Стария Несебър и музеят, който трябва задължително да посетите - Лято и море - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Стария Несебър и музеят, който трябва задължително да посетите
Автор: Роси Дирекова

Един от най-старите непрекъснато населени градове в света, Несебър може да се похвали с история, датираща отпреди 3000 години. Сгушен на тесен полуостров и свързан със сушата чрез тънка пътека, старият град на Несебър е обект на световното наследство на ЮНЕСКО, известен със своята отличителна комбинация от древни руини и ренесансова архитектура. Това историческо бижу е свидетел на възхода и падението на множество цивилизации, включително траки, гърци, римляни, византийци, българи и османци. Известен по различен начин като Месамбрия от траки и гърци и Месамврия от римляни, името на града отразява неговото богато, мултикултурно минало.

музей2
музей3

Архитектурният гоблен на стария град на Несебър е очарователна смесица от стилове. Останките от древни троянски стени стоят рамо до рамо със средновековни църкви, византийски укрепления и къщи от османската епоха. Тази разнообразна комбинация от исторически елементи прави града завладяваща дестинация както за любителите на историята, така и за случайните посетители.

Посещението в Несебър предлага богатство от преживявания, което гарантира, че на посетителите никога няма да им липсват неща, които да видят и направят. Тесните калдъръмени улички на стария град са визуален празник, а историческите сгради създават живописна обстановка, която приканва към изследване. За да оцените напълно историческата дълбочина на това очарователно място, силно ви препоръчваме да започнете обиколка от Археологическия музей.

вход музей
Снимка: ancient-nessebar.com

Основан през 1956 г., Археологическият музей първоначално разполага с експозиции в църквата "Св. Йоан Кръстител". През 1994 г. обаче музеят се премества в нова сграда, специално построена за съхраняване на нарастващата му колекция. Днес музеят предлага обширен поглед към миналото на района с експонати, датиращи от 12-ти до 9-ти век пр.н.е.

Един от най-интригуващите аспекти на колекцията на музея е масивът от каменни котви, открити от двете древни пристанища на Несебър. Тези котви, датиращи от 12-ти до 9-ти век пр. н. е., подчертават оживената морска дейност на града през античността. Колекцията включва и многобройни сиво-черни керамични съдове, украсени с врязани и релефни орнаменти от 9-ти до 6-ти век пр. н. е., които дават представа за ежедневието и художествените изяви на древните траки.

До 6 век пр. н. е. Месамбрия Понтика, както е известна тогава, се е превърнала в град-държава в гръцки стил. Тази епоха е белязана от разцвет на търговията, богат културен и духовен живот и развитие на художествените занаяти. Доказателства за този културен просперитет са видими в множеството паметници от този период, които са открити. Решенията, взети от градския съвет, бяха изписани върху мраморни плочи и изложени в храма на Аполон, докато административните записи бяха открити в храма на Зевс. Освен това домовете на жителите на Месамбрия са били украсени с фигурки от печена глина и други художествени артефакти, много от които са запазени в колекцията на музея. Посетителите могат да се възхищават на набор от художествени произведения, от вази и статуи със сложен дизайн до изящни златни погребални орнаменти.

музей4
музей5

Религиозният живот на древна Месамбрия бил също толкова оживен. Музеят показва няколко значими религиозни артефакта, включително фрагмент от колосална статуя на бог Аполон и торса на статуя на Херакъл. Един от най-забележителните експонати е великолепната статуя на богинята Тюхе, датираща от 4 век пр.н.е. Музеят съхранява и впечатляваща колекция от керамични архитектурни декорации от къщи от елинистическата епоха, хвърлящи светлина върху естетическите предпочитания и архитектурни практики на времето.

музей6

Несебър е град, в който миналото оживява чрез забележителното си историческо и архитектурно наследство. Археологическият музей служи като врата към разбирането на древния произход на града и неговата еволюция през хилядолетията. Независимо дали се скитат из тесните улички или се ровят в богатите колекции на музея, на посетителите на Несебър се предлага несравним поглед към един град, издържал изпитанието на времето.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Лято и море
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин