Пет места, които да посетите в Гърция - Уикенд - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Пет места, които да посетите в Гърция
Автор: Peika.bg
Пет места, които да посетите в Гърция
Снимка: pixabay

Със своите емблематични гръцки острови, дълга история и вкусна храна, Гърция е предпочитана дестинация както за дълга почивка, така и за кратка разходка.

Гърция е една от най-красивите държави, които можете да посетите в Европа. Със своите емблематични гръцки острови, дълга история и вкусна храна, Гърция е предпочитана дестинация както за дълга почивка, така и за разходка за уикенда.

Ето кои са пет от най-добрите места, които можете да посетите в Гърция:

Метеора

Метеора е едно от най-добрите места в Гърция, ако искате да видите нещо уникално. "Кацнал" високо в планините Пинд, Северна Тесалия, Метеора е огромен комплекс от манастири, които се издигат на стотици метри.

Скалните пещери на Метеора са заселени през 11 век от християнски отшелници. В края на 14 век при османското нашествие по върховете на естествените скални укрепления гръцки монаси построяват манастири, до които се стига по въжени мостове, подвижни стълби и стъпала, вдълбани в камъка.

В района са съществували двадесет и четири манастира. Днес са останали само седем действащи, но единият е закрит за посещения на туристи. Метеора е в списъка на ЮНЕСКО на световното наследство.

Входната такса за посещение на манастир е 3 евро, а за деца до 12 години входът е безплатен.

Музей на Акропола

Музеят на Акропола е една от най-посещаваните туристически атракции в Атина. Проектирана от швейцарския архитект Бернар Чуми, сградата представлява ултрамодерна конструкция от стъкло и стомана с просторни изложбени пространства, построена специално за показване на древни находки от Акропола.

Музеят е разположен на югоизточния склон на Акропола, на древния път, водещ до „свещената скала“ в класическия период. Входът към сградата е на улица Дионисио Ареопагиту и в непосредствена близост до метростанция Акрополи, червената линия на метрото в Атина. 

Входната такса за музея е 5 евро.

Закинтос

Закинтос е третият по големина от Йонийските острови в Йонийско море и един от най-известните гръцки острови за посещение. Площта му е 408 км², а крайбрежната му ивица е с дължина от около 123 км. Климатът на Закинтос е мек средиземноморски с преобладаващи валежи от дъжд от ноември до януари и много слънчеви дни. 

Има много места, които можете да видите на Закинтос, но вероятно едно от най-известните е плажът Навайо - затворен откъм сушата плаж с невероятна гледка. Единственият начин за достъп до плажа е по море, тъй като е заобиколен от много стръмни скали, които могат да бъдат опасни.

Известен е като залив на контрабандистите. През 1983 г. корабът „Панайотис“, превозващ контрабандно цигари от Турция за Италия, претърпява корабокрушение в морето край Закинтос и е изоставен от екипажа на този плаж.

Олимпия

Олимпия - мястото, на което се провеждали олимпийските игри през древността, e най-прославеното свещено място на Древна Гърция. 

Намира се в историческата област Елида в северозападната част на полуостров Пелопонес, край Йонийско море. Разположено е в долината между река Алфей и нейния приток Кладеон.

Мястото на древното светилище е установено през 1766 г. През 1829 г. френски учени частично разкопават храма на Зевс и намират фрагменти от метопи, които са занесени в Лувъра. Една от интересните находки през 1877 г. е статуята на Хермес с детето Дионис от Праксител, изложена в Археологическия музей в Олимпия. 

Между 1 април и 31 октомври да посетите Олимпия ще ви струва 12 евро на човек. Между 1 ноември и 31 март цената е 6 евро. 

Лемнос

Разположен в северната част на Егейско море, остров Лемнос е по-малко известен остров, който не привлича чак толкова много туристи. Като се има предвид това, островът със сигурност е едно от най-добрите места в Гърция, за което не са чували твърде много хора.

Според легендите това е мястото, където е паднал Хефест, когато е бил изхвърлен от планината Олимп от майка си Хера, която като видяла колко е хилав се възмутила и го хвърлила на земята. Според друга версия е хвърлен от баща си Зевс, тъй като е взел страната на майка си при пореден съпружески спор.

Близките вулкани са бълвали лава на брега, оставяйки интересни скални образувания, които са красива гледка.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Уикенд
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин