Северна Корея се отваря отново за чуждестранни посетители - На ръба - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Северна Корея се отваря отново за чуждестранни посетители
Автор: Peika.bg
Северна Корея се отваря отново за чуждестранни посетители
Снимка: pixabay

Северна Корея ще отвори отново границите си за чуждестранни туристи през декември, като международният туризъм ще се възобнови в североизточния град Самджийон и потенциално ще се разшири до други части на страната. Местни туристически агенции, включително базираната в Пекин Koryo Tours, потвърдиха това развитие, отбелязвайки значителна стъпка за изолираната нация, след като наложи строги ограничения за COVID-19.

Koryo Tours обяви на уебсайта си, че са получили потвърждение от своя местен партньор за възобновяването на туристическите дейности в Самджийон и вероятно други региони на Северна Корея до декември 2024 г. Компанията изрази вълнение, като отбеляза, че са минали повече от четири години, откакто са били могат да споделят такива новини. Подробности относно конкретни маршрути и дати се очаква да бъдат потвърдени през следващите седмици.

Това съобщение следва постепенното повторно отваряне на границите на Северна Корея, което започна с възобновяването на международните полети миналата година. През февруари малка група руски туристи посетиха страната на частна обиколка, а нацията също беше домакин на чуждестранни високопоставени лица, включително руския президент Владимир Путин.

Самджийон, разположен близо до китайската граница, се рекламира като "социалистическа утопия" от севернокорейските власти. Градът е претърпява интензивно развитие, като са построени нови апартаменти, хотели, ски курорт и различни търговски, културни и медицински съоръжения като част от трансформацията му във „високо цивилизован планински град“. Въпреки това, проектът не е без предизвикателства, като се съобщава, че лидерът на Северна Корея Ким Чен Ун е уволнил или понижил няколко високопоставени служители поради тяхното "безотговорно" управление на развитието на града.

Друга туристическа агенция, KTG Tours, също потвърди, че туристите ще могат да посещават Самджийон от тази зима, сигнализирайки за по-широко отваряне на Северна Корея за международни посетители.

Туризмът в Северна Корея винаги е бил строго контролирано и внимателно подготвено преживяване. Страната позволява на туристите да посещават само определени райони и да следват предварително одобрени маршрути, обикновено под строгото наблюдение на назначени от правителството водачи. Въпреки тези ограничения Северна Корея предлага уникално изживяване при пътуване със своите исторически обекти, като столицата Пхенян, демилитаризираната зона (DMZ) и живописната планина Кумганг. Все пак, поради потайния характер на страната и строгите правила, регулиращи чуждестранните посетители, туризмът остава нишова дейност, привличайки онези, които се интересуват особено от геополитика, история и изживяване на една от най-изолираните нации в света.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория На ръба
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин