Ще получите награди, ако събирате отпадъци в Копенхаген - Няма такава рубрика - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Ще получите награди, ако събирате отпадъци в Копенхаген
Автор: Peika.bg
Ще получите награди, ако събирате отпадъци в Копенхаген
Снимка: pixabay

Туристите ще бъдат възнаградени с безплатна храна и различни дейности, ако участват в природосъобразни мероприятия, докато посещават Копенхаген, обяви туристическият борд на града.

Пробната схема, която започва на 15 юли, ще включи туристически атракции в датската столица, предлагащи награди за дейности като събиране на отпадъци, пътуване с обществен транспорт или колоездене из града.

В рамките на инициативата посетителите могат да получат безплатни обяди, кафета, чаши вино и наем на каяк в замяна на труда си.

Схемата "CopenPay" е предназначена да компенсира "екологичното бреме" на туризма, според туристическия борд на Копенхаген.

Когато пътувате в чужбина – ако летите до други места или пътувате с кола – вие замърсявате“, казва ръководителят на комуникациите на туристическия борд Рике Холм Петерсен.

„Едно от нещата, които можем да променим, е да накараме хората да действат по-устойчиво в дестинацията, която са избрали да посетят.“

Планът е само „малка стъпка към зеления преход“, признава г-жа Петерсен.

Проектът е „базиран на доверие“, което означава, че е малко вероятно атракциите да поискат доказателство, че зелената дейност е извършена. „В някои места може да се наложи да покажете снимка, на която карате колело, или билет за обществен транспорт“, казва тя.

Правителството не възстановява средствата на компаниите, които стоят зад атракциите - включително музеи, барове на покриви и благотворителни организации за каякинг - за участие в схемата. До момента 24 организации са се включили в пилотния проект.

Миналата година Дания регистрира над 12 милиона нощувки в цялата страна, според правителствената статистика.

Г-жа Петерсен очаква "малък процент" от посетителите на града да участват в изпитанието, което ще продължи до 11 август.

Оти ​​Джаспър, 25-годишен лондончанин, който ще пътува до Копенхаген по работа през август, каза, че "осъзнава" въздушните си мили, когато пътува. „Наистина може да се натрупат – трябва да помислите дали е от съществено значение, струва ли си? От всичко, което човек може да направи, летенето със самолет е може би най-замърсяващото.“

Относно новата схема, той споделя, че „страхотно е, че правят нещо за климата“, но е малко вероятно той да прекарва време в събиране на отпадъци в замяна на награда.

От гледна точка на стимул, усещането е като доста усилие за недостатъчна награда.“

Ако новата идея се сметне за успешна, тя ще бъде разпространена през останалата част от годината.

Представете си, ако можем да накараме хората да се върнат в родината си с по-зелено мислене – ако това е сувенирът, който си взимат – това би било невероятно“, казва г-жа Петерсен.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Няма такава рубрика
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин