Плоещ - Румънският "град на черното злато" - Градски легенди - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Плоещ - Румънският "град на черното злато"
Автор: Peika.bg
Плоещ - Румънският "град на черното злато"
Снимка: Wikimedia Commons

Плоещ, деветият по големина град в Румъния, е известен със значителния си принос към петролната индустрия, Произходът на града датира от 16 век, когато е основан от Михай Витеазул (Михаил Храбрия), видна фигура в румънската история. Стратегическото местоположение на града близо до река Прахова го превръща във важен търговски център. През 19-ти век Плоещ получава международно признание благодарение на петролната си индустрия. Създаването на първата голяма рафинерия в света през 1856 г. бележи началото на известността на Плоещ като регион за производство на петрол, спечелвайки му прозвището „градът на черното злато“. По време на Втората световна война Плоещ е стратегическа цел на съюзниците поради петролните си рафинерии, което води до значителни бомбардировки. Въпреки това градът се възстановява и продължава да процъфтява в следвоенния период.

Исторически и културни забележителности

Музей на часовниците (Muzeul Ceasului): Това е единственият музей в Румъния, посветен на устройствата за отчитане на времето. Музеят разполага с огромна колекция от часовници от различни епохи и региони, предлагащи уникална представа за еволюцията на измерването на времето.

Музей на изкуствата в Плоещ (Muzeul de Artă Ploiești): Любителите на изкуството ще оценят Музея на изкуствата в Плоещ, който съхранява впечатляваща колекция от румънско изкуство. Музеят включва произведения на известни художници като Николае Григореску и Теодор Палади, предоставящи цялостен преглед на художественото наследство на Румъния.

Музей на историята и археологията на окръг Прахова (Prahova County Museum of History and Archaeology): За тези, които се интересуват от историята на региона, Музеят за история и археология на окръг Прахова е задължително посещение. Експонатите на музея обхващат широк спектър от периоди, от праисторически времена до съвременната епоха, с различни артефакти, които разказват историята на развитието на региона.

Музеят на петрола (Muzeul Petrolului): Историята на петролната индустрия на Плоещ е представена в музея на петрола. Този музей подчертава развитието на добива и рафинирането на петрол в региона, като предлага интересна информация за индустриалното наследство на града.

плоещ

Архитектурни забележителности и паркове

Катедралата "Свети Йоан Кръстител" е зашеметяващ пример за модерна румънска православна архитектура. Разположена в центъра на града, тази катедрала е не само място за поклонение, но и туристическа забележителност, която добавя към архитектурния чар на Плоещ.

Къща Ghiță Stere представя традиционната румънска архитектура и сега действа като културен център, където се провеждат различни събития и изложби.

Парк Константин Стере (Constantin Stere Park) е голям, живописен парк, предлагащ редица дейности за посетителите. С пътеки за разходка, зоологическа градина и спокойно езеро, това е идеалното място за релаксиращ ден със семейството и приятелите.

Парк Буков (Bucov) е друго красиво открито пространство, включващо развлекателни дейности, детски площадки и малка зоологическа градина. Това е идеално място за спокойна разходка или пикник.

Солната мина (Salina Slănic Prahova Mina Unirea), разположена близо до града, е една от най-големите солни мини в Европа. Посетителите могат да предприемат обиколки с екскурзовод, за да научат повече за минния процес и да се насладят на терапевтични процедури в солена среда.

мина

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Градски легенди
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин