Почивката по Българското Черноморие това лято: Колко ще струва? - Лято и море - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Почивката по Българското Черноморие това лято: Колко ще струва?
Автор: Peika.bg
Почивката по Българското Черноморие това лято: Колко ще струва?
Снимка: pixabay

Туристическият сезон започна и много хотели по Северното Черноморие вече посрещат първите си гости. Въпросът, който вълнува всички преди сезона на отпуските, е колко ще струва почивката на морето. От бранша казват, че поскъпването не е голямо, а съотношението качество-цена прави офертите конкурентни спрямо тези на южните ни съседки. Туристическите пакети по Северното Черноморие това лято са поскъпнали между 3 и 15 на сто спрямо миналата година. Това увеличение се дължи на по-големите разходи. По-голям ръст в цените на нощувките има през юли и август. Някои хотели обаче поддържат оферти, близки до миналогодишните.

За седемдневна почивка по нашето Черноморие тричленно семейство ще трябва да плати между 2000 и 7000 лева, в зависимост от категорията и местоположението на хотела. Според хотелиера Стела Деянова пазарът не може да поеме по-високи цени. Тя сподели пред БНТ, че е трудно да се предвиди колко дълго дадена цена ще остане актуална.

Въпреки увеличението на цените, почивката в южните ни съседки е малко по-скъпа. За една нощувка през високия сезон ол инклузив цената за един човек е 100 евро, докато в България е от порядъка на 120-125, дори 130 евро. Това означава, че цените в Гърция и Турция са с около два до три пъти по-високи, отколкото в България.

Хотелиерите предлагат различни бонуси през юни, когато цените са значително по-ниски, отколкото през пиковите месеци. Възможностите включват безплатни спа услуги и безплатни трансфери за индивидуални туристи. Въпреки тези отстъпки, семейството на Слава Кенет от Норвегия намира България за по-достъпна дестинация в сравнение с други европейски страни. Те са редовни посетители на страната ни от над десет години.

Тази година от бранша очакват малък ръст на туристите в сравнение с миналата година. Очаква се повече летовници от Полша, Чехия, Словакия, Германия и Обединеното кралство да посетят българското Черноморие.

Кризата с недостига на персонал обаче се влошава, въпреки че заплатите на работниците в курортния сектор са се увеличили с 10-15%. „Надяваме се тази година да можем да издържим големия туристически поток, без да правим компромис с качеството на обслужване“, сподели хотелиерът Румен Мончев за Bulgaria ON AIR.

За да преодолеят недостига на работна ръка, работодателите в туристическата индустрия ще разчитат на работници от Узбекистан, Киргизстан и Бангладеш, както и от Турция. Туроператорът Иван Кирязов призова Министерството на външните работи да улесни процедурите за издаване на работни визи за чуждестранни работници.

Въпреки предизвикателствата, свързани с недостига на персонал, цените за лятна ваканция по родното Черноморие остават относително стабилни в сравнение с миналата година, с минимално увеличение от 10-15%. Двойна стая със закуска и вечеря за седмица почивка се предлага на цени от 3200 до 3700 лева. Експертите прогнозират, че едва през 2024 и 2025 г. туризмът ще започне да се възстановява до нивата си преди пандемията от COVID-19.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Лято и море
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин