Олимпийският огън: Символ на надежда и единство - Няма такава рубрика - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Олимпийският огън: Символ на надежда и единство
Автор: Peika.bg
Олимпийският огън: Символ на надежда и единство
Снимка: Wikimedia Commons

Олимпийският огън е един от най-емблематичните символи на Олимпийските игри, представяйки идеалите за мир, единство и несломимия човешки дух. Тази трайна традиция, датираща от древна Гърция, продължава да пленява публиката по целия свят и служи като силно напомняне за основните ценности на олимпийското движение.

Произход от Древна Гърция

Корените на олимпийския огън могат да бъдат проследени до древните олимпийски игри, провеждани в Олимпия, Гърция. В онези времена свещен огън горял непрекъснато върху олтара на богинята Хестия, а допълнителни огньове били палени върху олтарите на Зевс и Хера, покровителите на древните Олимпийски игри. Тези пламъци имали религиозно значение и били щателно поддържани по време на Игрите.

Възраждане през модерната епоха

Концепцията за олимпийския огън е въведена отново в новото време през 1928 г. на Олимпийските игри в Амстердам. Въпреки това едва на Олимпиадата в Берлин през 1936 г. се установява традицията на щафетата с факла, създавайки грандиозното пътешествие на пламъка, което познаваме днес. Съвременният олимпийски огън се запалва няколко месеца преди откриването на Игрите на церемония, която се провежда в древното място на Олимпия. Използвайки параболично огледало, за да фокусира слънчевите лъчи, изпълнителка, облечена като жрица, запалва пламъка на церемония, която отдава почит на древногръцките традиции.

Този метод на запалване е избран заради неговата чистота и връзка с древния произход на Олимпийските игри. Ако слънцето не грее в планирания ден, като резервен вариант се използва пламък, запален на церемонията от предходната година.

Щафетата на олимпийския огън

Веднъж запален, пламъкът започва своето пътуване, известно като щафетата на олимпийския огън. Това епично пътешествие обикновено обхваща хиляди километри, преминавайки през множество страни и носено от хиляди факлоносци. Всеки носител изминава кратко разстояние, преди да предаде пламъка на следващия, символизирайки предаването на олимпийските ценности от едно поколение на друго.
Релето служи за множество цели. Огънят създава очакване за предстоящите Игри, позволява на хора от различен произход да участват в олимпийския дух и демонстрира културата и пейзажа на страната домакин и други нации по маршрута.

Докато основната концепция за пламъка остава непроменена, съвременната технология позволява иновативни начини за транспортирането и показването му. Пламъкът е пътувал със самолет, лодка и дори под вода. Специални предпазни лампи се използват за поддържане на пламъка по време на полети или при неблагоприятни метеорологични условия.

През последните години опасенията за устойчивостта доведоха до разработването на екологични факли и горива. Например факелът за Олимпийските игри в Токио през 2020 г. (проведени през 2021 г. поради пандемията от COVID-19) беше частично направен от рециклиран алуминий и захранван с водород, произвеждайки нулеви въглеродни емисии.

Символично значение

Олимпийският огън въплъщава няколко дълбоки значения. Представлява светлината на духа, знанието и живота. Пътуването му от Олимпия до града домакин символизира преминаването на олимпийските ценности от древното им родно място към съвременния свят.
Пламъкът също така служи като обединяваща сила, обединявайки хора от всички нации, раси и вероизповедания под знамето на приятелско състезание и взаимно уважение. Той въплъщава олимпийското мото „По-бързо, по-високо, по-силно – заедно“, вдъхновявайки както спортисти, така и зрители да се стремят към съвършенство и единство.

Запомнящи се моменти

През цялата си история олимпийският огън е бил в центъра на много незабравими моменти. През 1976 г. двама тийнейджъри от смесен френски и английски произход запалват казана заедно, символизирайки двете езикови общности в Канада. През 2000 г. аборигенската спортистка Кати Фрийман запалват котела на Олимпийските игри в Сидни, мощно изявление за помирението в Австралия.

Може би едно от най-зрелищните светлини се случва през 1992 г. на игрите в Барселона, където стрелец изтрелва горяща стрела, за да запали котела. Тези моменти на запалване на олимпийския котел често се превръщат в определящи образи на всяка олимпиада, пленявайки въображението на милиони по света.

Въпреки почитания си статут, олимпийският огън не е без противоречия. Протестите по маршрутите на щафетата на факела понякога прекъсват неговото пътуване, тъй като активистите използват високопоставеното събитие, за да привлекат вниманието към различни каузи. Освен това огромните разходи и логистичните предизвикателства на факелното реле карат някои да поставят под съмнение неговата устойчивост в съвременната епоха.

Въпреки това, олимпийският огън остава мощен и траен символ на олимпийското движение и до ден днешен.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Няма такава рубрика
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин