В света на френската кухня - Хапване и пийване - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
В света на френската кухня
Автор: Елена Исаева

Раят на сиренето: Франция е известна с любовта си към сиренето, с над 1200 различни разновидности, от Бри до Рокфор.

Винена страна: Франция произвежда някои от най-добрите вина в света, включително Бордо, Бургундия и Шампанско.

В света на френската кухня
Снимка: pixabay.com

Традиция на багета: Багетата, дълъг и тънък хляб, е емблематичен символ на френската кухня и традиционно се пече ежедневно прясно.

Произход на кроасаните: Смята се, че кроасаните произхождат от Австрия, но стават популярни във Франция през 19 век.

Кулинарни училища: Френските кулинарни училища, като Le Cordon Bleu, са обучавали готвачи от цял свят.

Звезди Мишлен: Франция има най-много ресторанти със звезди Мишлен в света, като Париж е гастрономически център.

Деликатес Escargot: Escargot (охлюви) е деликатес във Франция, често приготвен с чесън, магданоз и масло.

Cassoulet Comfort: Cassoulet е обилна яхния, приготвена с бял боб, свинско месо и наденица, с произход от Южна Франция.

Спор относно гъши дроб: Гъши дроб, направен от угоен патешки или гъши черен дроб, е спорно ястие поради процеса на принудително хранене.

Macarons: Macarons, цветни бисквити с бадемов меренг, пълни с ганаш, са популярен френски десерт.

Разновидности на палачинките: палачинките се предлагат в два вида: сладки (с пълнеж от Nutella или плодове) и солени (като шунка и сирене).

Coq au Vin: Coq au Vin е класическо френско ястие, включващо пиле, задушено в червено вино с гъби и лук.

Произход на Bouillabaisse: Bouillabaisse, провансалска рибна яхния, води началото си от просто ястие, приготвено от рибари с непродадена риба.

Трюфелно съкровище: Франция е известна със своите трюфели, особено с редкия и скъп черен трюфел.

Рататуй: Рататуй е зеленчукова яхния, приготвена с патладжан, тиквички, чушки и домати.

В света на френската кухня
Снимка: pixabay.com

Правила за шампанско: Автентичното шампанско може да се произвежда само в региона Шампан във Франция.

Изкуството на съчетаването на сирене: Съчетаването на сирене и вино е форма на изкуство във Франция със специфични правила за съчетаване на вкусове.

Croque Monsieur и Madame: Croque Monsieur е сандвич с шунка и сирене, докато Croque Madame включва пържено яйце отгоре.

Киш Лотарингия: Киш Лотарингия е пикантен сладкиш с пълнеж от сметана, яйца и бекон, произхождащ от региона Лотарингия.

Денят на Бастилията: Денят на Бастилията, честван на 14 юли, е националният празник на Франция и е време за пиршества и фойерверки.

Изобилие от сладкарници: Френските сладкарници предлагат зашеметяващ набор от сладкиши, включително еклери, торти и mille-feuilles.

Жабешки бутчета: Противно на общоприетото схващане, яденето на жабешки бутчета (cuisses de grenouille) днес не е много разпространено във Франция.

Френски закон за хляба: „Законът за багетите“ във Франция регулира това, което може да се нарече багета, като гарантира нейната традиционна форма и съставки.

Fromage de Tête: Fromage de tête е терин, направен от части от свинска глава, често сервиран с хрупкав хляб.

Пържола Шатобриан: Пържолата Шатобриан, крехка част от центъра на говеждото филе, е кръстена на френския автор Франсоа-Рене дьо Шатобриан.

Салата Лионез: Салата Лионез включва фризе маруля, лардон (бекон), крутони и поширано яйце с винегрет от горчица.

Коняк и арманяк: Франция е известна със своите брендита, като коняк и арманяк са два добре познати сорта.

Крем Брюле: Крем Брюле е десерт с гарнитура от карамелизирана захар, която обикновено се изпича за хрупкав завършек.

Тарт Татен: Тарт Татен е обърната карамелизирана ябълкова торта, изобретена от сестрите Татен през 19 век.

Известни кулинарни региони: Франция е разделена на отделни кулинарни региони, всеки известен със своите уникални ястия и съставки, от ябълките в Нормандия до билките в Прованс.

Френската храна не е само препитание; това е форма на изкуство, културен израз и източник на огромна гордост за френския народ. Изследването на разнообразния и вкусен свят на френската кухня само по себе си е приключение.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Хапване и пийване
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин