"Градинарят и смъртта" - Излиза нова книга на Георги Господинов - Кино, театър и книги - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
"Градинарят и смъртта" - Излиза нова книга на Георги Господинов
Автор: Peika.bg
"Градинарят и смъртта" - Излиза нова книга на Георги Господинов

Четири години след "Времеубежище" Георги Господинов се завръща с "Градинарят и смъртта", първата му книга след спечелването на международната награда "Букър" през 2023 г. Романът разказва историята на баща, син и едно последно разсъмване, което е едновременно милостиво и безмилостно. Самият Господинов отбелязва: „Тази книга няма лесен жанр, тя трябва да си го изобрети“. Той я оприличава на живота, смъртта и градината - елементи, които не подлежат на категоризация.

Книгата ще бъде налична в книжарниците от 27 август, а първото й публично четене е на 1 септември вечерта под небето на Созопол в рамките на Празниците на изкуствата „Аполония 2024“. В събитието ще участват Георги Господинов и актьорът Владимир Пенев.

Господинов описва романа като "елегия, роман градина, мемоар или мемороман – има ли значение за ботаниката на тъгата. История за отиващите си бащи в един отиващ си свят. За тези трагични пушачи, често отсъстващи, вкопчени в шнорхела на цигарата, плуващи в други води и облаци. За баща ми, който крепеше на раменете си тонове минало и не спираше да го разказва. Тази Шехерезада – баща ми. Сега миналото се пропуква тихо и започва да се срутва върху мен с всичките си следобеди. Не книга за смъртта, а за живота, който чезне. Има разлика.“

Редактор на „Градинарят и смъртта“ е Биляна Курташева, художник Люба Халева, коректор Мария Венедикова, издава „Жанет 45“.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Кино, театър и книги
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин