Peika.bg препоръчва: Посетителски център "Поморийско езеро" - Лято и море - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Peika.bg препоръчва: Посетителски център "Поморийско езеро"
Автор: Никола Данаилов

Поморийското езеро, естествена свръхсолена лагуна северно от град Поморие, е доказателство за устойчивостта и разнообразието на природата в България. Тази уникална екосистема със своята специфична флора и фауна се е превърнала в убежище за множество редки видове и природни местообитания. Местоположението на езерото по миграционния път Виа Понтика е допринесло за неговото забележително разнообразие от птици: над 270 вида птици.

поморийско езеро1

Посетителският център на Поморийското езеро предлага цялостен поглед върху биологичното разнообразие, природните ресурси и режимите на защита на района. Разположен от южната страна на езерото, в непосредствена близост до Музея на солта, центърът разполага с богата експозиция, описваща биоразнообразието на езерото. От терасата на втория етаж посетителите могат да използват оптични устройства, за да наблюдават редки видове птици в техните естествени местообитания, наблюдавайки отблизо тяхното хранене, ритуали на чифтосване и поведение при гнездене.

поморийско езеро2

поморийско езеро5

През 2001 г. Поморийското езеро е обявено за защитена територия съгласно българското законодателство за опазване на редки и застрашени видове и местообитания. Езерото получава международно признание през 2002 г., когато е добавено към списъка на Рамсарската конвенция на влажните зони с международно значение. От 2007 г. е част от европейската екологична мрежа Натура 2000 с две обособени защитени зони по директивите на ЕС за птиците и местообитанията.

поморийско езеро4

Екосистемата на езерото поддържа впечатляващ набор от живи същества, включително над 70 вида водорасли, 80 вида висши растения, 200 вида безгръбначни, 7 вида риби, 17 вида земноводни и влечуги и 31 вида бозайници. В района са идентифицирани десет природни местообитания, защитени от националното и европейското законодателство. На посетителите се напомня да уважават дивата природа и да се въздържат от безпокойство на животни или увреждане на редки растения.

поморийско езеро3

Сред емблематичните видове птици за езерото са гривестата рибарка, саблеклюн, кокилобегач, морски дъждосвирец, речна рибарка, белочела рибарка, бял ангъч, блестящ ибис, тръноопашата потапница и розовото фламинго. Целогодишните жители включват голям корморан, ням лебед, тръстокив блатар, голям гмурец, земеродно рибарче и мускататия синигер. Уникалните условия на езерото са го превърнали в оазис на биоразнообразието и решаваща спирка за много мигриращи птици.

поморийско езеро7

Признато за орнитологично важно място през 1998 г., Поморийското езеро продължава да играе жизненоважна роля в усилията за опазване. Посетителският център не само информира обществеността за значението на езерото, но също така предоставя незабравима гледка към комплекса от защитени територии. Чрез своите експонати и възможности за наблюдение центърът има за цел да насърчи признателността за това забележително природно богатство и деликатния баланс на живота, който поддържа.

Тук можете и да намерите печат на обект Номер 6а, част от инициативата на Българският Туристически Съюз - 100 Национални Туристически Обекта

поморийско езеро6

Работно време:

Вторник - Неделя

9 -18

Почивен ден Понеделник

Обедна почивка от 13 - 14

поморийско езеро7

Peika.bg препоръчва посетителския център "Поморийско езеро", защото той предоставя увлекателно и информативно изживяване, което съчетава научаване на нови знания с пряко наблюдение на дивите птици, което го прави полезна дестинация за всеки, който се интересува от Българската природа и нейното опазване.

 

Прочетете и нашата статия за музеят на солта в Поморие и лечебната сила на лугата!

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Лято и море
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин