Музеите на Барселона - Градски легенди - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Музеите на Барселона
Автор: Елена Исаева

Барселона, град с богата история, култура и изкуство, може да се похвали с набор от музеи, които предлагат на посетителите да надникнат в неговото минало и настояще. От световноизвестни художествени колекции до завладяващи експонати за каталунската култура, има по нещо за всеки вкус и интерес. Ето един поглед към някои от най-забележителните музеи в Барселона:

Museu Picasso (Музей на Пикасо):

Музеите на Барселона
Снимка: pixabay.com

Разположен в сърцето на Готическия квартал, Музеят на Пикасо е задължително посещение за любителите на изкуството. В него се съхранява една от най-обширните колекции от произведения на изкуството на испанския художник от 20-ти век Пабло Пикасо. Колекцията на музея включва над 4000 произведения, които обхващат годините на формиране на Пикасо, показвайки еволюцията му като художник чрез картини, рисунки, скулптури и керамика.

Национален музей на изкуството на Каталуния (MNAC):

Разположен в Palau Nacional на върха на хълма Montjuïc, MNAC е дом на впечатляваща колекция от каталонско изкуство, обхващащо периода от романския период до началото на 20-ти век. Посетителите могат да се възхищават на шедьоври на известни художници като Ел Греко, Веласкес и Гауди. Музеят може да се похвали и с обширна колекция от романски стенописи, което го прави съкровищница на каталунското културно наследство.

Fundació Joan Miró (Фондация Жоан Миро):

Посветен на творчеството на каталунския художник Жоан Миро, този музей представя изчерпателна колекция от негови картини, скулптури и рисунки. Разположен в модернистична сграда на хълма Монжуик, музеят предлага на посетителите поглед върху сюрреалистичния и въображаем свят на Миро. Градината със скулптури на открито е акцент, включваща някои от монументалните скулптури на Миро на фона на силуета на Барселона.

Museu d'Història de Barcelona (MUHBA):

MUHBA е мрежа от музеи, разпръснати из целия град, които изследват богатата история на Барселона, от нейния римски произход до наши дни. Акцентите включват подземния археологически обект в El Born Center Cultural, който разкрива останките от средновековния град, и римските руини в Историческия музей на Барселона на Plaça del Rei.

CosmoCaixa Барселона:

CosmoCaixa е научен музей, който се помещава във впечатляваща модернистична сграда в квартал Sarrià-Sant Gervasi. Той включва интерактивни експонати по теми като физика, биология и околна среда, което го прави забавно и образователно изживяване за посетители от всички възрасти. Най-емблематичната характеристика на музея е неговата наводнена гора, пресъздаване на екосистема от тропическа дъждовна гора, пълна с живи растения и животни.

Museu Marítim de Barcelona (Морски музей):

Разположен в историческия Drassanes Reials (Кралските корабостроителници) близо до брега, този музей изследва морската история и морските традиции на Барселона. Посетителите могат да изследват реплики на исторически кораби в реален размер, да научат за морската архитектура и да открият ролята на града като основно средиземноморско пристанище чрез интерактивни експонати и мултимедийни дисплеи.

CaixaForum Барселона:

CaixaForum е културен център, който се помещава в бивша текстилна фабрика и е домакин на разнообразни художествени изложби, концерти и семинари. Неговата еклектична програма включва всичко - от съвременно изкуство до фотография и мултимедийни инсталации. Самата сграда, проектирана от архитект Josep Puig i Cadafalch, е забележителен пример за индустриална архитектура, съпоставена със съвременни интервенции.

Museu de la Música de Barcelona (музикален музей):

Този музей, разположен в концертната зала L'Auditori, празнува историята и еволюцията на музиката чрез огромна колекция от инструменти от цял свят. Посетителите могат да се възхищават на редки и уникални инструменти, да научат за различни музикални традиции и дори да присъстват на изпълнения на живо и семинари.

Тези музеи предлагат разнообразна гама от преживявания, позволявайки на посетителите да се потопят в богатото културно наследство, художествено наследство и научни постижения на Барселона. Независимо дали се интересувате от изкуство, история, наука или музика, музеите на Барселона имат с какво да пленят и вдъхновят всеки посетител.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Градски легенди
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин