Психологията на турбуленцията – и най-добрите съвети за справяне със страха - Съвети - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Психологията на турбуленцията – и най-добрите съвети за справяне със страха
Автор: Peika.bg
Психологията на турбуленцията – и най-добрите съвети за справяне със страха
Снимка: pixabay

По-голямата част от турбуленцията може да бъде предвидена: формите на облаците, бурите и планините могат да указват, че пред вас е накъсан въздух. Уебсайтове като Turbli дори предлагат на пътниците предполетна представа за условията, които могат да срещнат по маршрута на полета, което им позволява да се подготвят психически, дори ако маршрутите често се променят въз основа на данни за времето в реално време или доклади от първа ръка от други пилоти.

Данните от Федералната авиационна администрация на САЩ (FAA), която наблюдава 2,9 милиона пътници на авиокомпании на ден, показват, че 163 души на американски полети са били сериозно ранени от турбуленция между 2009 г. и 2022 г. Над 75% от тях са екипаж на авиокомпания, за които е по-вероятно да са на крака и са изложени на риск от нараняване от нестабилни условия.

За тези, които седят и са закопчани, не би трябвало да има какво да се страхуват. И все пак „страх“ е ключовата дума тук. За всеки, който някога е гледал филм или телевизионно предаване, знаем, че гледката на разтърсваща кабина рядко завършва добре. Турбуленция може да предизвика 24% от британците (YouGov), които признават, че се притесняват от летенето със самолет, така че става въпрос как да се избегне паниката.

„Безпокойството може да звучи като основно психически проблем, но всички знаем колко физическо може да се почувства: изпотяване, замаяност, гадене, сърцебиене, треперене“, обяснява психиатърът Чарли Бел. „За някои хора турбуленцията може да доведе до пълен епизод на паника.“

6 съвета за справяне с турбуленцията

1. Всички власти са съгласни, че сте в най-голяма безопасност, когато седите и сте закопчани. Два от трите смъртни случая, свързани с турбуленция, регистрирани от FAA между 1980 г. и 2008 г., включват пътници без предпазни колани.

2. Седенето над крилата може да предложи по-лесно пътуване, отколкото отпред или отзад по време на лека турбуленция, тъй като сте близо до центъра на тежестта на самолета.

3. Седалка до прозореца може да намали шансовете да бъдете ударени от летящи предмети или падащ багаж при суров време.

4. Избягването на стимуланти като алкохол и кофеин ще ви помогне да се почувствате по-спокойни, както и практикуването на техники за дишане и релаксация.

5. Ако имате нужда от тоалетна, знайте, че един вид турбуленция възниква само когато летите над планини, така че погледнете през прозореца или използвайте инструмент за проследяване на полета, за да го засечете правилно.

6. За по-точни прогнози уебсайт turbli.com черпи от данните, които използват много авиокомпании и пилоти. Въведете номера на полета си, за да видите условията по вашия потенциален маршрут, което ви позволява да се подготвите предварително.

Има практически начини за справяне с безпокойството, свързано с турбуленцията, казва Чарли. „Някои хора смятат, че фокусирането върху дейност или подготовката на дихателни упражнения и техники за релаксация помагат; други ще искат да имат възможно най-много информация, преди да се качат на борда, включително проучване на маршрута на полета, за да си припомнят колко безопасно е летенето. И когато сте във въздуха, опитайте се да избягвате неща, които повишават общите ви нива на тревожност, като кофеин и алкохол.

За тези, които са засегнати по-тежко, има терапии, които могат да ви бъдат от полза. „Едната е CBT – когнитивно-поведенческа терапия – която ви помага да се справите с негативните мисли и чувства, които може да изпитате, когато летите или мислите за летене“, казва Чарли. „Алтернатива може да бъде терапия с експозиция или групова терапия.“

Турбуленцията не трябва да е причина да не летите. И с правилните знания, техники и съвети няма да бъде.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Съвети
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин