10 причини да посетите Сицилия при следващото си пътуване до Италия - Уикенд - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
10 причини да посетите Сицилия при следващото си пътуване до Италия
Автор: Peika.bg
10 причини да посетите Сицилия при следващото си пътуване до Италия
Снимка: pixabay

Класическите италиански градове Рим, Венеция, Флоренция и Милано отдавна привличат туристи от цял ​​свят. През цялото време сицилианците тихо произвеждат вино, хранят се с превъзходни морски дарове и отглеждат бадеми, шамфъстък, маслини и цитрусови плодове. Все пак се разчува за живописното крайбрежие на острова, историческите градове и изобилието от атракции.

От оживената столица Палермо и град Таормина на върха на хълма до Трапани на запад, големият триъгълен остров край върха на ботуша на Италия е пълен с магически — и разнообразни — дестинации. Сицилия предлага плажове, планини, активни вулкани и дори каране на ски. Добре запазените археологически обекти, катедрали и сгради свидетелстват за неговата история като дом на гърци, римляни, араби, нормани, испанци и други народи. Местните сикани, за които се знае малко, се смята, че са обитавали острова още през 8000 г. пр.н.е., давайки името на Сицилия.

Жълто-червеното знаме на Сицилия изобразява трикрака жена с главата на митичната Медуза, наречена "Тринакрия". Трите крака символизират трите краища на Сицилия и, според легендата, трите митологични нимфи, създали острова. Ще видите този символ навсякъде на острова, от знамето му до сувенирите, които ще искате да вземете вкъщи като спомен от вашето необикновено посещение в Сицилия.

Вкусна храна

Сицилия има свой собствен стил на италианска кухня; неговото местоположение и история влияят върху най-популярните ястия. Не е необичайно да видите кус-кус в менюто, отразяващ арабските вкусове, както и паста, сервирана със съставки, които отразяват специалитета на всеки регион. Вкусните пресни морски дарове са в изобилие - островът има повече от 600 мили брегова ивица - и сардините се сервират самостоятелно или в ароматната паста con le sarde, която включва копър, кедрови ядки и стафиди. Pasta alla Norma включва домати, патладжани и осолено сирене рикота. Пържени оризови топчета, наречени аранчини, са популярни закуски, а любимо антипасто е капоната, вкусна смес от домати, каперси и патладжан.

Сицилианците обичат десерти и са известни с това, че правят най-добрите каноли — пържени сладкиши, пълни с подсладена рикота. Гранита, натрошен лед, ароматизиран с плодове, бадеми или кафе, и касата , пандишпан с ликьор, рикота и марципан (бадемова паста) също са най-добрите избори. Frutta Martorana, сицилиански специалитет, са миниатюрни плодове и зеленчуци, украсени на ръка. Сицилианските бадеми, шамфъстък и цитрусови плодове се появяват в десерти като сладолед и бискоти. И къде другаде ще срещнете лятната закуска brioche con gelato – сладолед в кифличка с бриош?

Зашеметяващи археологически обекти

Сицилия е дом на някои от най-добре запазените образци на гръцки и римски храмове, структури и изкуство в света. На югозапад Долината на храмовете в Агридженто включва почти непокътнатия храм на Конкордия и колони, останали от няколко други гръцки храма. На югоизточното крайбрежие на Сицилия, Сиракуза - някога водещият град на Гърция - масивен амфитеатър, построен около пети век пр.н.е., все още се използва за театрални представления. Римски амфитеатър от трети век все още стои в района. На близкия остров Ортиджа се намират останките от храма на Аполон, построен през седми век пр.н.е.

По-далеч на север в крайбрежния град Таормина на върха на хълма, Театро Греко, датиращ от трети век пр.н.е., по-късно е разширен от римляните. Днес театърът е дом на филмови фестивали, концерти и пиеси, като публиката се наслаждава на гледка към Йонийско море и планината Етна заедно с представленията. В Сегеста впечатляващ дорийски храм стои повече от 2000 години близо до масивен амфитеатър. Селинунте, някога голям гръцки град на южното крайбрежие, е друг впечатляващ археологически обект. Регионалният археологически музей в Палермо съдържа исторически сицилиански скулптури и артефакти.

Луксозни плажове

Заобиколена от Тиренско, Йонийско и Средиземно море, Сицилия може да се похвали с километри разнообразна и красива брегова ивица, така че посетителите ще намерят нещо, което обичат, независимо дали е уединено място или оживен курорт. Близо до Таормина, Изола Бела разполага с прекрасен плаж и е обичайно плажните клубове да предлагат чадъри, столове, напитки и заведения за хранене. Кабинков лифт отвежда посетителите от централната част на Таормина до плажовете в Mazzarò. Морето е чисто и топло, но пясъкът е каменист, така че се препоръчват плажни обувки. Близкият Джардини Наксос има както басейни, така и обществени зони.

Плажовете на Палермо на северния бряг, включително Mondello, Magaggiari и Cefalù, се отличават с пясъчни брегове. На около 40 мили източно от Палермо, Cefalù, някога рибарско селище, предлага няколко плажа, кафенета, ресторанти, хотели и нощен живот. Близо до Рагуза, по югоизточния бряг, популярните плажове включват Fontane Bianche, San Lorenzo и Marina di Ragusa.

Отличителни вина

Сицилианските вина стават все по-популярни, а винопроизводството на острова датира от хилядолетия на гърците. Марсала, в западна Сицилия, произвежда подсилени вина със същото име, категоризирани според тяхната възраст и остатъчна захар. В района на планината Етна в източна Сицилия вулканичната почва и благоприятният климат водят до отлични вина като Carricante (бяло) и Etna Rosso (червено), направени предимно от грозде Nerello Mascalese. Широко разпространеното местно грозде Nero d'Avola дава тъмни, здрави и комплексни вина.

Белите вина, понякога наричани Etna Bianco, се създават предимно от гроздето Carricante. Catarratto, най-засаденото грозде, произвежда сухи вина. Grillo, друго сухо бяло със средно тяло, е прекрасен съпровод за морски дарове. Опитайте местни сортове и изберете някои любими, които да потърсите, когато се приберете у дома, за да можете да преживеете сицилианското си преживяване.

Богата култура и традиции

Каруцата с две колела, теглена от коне, боядисана с ярки цветове, изобразяващи религиозни сцени, цветя и сложни дизайни, е разпознаваем символ на Сицилия. Първоначално използвани за транспортиране, каруците са били теглени от коне, също украсени с панделки, камбани или перки. Изкусни майстори изработват и рисуват количките, които днес се срещат по фестивали, музеи и в миниатюрни версии за сувенири.

Градовете на Сицилия са домакини на празнични събития през цялата година, като много от тях почитат светци покровители, празници или сезони. В Агридженто пролетният фестивал на бадемовия цвят включва 10 дни традиционни костюми, музика и паради. Sagra della Ricotta всеки април във Vizzini, един от най-старите градове на Сицилия, празнува сиренето, използвано в cannoli, cassata и солени ястия. Празникът на Санта Розалия в Палермо е голямо събитие в средата на юли с музика, шествия и фойерверки. Великденският сезон носи карнавал и шествия на Страстната седмица, които показват автентичния характер на културата на Сицилия.

Красиви острови

Няколко групи острови край бреговете на Сицилия предлагат едни от най-зрелищните плажове в района. Островите Пелаги са югозападно от Сицилия в Средиземно море. Лампедуза, най-големият от тези острови, разполага с плажове с бял пясък и чисти води, идеални за плуване и гмуркане с шнорхел. Островите Егади край западното крайбрежие на Сицилия са достъпни за еднодневни екскурзии от Трапани. Favignana, най-големият от Egadis, е дом на луксозни хотели, плажове и популярни места за гмуркане.

Край северното крайбрежие на Сицилия в Тиренско море се намират вулканичните Еолийски острови. Липари е най-големият и най-популярен сред туристите, които се наслаждават на неговите горещи извори и историческа архитектура. Малък, но също така любим на туристите, е Панарея. Стромболи разполага с активен вулкан и много посетители предприемат преходи с водач до върха му. Остров Салина е известен със своите вкусни каперси и планински връх. Край западното крайбрежие на Сицилия вулканичната Пантелерия е обект на световното наследство на ЮНЕСКО с фумароли, кални бани и селскостопански продукти, включително маслини, грозде и добре познатите им каперси.

 
Впечатляващи катедрали и архитектура

Катедралата на Монреале , близо до Палермо, е зашеметяващ пример за нормандска архитектура, започната около 1171 г. от крал Уилям II от Сицилия. Забележителен със своите мозайки — много от които са направени от чисто злато, — мраморния си под и инкрустираните детайли на колоните в манастира, той се смята за един от най-красивите в света. На историческия остров Ортигия в Сиракуза, катедралата на Сиракуза от седми век е построена на мястото на гръцки дорийски храм, чиито колони все още се виждат от външната страна на катедралата. Обширен площад подобрява фасадата на катедралата, впечатляваща гледка от едно от многото кафенета, облицоващи района.

Катедралата Чефалу на върха на хълма датира от 1131 г., когато крал Роджър II започва строителството. Катедралата на Катания , посветена на Света Агата, първоначално е построена през 11 век на мястото на древни римски бани. След поражения от земетресения и пожари, тя е възстановена през 1711 г. с фасада в бароков стил. Градовете на Сицилия Палермо, Ното, Рагуза и Модика предлагат грандиозни катедрали в различни архитектурни стилове.

Villa Romana del Casale , обект на световното наследство на ЮНЕСКО, датира от около четвърти век и съдържа обширна колекция от римски произведения на изкуството и мозайки. Разположена във вътрешността на Сицилия, вилата е отворена за обиколки.

Приветливи места за настаняване

Сицилия изобилства от първокласни места за настаняване . От петзвездни курорти и ексклузивни вили до непринудени плажни хотели, вие ще намерите правилното място за престой в Сицилия. Курортът Verdura на южния бряг предлага плажове с бял пясък, голф, спа център и луксозни помещения за настаняване. Therasia Resort на остров Вулкано разполага с обширен спа център, басейн и гледка към другите еолийци. Belmond Grand Hotel Timeo в Таормина е класически, с елегантни стаи, градини и гледка към вулкана Етна и морето. Или резервирайте грандиозна вила с изглед към морето за група или семейство.

Хотелите в големите градове включват бутиковата Villa Carlotta и двореца San Domenico, Таормина, хотел Four Seasons в Таормина, Monaci delle Terre Nere близо до Етна, Grand Hotel Wagner в Палермо и Baglio Sorìa в Трапани. За различно изживяване се насладете на околната среда и комфорта на престоя във ферма . Изберете място край морето, планината или сред маслинови дървета и лози. Настаняването в селска къща може да варира от селски до свръхлуксозен.

Ако отидете

Международните летища в Палермо и Катания приемат полети от повечето градове в Европа. Влаковете Eurostar от Рим, Неапол и други градове в Италия пристигат в Сицилия чрез ферибот през Месинския проток, едно приятно пътуване. От италианските пристанища Неапол, Генуа, Ливорно, Чивитавекия и Вила Сан Джовани, корабите плават до Палермо, Катания и Месина. Възможно е дори да шофирате от континента и други европейски страни, като вземете ферибота до Месина.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Уикенд
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин