Страховити дестинации: "Хиляда врати" водят до призрачното колониално наследство на Нидерландия - Градски легенди - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Страховити дестинации: "Хиляда врати" водят до призрачното колониално наследство на Нидерландия
Автор: Peika.bg
Страховити дестинации: "Хиляда врати" водят до призрачното колониално наследство на Нидерландия
Снимка: Wikimedia Commons

Където хиляди врати водят до призрачни срещи
С наближаването на Хелоуин, търсачите на силни усещания, които търсят автентични изживявания и обитавани от духове дестинации, не трябва да търсят повече от Лаванг Севу (Lawang Sewu) в Семаранг, Индонезия. Тази внушителна холандска колониална сграда, чието име буквално означава „Хиляда врати“ на явански, стои като свидетелство както за архитектурно величие, така и за свръхестествен ужас. Зад великолепната му фасада и безброй врати, мрачни истории и неспокойни духове очакват смелите пътешественици.

История, написана с кръв
Построен през 1904 г. като централа на железопътната компания на Холандската Източна Индия, елегантният дизайн на Лаванг Севу опровергава трагичната му история. По време на Втората световна война японската армия трансформира сградата в затвор, където безброй борци за независимост на Индонезия намерит бруталня си край в стаите за изтезания. По-късно сградата се превръща в място на ожесточена битка между индонезийски младежки бойци и японски войски, оставяйки още кръвопролития след себе си.

Днес дългите коридори на сградата, големите стълбища и многобройните врати изглежда носят ехото от нейното насилствено минало. Мазето, някога място на невъобразимо страдание, сега се смята за едно от най-обитаваните от духове места в Югоизточна Азия. Местни експерти по паранормални явления твърдят, че уникалната архитектура на сградата, с много врати и прозорци, действа като портал между нашия свят и царството на духовете.

хиляда врати1

Срещи с Другата страна
Посетителите на Лаванг Севу разказват за различни свръхестествени срещи, всяка по-смразяваща от предишната:

  • Холандската дама, облечена в дрехи от колониалната епоха, често се вижда да гледа през прозорците на горните етажи, само за да изчезне, когато се приближи. Някои казват, че тя е бивша служителка, която не може да напусне работното си място, дори и след смъртта си.
  • В страховитото мазе, където някога е имало стаи за изтезания, посетителите съобщават, че са чували писъци и плач, усещали са необясними студени точки и са виждали привидения на затворници, все още носещи раните от последните си мигове.
  • Може би най-известната история е, че обезглавеният призрак на холандски войник броди из коридорите през нощта, вероятно търсейки липсващата му глава. Охранителите говорят с приглушени тонове, че чуват фантомни стъпки и виждат как вратите се отварят и затварят сами по време на нощните си смени.

хиляда врати2

Хелоуин в Лаванг Севу
По време на Хелоуин Лаванг Севу доказва репутацията си на едно от най-обитаваните от духове места в Индонезия. И без това зловещата атмосфера на сградата се засилва с падането на мрака, а специални нощни обиколки позволяват на посетителите да разгледат обитаваните от духове зали след залез слънце.

Местните ловци на призраци често организират паранормални разследвания през този период, оборудвани с EMF измерватели, инфрачервени камери и друго оборудване за откриване на призраци. Независимо дали сте сериозен изследовател на паранормални явления или просто сте любопитни за свръхестественото, тези събития предлагат уникален начин да изживеете обитаваната от духове история на сградата.

хиляда врати3

Отвъд призраците: Архитектурно чудо
Въпреки ужасяващата си репутация, Лаванг Севу остава архитектурен шедьовър. Характеристики на сградата:

  • Зашеметяващи витражи в стил Арт Нуво, които хвърлят цветни, ефирни светлини върху мраморните подове. Някои казват, че тези прозорци понякога показват необясними сенки дори в най-ярките дни.
  • Великолепни спираловидни стълби, които сякаш водят в друго време. Посетителите често съобщават, че се чувстват замаяни или дезориентирани на тези стълби, сякаш самата сграда се опитва да ги обърка.
  • Високи тавани и просторни стаи, които усилват всеки шепот и стъпка, създавайки атмосфера, в която никога не сте съвсем сигурни дали звуците, които чувате, са ваши.

хиляда врати4

Как да стигнем до там
Лаванг Севу стои на видно място в сърцето на Семаранг, лесно достъпен с такси или обществен транспорт. Централното му местоположение означава, че можете да комбинирате вашето призрачно приключение с други градски атракции, въпреки че може да се окажете привлечени обратно от обитаваните от духове зали.

Сградата е на около 15 минути от международното летище Ахмад Яни, което я прави лесно допълнение към всеки маршрут за пътуване в Индонезия. Много хотели в Семаранг предлагат обиколки до Лаванг Севу, някои специално посветени на призрачната му репутация.

хиляда врати5

Местните вярвания твърдят, че показването на уважение към духовете може да доведе до по-истински паранормални преживявания. Някои посетители носят малки дарове, като цветя или тамян, за да покажат своята почит към проблемното минало на мястото.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Градски легенди
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин