Това са красивите Родопи, като това е мястото с най-много хора на възраст над 100 години на глава от населението, надминавайки дори тези в Япония.
Тайната на дълголетието им се крие в българското кисело мляко. Тази вкусна и здравословна характерна за страната ни храна се произвжеда и консумира по нашите земи още от времето на траките.
Легендата разказва, че древните войни пренасяли овнешко мляко в кожени торбички, завързани около кръста. Тялото обаче затопляло течността, а когато тя ферментира, се превръщала в кисело мляко.
Съвременната връзка за историята на киселото мляко пък започва от българския учен д-р Стамен Григоров, който при проучванията си открил лактобацилите. Именно те са „виновниците“ за ферментацията на прясното мляко.
Киселото мляко е толкова полезно, защото защитава на тялото от токсини, инфекции, алергии, както и някои видове рак.
А как хората на село достигат столетие въпреки вредните храни и мръсния въздух? Е те все още живеят по старите обичаи – сред природата и произвеждат храната си сами.
Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!