Започна сезонът на костенурките Карета по Турската ривиера - Уикенд - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Започна сезонът на костенурките Карета по Турската ривиера
Автор: Peika.bg
Започна сезонът на костенурките Карета по Турската ривиера

Златистите плажове на прекрасната Турска ривиера ще посрещнат морските костенурки Карета (Caretta Carettas) и тази година. Средиземноморското крайбрежие на Турция се отличава с най-плодотворните плажни местообитания за гнездене в региона, като ежегодно стотици костенурки се завръщат по 22 от плажовете на ривиерата. Нека разгледаме по-отблизо пътя на морските обитатели до турските брегове и строгите предпазни мерки, които Турция е въвела, за да защити крехкото потомство на тези великолепни морски създания.

Костенурките Карета пристигат на крайбрежието през май

Костенурките Карета имат двадесет и две гнездови местообитания на плажовете в провинциите Мугла, Анталия, Мерсин, Адана и Хатай на южното крайбрежие на Турция. Тези плажове включват Далян, Екинчик, Саригерме и Фетие в Мугла; Патара, Демре, Кумлуджа, Чирали, Текирова, Белек, Къзълот, Демирташ и Газипаша в Анталия; Анамур, делтата на Гьоксу (Göksu Deltası), Давул Тепе, Алата и Казанлъ (Kazanlı) в Мерсин; Акйатан, Сугьозю (Sugözü) и Юмурталык в Адана; и плажа Самандаг в Хатай. Морските костенурки обаче гнездят предимно по бреговете на Анталия и Мугла.

Започна сезонът на костенурките Карета по Турската ривиера

Още от края на април костенурките плуват в морето край световноизвестния плаж Изтузу, район Ортаджа, провинция Мугла и около плажа Патара в Анталия. През идните месеци от май до август двата плажа  се превръщат в местообитания за гнездене на тези срамежливи морски обитатели. Обикновено в районите тогава се събират и любителите на природата, за да ги наблюдават. Трябва да се отбележи, че костенурките Карета са защитен вид и по време на сезона на снасяне и излюпване на малките, доброволци патрулират по плажовете през нощта, за да гарантират безопасността на гнездата на костенурките.

Започна сезонът на костенурките Карета по Турската ривиера

Включени в списъка на Международния съюз за защита на природата (IUCN) като критично застрашени видове, шипобедрените костенурки имат продължителност на живота от над 70 години. Те обикновено достигат полова зрялост, когато черупките им достигнат дължина от 90 см, най-често на възраст между 12 и 30 години.  Гнездовият им сезон в Средиземноморския регион започва през април и май.

В този период костенурките Карета пристигат на плажовете по лунна светлина, след което изкопават дупки в пясъка, снасят яйцата си в тях и тръгват обратно към морето. Въпреки че една женска костенурка може да произведе средно 100 яйца на едно гнездене, обикновено се излюпват едва 50% от тях, които след завършването на инкубационния си период се отправят към морето. Въпреки че ежегодно поне половината от костенурките се излюпват и достигат морето, само две на всеки хиляда оцеляват до зряла възраст.

Анталия – незаменим дом за Карета

Започна сезонът на костенурките Карета по Турската ривиера

Само по крайбрежието на Анталия се намират девет от двадесет и двата плажа за гнездене в Турция по данни на Главната дирекция за опазване на природата и националните паркове (DKMP). Сред тях е и 18-километровият плаж Патара, един от най-дългите плажове в Турция и света. Министерството на околната среда, урбанизацията и климатичните промени е определило Патара като защитена зона за костенурките. Точно заради това достъпът до плажа е ограничен между 20:00 и 08:00 ч., с цел защита на уникалната екосистема и местообитание на морските създания. През деня гнездата са обозначени с клетки и маркери, като посетителите могат да се насладят на дългата брегова линия, а вечер могат да наблюдават костенурките отдалече. Във времето от 20:00 до 08:00 ч. е забранено също така да се използват шезлонги, чадъри и изкуствено осветление, да се създава шум, да се поставят палатки, да се палят огньове и да се плува по плажовете.

Плаж Изтузу приветства костенурките Карета

Започна сезонът на костенурките Карета по Турската ривиера

Плажът Изтузу в Кьойчегиз, област Мугла, е известно място за гнездене на морските костенурки. Плажът, образуван, където река Далян се слива със Средиземно море, е екологично съкровище за костенурките, отличавайки се със златист пясък, заобиколен от покрити с борчета склонове. Плажът Изтузу получава същото ниво на защита като плажа Патара, и наблизо има институт за защита и рехабилитация, който обслужва морски костенурки, пострадали в други крайбрежни райони на Турция.

Не пропускайте: В Турция обектите на културното наследство са защитени със строги мерки за безопасност, а за оцеляването на природните видове се изпълняват множество устойчиви проекти. В древния крайбрежен град Патара, столица на древния Ликийски съюз, можете да посетите паметници като сградата на Парламента, където е свикан първият демократичен съвет в света и античният театър.

Това е и родното място на Свети Никола, познат на мнозина като „Дядо Коледа“. По време на обиколката на Кьойчегиз, Мугла, можете да посетите Далян и да разгледате зашеметяващия древен град Каунос, известен най-вече с издълбаните си в скалите гробници, датиращи от IVв. преди Христа.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Уикенд
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин