горящия храст. Създаден през 6-ти век от н.е., този отдалечен пустинен манастир е най-старият непрекъснато действащ християнски манастир в света. В рамките на своите внушителни каменни стени, построени за защита, той пази несравнима колекция от ранни религиозни ръкописи и изкуство.

Няколко параклиса красят територията на манастира, където монасите продължават да се покланят и учат, както са правили повече от 1400 години. Огромната базилика на Преображение Господне е духовното сърце на комплекса. Изображенията в целия манастир изобразяват живота на Света Екатерина, неговата легендарна покровителка.

Защо е известен?

Манастирът се радва на славата си не само заради възрастта си – това е най-старият непрекъснато действащ християнски манастир – но също и заради това, че в него се помещава това, което традиционно се смята за „горящия храст“ от историята на Мойсей. Този жив храст се смята за свещен, осезаема връзка с момент, оформил монотеистичните вярвания.

Манастирът Света Екатерина в Египет

Посещение на манастира Света Екатерина

Разрешени са ежедневни посещения, с изключение на неделя сутрин и православни празници, когато могат да влизат само богомолци. Прилага се строг дрескод - раменете и коленете трябва да бъдат покрити. Вътрешните снимки са забранени, за да се предотвратят щети, но външните стени на манастира могат да бъдат снимани. Обиколките с екскурзовод предоставят по-отблизо древни икони и колекции, които правят това място толкова изключително.

Манастирът Света Екатерина в Египет

Подарете си няколко дни в района, за да оцените духовността на пустинния дом на манастира. Изкачването на планината Синай, виждането на горящия храст и изживяването на това свято място в най-голяма степен изисква време. Нека пустинният терен ви пренесе векове назад, когато ранните християнски отшелници са търсили уединение тук между тези планини и Бог.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Уикенд
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин