Необичайни дестинации за пътешестване през Септември 2024 г. - Част 1 - Класации - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Необичайни дестинации за пътешестване през Септември 2024 г. - Част 1
Автор: Peika.bg
Необичайни дестинации за пътешестване през Септември 2024 г. - Част 1
Снимка: pixabay

Септември е един от най-благоприятните месеци за глобални пътешествения, предлагащ уникална комбинация от предимства. С европейското лято, което постепенно отстъпва място на топлите нюанси на есента, а южното полукълбо се събужда от мелодиите на пролетта, месецът представлява идеална възможност за нови приключения. Дните остават дълги, идеални за разглеждане на свежи дестинации, а слънцето остава високо, понякога придружено от освежаващ бриз или по някой дъждовен облак, който осигурява добре дошло облекчение по горещите туристически пътеки.

Едно от основните предимства на пътуването през септември е намаляването на тълпите. Пикът на летния туризъм в Европа и Африка, особено в популярни дестинации като Италия, Испания и Хърватия, започва да отслабва. Това намаление на посетителите означава не само по-кратко време за изчакване, но и по-конкурентни цени. Изпепеляващата жега, която може да направи пътуването през лятото неудобно, също започва да намалява, правейки дейностите на открито по-приятни.

Привлекателността на септември не се ограничава до конкретен регион. Независимо дали изследвате оживените тропически гори на Борнео или огрените от слънцето крайбрежия на Албанската ривиера, месецът предоставя отлични условия за почивка и пътешестване. Приготвили сме ви 20 предложения разделени на 2 части. Приятно четене!

Част 1

албанска ривера

1. Албанската ривера

Крайбрежието на Албания, със своите спиращи дъха плажове с изглед към Корфу през Йонийско море, е примамлива дестинация за търсачите на слънце. Летните месеци обаче често носят наплив от туристи, което води до свръхтуризъм в някои райони. За да оцените истински красотата на албанската Ривиера, помислете дали да се отдръпнете от претъпканите курорти и да тръгнете по пешеходните пътеки през сезона. Както предполага Рикардо Фахриг, албански експерт по преходи, това е моментът, в който можете да се насладите на маслинови горички в региона, призрачни градове, бели пясъчни плажове и зашеметяващи планински гледки в относителна самота. „През лятото виждате само блестящата, лъскава страна на морските курорти“, казва Фахриг. „Но елате през септември и ще откриете какво наистина се случва, когато тълпите се разпръснат.“

национален парк шотландия

2. Национален парк в Шотландия

В Шотландия националният парк Cairngorms предлага изобилие от дейности на открито, от рафтинг по река Спей до планинско колоездене и туризъм до Бен Макдуи, вторият по височина връх в Обединеното кралство. Септември е идеалното време за посещение, тъй като пътеките са много по-малко пренаселени, отколкото през пиковите летни месеци. Въпреки че времето може да бъде непредсказуемо, наградите включват по-малко мушици, красиви есенни цветове, които започват да се появяват, и шанс да чуете тропот на елени, ако сте на къмпинг. В Шотландия, категорично, септември е най-добрият месец за преход на дълги разстояния с приятели, тъй като комбинацията от по-празни пътеки и настъпването на красотата на есента създава едно запомнящо се приключение.

далмация

3. Далмация

Далматинското крайбрежие в Хърватия, със своя тесен участък земя, ограден от Динарските Алпи и осеян с острови, е рай за любителите на приключенията. Този регион, дом на исторически градове като Сплит, Задар, Шибеник и Дубровник, е особено известен със своите летни тълпи, особено Дубровник, който отбеляза скок в посетителите поради връзката си със сериала "Игра на Тронове". Въпреки това, посещението през септември ви позволява да се насладите на красотата на крайбрежието в относително спокойствие. Водата остава топла, идеална за плуване, а намалените тълпи означават, че можете да разгледате историческите атракции и да се разходите (или поплувате) по крайбрежието без обичайната суматоха.

Сардиния

4. Нещо скрито в Сардиния

Сардиния, често се свързвана с ол инклузив курорти и шезлонги, но всъщност крие нещо, което си заслужава за тези, които търсят предизвикателство: Selvaggio Blu. Тази 40-километрова пътека, известна като най-трудният преход в Италия, включва 4200 метра вертикален наклон, пет спускания с въже и две виа ферати. Септември е идеалното време за справяне с тази пътека, тъй като изгарящата жега през юли и август може да направи прехода непоносим, ​​а летните тълпи намаляват. Selvaggio Blu предлага приключение, което тества вашата физическа и психическа издръжливост, на фона на зашеметяващия фон на суровия пейзаж на Сардиния.

испания

5. Планинска верига в Испания

В Северна Испания Picos de Europa предлага една различна страна на страната, далеч от плажовете и оживените градове на юг. Тази планинска верига и национален парк е убежище както за скални катерачи, така и за авантюристи, с каньони, реки, гори и извисяващи се върхове. Септември е отлично време за посещение, тъй като времето остава приятно, а пътеките, включително популярната Ruta del Cares, се посещават предимно от местните жители. Докато северната част на Испания обикновено е по-хладна и по-дъждовна, красотата на Пикос през септември, със смесицата от приключения и спокойствие, го прави достойна дестинация за тези, които търсят по-малко известно испанско изживяване.

галапогс

6. Галапагоските острови

Галапагоските острови са вечен фаворит за любителите на дивата природа. Докато архипелагът гъмжи от живот през цялата година, септември предлага особено оживена проява на морска дейност. По-хладните и сухи условия през този месец извеждат студени водни потоци, които са богати на хранителни вещества, на повърхността. Това привлича разнообразие от морски видове, включително китове и делфини, и увеличава шансовете за забелязването им. Гмуркането с шнорхел може да бъде особено възнаграждаващо, тъй като малките морски лъвове са известни с това, че игриво плуват заедно с посетителите. Изобилият морски живот също привлича множество птици, включително гледката на пиленца албатрос, разпръснати из островите. „Дори и без да търсите конкретни дейности, вие непременно ще срещнете дивата природа“, казва Хенри Сиса, водач от Кито, който е водил обиколки в Галапагос.

мачу пикчу

7. Мачу Пикчу

Мачу Пикчу, легендарното място на инките, заобиколено от извисяващи се планински върхове, е известно с тълпите си. Въпреки това, посещението през септември, по време на ранната есен може да осигури по-спокойно изживяване с по-малко туристи, като същевременно се наслаждавате на благоприятното време. Пътят на инките остава най-популярният маршрут до древната цитадела, но алтернативи като Salkantay Trek предлагат по-малко пренаселена пътека. За тези, които търсят по-предизвикателно приключение, преходът до Choquequirao също заслужава да се има предвид.

Дракенсберг

8. Планините Дракенсберг

Планините Дракенсберг в Южна Африка представляват страхотно и възнаграждаващо туристическо изживяване. Тази естествена граница между Южна Африка и Лесото се характеризира със своите извисяващи се зелени стени, високи хълмове и криволичещи реки. Пътеките в този регион са трудни, като някои по-високи участъци са достъпни само с верижни стълби. Септември е идеалното време за посещение, тъй като настъпването на пролетта носи жива зеленина и цъфтяща флора (в ЮАР пролетта идва през септември). Времето остава сравнително сухо, а гръмотевичните бури, които характеризират летните месеци, са все още далеч, което го прави идеално време за опознаване на региона.

атласките планини

9. Атласките планини

В Мароко Атласките планини примамват туристи, особено тези, които искат да покорят връх Тубкал, най-високият връх в Северна Африка. Висок 4167 метра, Тубкал е двудневно изкачване, което обикновено включва нощувка в планинско убежище. Септември бележи началото на най-добрия туристически сезон, със сравнително приятни температури и възможността да видите малко сняг близо до върха. Въпреки че високите райони на Мароко могат да станат доста студени,когато не е лято, изкачването през този период е възможно и възнаграждаващо за онези, които са подготвени за условията.

килиманджаро

10. Килиманджаро

Връх Килиманджаро в Танзания, най-високият връх в Африка, е мечтана дестинация за планинарите. Разположен на 5895 метра, Килиманджаро предлага не само предизвикателството на изкачването, но и спиращи дъха гледки към пейзажи, които са дом на някои от най-емблематичните диви животни в света, включително лъвове, слонове и гепарди в близкия национален парк Амбосели. Изборът за изкачване на върха на Килиманджаро през септември може да увеличи вероятността за успех. По-ниските температури и ниската вероятност за дъжд правят изкачването по-удобно, а пътеката е по-малко претъпкана, отколкото през по-натоварените месеци юли и август. Това време предлага оптимален баланс между благоприятни условия и по-малко натоварено изживяване.

Очаквайте Част 2 утре!

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Класации
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин