Топ 10 неща за правене в Нова Зеландия - част 1 - Уикенд - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Топ 10 неща за правене в Нова Зеландия - част 1
Автор: Peika.bg
Топ 10 неща за правене в Нова Зеландия - част 1
Снимка: pixabay

 

Сгушена в прекрасна изолация в южната част на Тихия океан, Нова Зеландия остава една от най-девствените и завладяващи земи на Земята. Състои се от два основни острова, уместно наречени Северен остров и Южен остров, тази страна радва посетителите с великолепните си природни пейзажи, както и с трайните културни традиции на местното население маори. Чистата и драматична красота на Нова Зеландия вдъхнови избора ѝ за място за заснемане на множество холивудски блокбъстъри и фантастични епоси, пренасяйки това ефирно царство на екрани по целия свят.

С безброй забележителности и дейности, които се борят за вниманието на пътешествениците на двата острова, създаването на маршрут може да се окаже обезсърчително трудно. За да помогнем при планирането на пътуването, ние подчертахме десет типични изживявания, които илюстрират най-зашеметяващите атракции, уникални за Аотеароа (името на Нова Зеландия на Маори). Този списък с най-добрите неща, които всеки посетител трябва да види или направи тук, равномерно разделени между Северните и Южните острови.

Въпреки че разглеждането на всичките десет забележителности се оказва непрактично на една ваканция, това ръководство има за цел да вдъхнови вашия собствен персонализиран маршрут, закотвен около няколко ключови акцента. Отнасяйте се към тези превъзходни природни феномени и културни съкровища като към събития, които трябва да посетите, върху които да надграждате, когато измисляте свое собствено мечтано приключение в Нова Зеландия. Просто изберете няколко любими и открийте какви допълнителни скъпоценни камъни наблизо можете да изпитате в близост по вашия персонализиран маршрут. Независимо дали светещите пещери, вулканичните върхове или дупките на хобитите пленяват най-много въображението ви, красотата на Нова Зеландия примамва и на двата острова. Нека тези първокласни „Десет“ поставят началото на едно незабравимо пътешествие през този вдъхновяващ пейзаж.

1. Влезте в една звездна страна на чудесата: Светещите пещери на Waitomo

Топ 10 неща за правене в Нова Зеландия - част 1
Снимка: wikimedia

От всички природни чудеса на Нова Зеландия малко са пленяващи въображението така, както светещите пещерите. Известни като Arachnocampa luminosa, тези биолуминесцентни ларви осеяли таваните на влажни варовикови пещери, излъчвайки ефирно синьо-зелено сияние, за да привлекат плячка в копринените примки, които тъкат. Това явление остава изобилно и лесно достъпно в Нова Зеландия.

Докато Австралия има подобни светещи роднини (Arachnocampa richardsae), видими на места като тунела на светещите червеи в Нов Южен Уелс или пещерите на светещите червеи в планината Тамборин в Куинсланд, те не са толкова зрелищни, колкото „светещите червеи“ в Нова Зеландия.

Най-известните пещери на светещите червеи се намират в Уайтомо на Северния остров, включващи подземни реки и варовикови образувания, образувани милиони години. Докато се носите безшумно по искрящия коридор на пещерата Уайтомо , ще се закълнете, че се носите под галактика, пълна с хиляди синьо-зелени звезди. Waitomo предлага няколко различни изживявания в пещерата на светещите червеи, от обширната пещера Glowworm Grotto до по-интимни пещери като Spellbound Cave, където мигащите ларви изглеждат достатъчно близо, за да ги докоснете.

Отвъд Waitomo, пещерите Kawiti Glowworm в Северна земя също съдържат хиляди светещи червеи, осветяващи драматични 200-метрови пещери, облицовани със сталактити и сталагмити. На Южния остров посетителите могат да разгледат пещерите Te Anau. Все още разширяващи се от подземна река, тези сравнително млади пещери предлагат по-малко впечатляващ вид на светещи червеи в сравнение с пещерите на Уайтомо, но пещерите Те Анау остават добра алтернатива за пътниците от Южния остров.

Без значение коя пещера изберете, излизането от тъмнината на пещерите на светещите червеи в Нова Зеландия ще ви остави очаровани от естествената магия, уникална за тази островна нация. От всички места по света, където можете да видите тези живи светлини, Нова Зеландия е най-добрият избор.

2. Разходка през вулканично величие: Алпийски преход на Тонгариро

Топ 10 неща за правене в Нова Зеландия - част 1
Снимка: pixabay

От деветте трекинг маршрута на Великата разходка в Нова Зеландия никой не представя по-добре същността на алпийското разнообразие на страната от алпийския преход Тонгариро. Тази 19,4-километрова пътека през драматичния вулканичен пейзаж на Национален парк Тонгариро с право спечели репутацията си на един от най-добрите еднодневни преходи в света.

Разнообразният вулканичен пейзаж, открит по протежение на това пресичане, има такова значение за местните племена Маори, че те подаряват земята на правителството на Нова Зеландия, за да създаде Национален парк Тонгариро – първият в страната – специално за защита на свещените върхове. Същата стойност принуди ЮНЕСКО да предостави на региона двоен статут на обект на световното наследство – едно от малкото места, почитани като природен и културен обект с изключителна универсална стойност.

И все пак историята и почестите настрана, това е забележителното разнообразие на вулканичните характеристики на пътеката, компресиращи вулканични крайности в еднодневен преход, което удивлява посетителите от цял ​​свят. Докато се впускате в този активен вулканичен терен, ще станете свидетели на суровата сила, изковала тази земя от първа ръка чрез гледки като многоцветни минерални езера, димящи кратери, потоци лава, замръзнали във времето, и подобни на луна вулканични равнини.

Сред най-емблематичните забележителности по маршрута са Изумрудените езера. Верни на името си, тези три басейна с вода заслепяват в ярки нюанси на зелено, синьо и тюркоазено поради уникалните минерали, излужени от термалните зони, от които се захранват. Техните ярки цветове рядко се срещат по света - може би само цветните езера на Хималаите могат да се мерят с тях.

Продължавайки по пътеката, ще видите и панорамни гледки към основните вулкани на парка - Тонгариро, Нгаурухое и Руапеху. По-специално планината Нгаурухое може да изглежда позната на феновете на Властелинът на пръстените - почти перфектният връх с форма на конус, който е служил като планината Дуум във филмите на Питър Джаксън.

Въпреки че Националният парк Тонгариро може да се сравни с вулканичните паркове по целия свят, нито един поход не може да се сравни с разнообразието от вулканични пейзажи по време на еднодневно пътуване като Тонгариро Кросинг. Най-близкият сравним пейзаж може да бъде националният парк Хавайски вулкани. Потоците от лава, кратерите и отворите за пара са подобни на терена на Тонгариро. На Хаваите обаче не можете да намерите нищо подобно на Емералд Лейкс.

В обобщение, алпийският преход Тонгариро заслужава репутацията си на един от най-добрите дневни преходи в света. Този маршрут през фантастични пейзажи на Средната земя показва най-вълнуващите вулканични атракции на Нова Зеландия наведнъж. За пътници, които имат за цел да видят най-зрелищните и разнообразни вулканични характеристики на тази страна за един ден, Тонгариро Кросинг несъмнено е най-добрият избор.

3. Пътуване през древни фиорди: Национален парк Fiordland

Топ 10 неща за правене в Нова Зеландия - част 1
Снимка: pixabay

Национален парк Fiordland е задължително място за всеки, който посещава Нова Зеландия за първи път. Като една от най-емблематичните и великолепни природни забележителности на страната, този парк обхваща буйни тропически гори, издълбани от ледници долини, извисяващи се водопади и спиращи дъха фиорди по югозападното крайбрежие.

Разпростиращ се на над 1,2 милиона акра, Fiordland съдържа някои от най-девствената и отдалечена пустиня, останала на Земята. Милфорд Саунд е може би най-известният и достъпен фиорд от 15-те фиорда тук. Разходката с лодка ви позволява да се доближите невероятно близо до забележителности като връх Митър и гръмотевични водопади, изливащи се от хиляда футови скали направо в морето. Известно е, че тюлените и делфините също се появяват често. За тези, които търсят повече уединение, Doubtful Sound е по-голям, по-дълбок и по-отдалечен, описван от някои като най-красивия от всички фиорди.

И все пак Fiordland има много повече от популярните фиорди. Паркът съдържа класически пейзажи на дивата природа на Нова Зеландия – безкрайни древни дъждовни гори, пълни с тупове долини, ледени планински върхове, тюркоазени алпийски езера и каскадни водопади зад всеки ъгъл. Можете да се разхождате с дни тук, без да видите нито една душа, заобиколени само от местни птици. Отдалечеността е най-големият актив на Fiordland – той съдържа някои от най-малко посещаваните и следователно най-девствените кътчета на Нова Зеландия.

В сравнение с величествената страна на фиордите на Норвегия, това, което отличава фиордите на Нова Зеландия, е по-високата концентрация на разнообразие, кондензирана в границите на Фиордленд, издълбана чрез изолирана еволюция. Норвегия може да се похвали с близо 1200 фиорда, но повечето са по-големи по мащаб, по-населени по бреговете и по-лесни за достъп по пътища и фериботи за еднодневни екскурзии или кратки спирки. Суровата пустиня на Fiordland, предизвикателният терен и обгръщащата го тропическа гора създават отдалеченост и вдъхват страхопочитание – създавайки почти митично царство, което се чувства като на ръба на света. Някои може да твърдят, че норвежкият Гейрангерфьорд може да се похвали с по-живописна планинска природа, но никой не може да се сравни с богатството от разнообразие и първичното усещане на обширната мрежа от фиорди на Нова Зеландия.

За тези, които търсят непокътнато природно величие, древна изолация и уединение, Националният парк Fiordland обещава незабравимо приключение в истинската пустиня. Неговите живописни фиорди и живи екосистеми подхранват среда, която не се среща никъде другаде и не бива да се пропуска.

4. Почудете се на артистичността на природата: геотермален парк Wai-O-Tapu

Топ 10 неща за правене в Нова Зеландия - част 1
Снимка: pixabay

Със своите ярко оцветени горещи извори и изригващи гейзери, Wai-O-Tapu Thermal Wonderland демонстрира някои от най-драматичните геотермални дейности в Нова Зеландия. Малко места по света предлагат такива сюрреалистични природни чудеса. Докато Исландия и Чили имат впечатляващи гейзери, няма да видите същите цветни пейзажи. Най-близкото сравнение вероятно е националният парк Йелоустоун в Съединените щати, известен със собствените си впечатляващи гейзери и басейни с ярки нюанси.

Най-емблематичното място в Wai-O-Tapu е басейнът Champagne Pool , 65-метров горещ извор с ярко оранжеви ръбове и мехурчета, лазурни води. Създаден преди около 900 години, той съперничи на известния Голям призматичен извор в Йелоустоун, макар и малко по-малък. И все пак си остава впечатляваща, неземна гледка.

Друга забележителност е гейзерът Lady Knox , който изригва до 20 метра височина всеки ден в 10:15 сутринта и продължава повече от час. Въпреки че не е най-високият в света – исландският Great Geysir достига 70 метра, а Old Faithful варира от 27 до 56 метра – последователният дневен график на Lady Knox го прави популярно място, което трябва да се види.

Отвъд известните забележителности, Wai-O-Tapu предлага още по-сюрреалистични геотермални гледки, уникални за вулканичните региони на Нова Зеландия – от бълбукащи кални басейни до димящи фумароли. Извънземните цветове и текстури на парка създават почти извънземен пейзаж за посетителите. За едно от най-уникалните приключения на Земята, Wai-O-Tapu е термална страна на чудесата, която не трябва да пропускате.

5. Stargaze, девствени южни небеса: езерото Текапо

Топ 10 неща за правене в Нова Зеландия - част 1
Снимка: pixabay

Не сте виждали звездите, докато не ги видите от езерото Текапо. Това ледниково езеро във вътрешността на Кентърбъри предлага едни от най-зрелищните звезди в Нова Зеландия, благодарение на местоположението си на голяма надморска височина и чистото небе без замърсяване.

Това, което прави езерото Текапо изключително за наблюдение на звездите, е статута му на Международен резерват за тъмно небе. Това престижно обозначение от Международната асоциация за тъмно небе признава най-добрите дестинации за гледане на звезди въз основа на изключително качество на нощното небе, естествена тъмнина и усилия за запазване на тази тъмнина. Като първият резерват за тъмно небе извън Северна Америка, езерото Текапо предлага необичайно блестящи изображения на съзвездия от южното полукълбо като Южния кръст, заедно с безпрепятствени гледки към Млечния път, простиращ се великолепно през нощното небе.

Езерото Текапо също е домакин на уникални природни феномени като Южното сияние (Aurora Australis), осветяващо небесата с блестящи завеси от зелено, розово и лилаво. Това небесно светлинно шоу съперничи на Северното сияние по блясък, но със собствен отличителен южен привкус.

Разнообразие от обиколки за наблюдение на звездите позволяват на посетителите да се насладят напълно на магическия нощен дисплей на Tekapo. Но нямате нужда от телескоп, за да се насладите на ослепителното шоу. Просто се насочете надолу към брега на езерото, изтегнете се на тревата и оставете очите си да се приспособят, докато цялата слава на пространството се разкрие отгоре в зашеметяваща яснота.

Докато езерото блести най-ярко под прикритието на тъмнината, Текапо все още впечатлява на дневна светлина. Неговата отличителна тюркоазено-синя вода, обрамчена от скалистите върхове на Южните Алпи и хълмистия пейзаж на басейна на Макензи, създава невероятно живописен фон за фотография. През пролетта районът около езерото Текапо изригва в цвят, докато цветята на лупина покриват земята, създавайки жизнена естествена мозайка, която контрастира изящно с ярко сините води на езерото. 

Макар че известни канадски езера като езерото Луис и езерото Морейн предлагат води с подобен цвят, подкрепени от впечатляваща планинска природа, те не могат да се конкурират с всепризнатия резерват Тъмно небе на Текапо или цветна изложба с цветя през пролетта. В рамките на Нова Зеландия също толкова прекрасното езеро Пукаки осигурява силна конкуренция, но Текапо все още се откроява със своята достъпност и богатство от платформи за наблюдение, показващи очарованието му от всеки перфектен ъгъл.

За пътешествениците, които желаят да се насладят на величествената алпийска природа на Нова Зеландия, заедно с гледане на звезди от световна класа, езерото Текапо със сигурност е незабравим акцент. Водите му вдъхват страхопочитание през деня, точно както тъмните му небеса са спечелили на Текапо достойно признание като една от най-добрите дестинации в света за свързване с безкрайните чудеса на космоса през нощта.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Уикенд
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин