10 не толкова известни туристически места, които да посетите в Мюнхен - Градски легенди - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
10 не толкова известни туристически места, които да посетите в Мюнхен
Автор: Peika.bg
10 не толкова известни туристически места, които да посетите в Мюнхен
Снимка: Wikimedia Commons

Мюнхен, столицата на Бавария, е добре известен със своите бирени градини, Октоберфест и историческа архитектура. Все пак, отвъд известните забележителности като Мариенплац, Английската градина и двореца Нимфенбург, Мюнхен крие съкровищница от по-малко известни атракции, които представят един по-задълбочен поглед из богатия културен и исторически гоблен на града. Ето някои скрити кътчета в Мюнхен, които със сигурност ще ви харесат.

1. Църква Асам (Asamkirche)

Разположена в сърцето на Мюнхен на Sendlinger Straße, църквата Асам е зашеметяващ пример за късна барокова архитектура. Построена между 1733 и 1746 г. от братята Асам, тази църква първоначално е била предназначена да бъде техен частен параклис. Въпреки малкия си размер, интериорът е богато украсен със сложна мазилка, фрески и скулптури. Разкошният дизайн и интимната атмосфера на църквата я правят истинско скрито бижу, често пренебрегвано от туристите.

църква

2. Alter Südfriedhof

Нещо необичайно, подходящо за спокойна разходка далеч от оживения център на града, ви предлагаме Alter Südfriedhof (Старото южно гробище). Създадено през 1563 г., то е служило като главно гробище на града до 1944 г. Гробището е не само място за разходка, но и исторически парк, където можете да намерите гробовете на много забележителни личности от миналото на Мюнхен. Красивите надгробни плочи и паметници, преплетени с обрасъл бръшлян и засенчени от вековни дървета, създават съзерцателна и почти мистична атмосфера.

гробище

3. Музей Брандхорст

Докато Мюнхен може да се похвали с много известни музеи на изкуството, Museum Brandhorst е модерно допълнение, което заслужава внимание. Отворен през 2009 г., той съхранява впечатляваща колекция от съвременно изкуство, включително произведения на Анди Уорхол, Сай Туомбли и Деймиън Хърст. Самата архитектура на музея е произведение на изкуството, като цветната му керамична фасада се откроява в района на музея. Иновативните изложби и събития на музея свързани със съвременното изкуство го правят задължително посещение за ентусиастите на изкуството.

музей

4. Бавария Филмщат

Любителите на филми не бива да пропускат Bavaria Filmstadt, обширно филмово студио, разположено точно извън града. Посетителите могат да направят обиколка с екскурзовод в студиото, където са заснети много известни немски филми и международни продукции. Акцентите включват декори от класическия филм „The NeverEnding Story“ и популярния немски телевизионен сериал „Das Boot“. Студиото ще ви даде възможност да надникнете зад кулисите на процеса на създаване на филми и е забавно и образователно преживяване за всички възрасти.

филмщат 

5. Виктуалиенмаркт

Въпреки че Viktualienmarkt не е точно тайна, той често е засенчен от по-големите туристически атракции. Този оживен пазар на открито, разположен близо до Мариенплац, е рай за любителите на храната. Тук можете да намерите широка гама от пресни продукти, меса, сирена и печива. Пазарът разполага и с множество щандове за храна, където можете да опитате традиционни баварски закуски и ястия. Това е чудесно място да изпробвате местната култура и кухня далеч от типичните туристически капанчета.

маркт

6. Ауер Мюлбах

Auer Mühlbach в Мюнхен е живописна река, която се вие ​​през града, предлагайки спокойно бягство от градския живот. Започвайки от река Изар, тя преминава през няколко района, включително очарователния квартал Ау. Разхождайки се около реката, ще срещнете исторически мелници, причудливи мостове и буйна зеленина. Това е идеалното място за спокойна разходка.

река

7. Гертнерплац

Gärtnerplatz е оживен район, който често се пренебрегва от туристите в полза на по-известните площади като Marienplatz или Odeonsplatz. Този площад е заобиколен от цветни сгради, модерни кафенета и бутикови магазини. Това е популярно място сред местните заради своята спокойна атмосфера и оживена културна сцена. Театърът Gärtnerplatz, разположен тук, е домакин на различни представления, включително опера, балет и мюзикъли.

площад

8. Тюркентор

Türkentor е малка, невзрачна сграда, в която се помещава скрит шедьовър: монументална скулптура на известния художник Йозеф Бойс. Тази минималистична тухлена структура е посветена на работата на Бойс, „Голяма червена сфера“, която е единственото изложено произведение.

топка

9. Fröttmaninger Berg

За тези, които обичат дейности на открито и панорамни гледки, Fröttmaninger Berg е фантастично, но по-малко известно място. Този изкуствен хълм, създаден от отломките от бомбардировките от Втората световна война, предлага зашеметяваща гледка към Мюнхен и околните Алпи. На хълма се намира и внушителната Алианц Арена, а наблизо можете да намерите параклиса на Светия кръст, който датира от 12-и век.

хълм

10. Църквата Св. Лука

Църквата Св. Лука, разположена на брега на река Изар, е най-голямата протестантска църква в Мюнхен. Построен в края на 19 век, неговата удивителна готическа възрожденска архитектура и красиви витражи го правят задължително посещение. Въпреки величието си, често се пренебрегва в полза на по-известните църкви в града. Спокойното крайречно местоположение допринася за чара на църквата.

църква2

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Градски легенди
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин