Още топ 5 на историческите места, които трябва да посетите в Италия - Класации - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Още топ 5 на историческите места, които трябва да посетите в Италия
Автор: Peika.bg
Още топ 5 на историческите места, които трябва да посетите в Италия
Снимка: pixabay

Помислете за Италия и богатата история на страната непременно ще ви дойде наум. Античност, ренесанс, модернизъм... век след век, Италия оставя своите неоспорими белези върху западната култура. Плюс това, благодарение на някои невероятни усилия за опазване, тези исторически обекти в Италия все още са наоколо, за да им се насладим и днес!

Едно пътуване до Италия просто не би било пълно без историческа екскурзия или две, но как изобщо човек започва да избира отправна точка? Е, бихме препоръчали да започнете, като разгледате този списък с нашите лични любими исторически места в Италия. Десет очарователни места, където да отидете и да научите повече за сърцето и душата на Италия.  

6. Остров Пианоза

Още топ 5 на историческите места, които трябва да посетите в Италия
Снимка: pixabay

Остров Пианоза е нещо повече от спомен за отдавна отминали времена. Поради усилията за опазване, само 400 души имат право да го посещават на ден, така че считайте се за късметлия, ако имате възможност! Докато Pianosa е бил заселван много пъти от началото в късната каменна епоха, днес е практически изоставен. Само шепа хора живеят на острова, за да се любуват на невероятната дива природа, с която е известен.

Разбира се, това не винаги е било така, тъй като на Пианоза има останки от римски град, както и доказателства, че тук някога са живели няколко риболовни колонии. Пирати са го посещавали, както и Наполеон (който бил голям фен), а островът е служил и като военна крепост и строго охраняван затвор. Затворът е изоставен през 1998 г., но някои от условно освободените затворници все още живеят на острова, управлявайки малък ресторант и музей за туристи.

7. Вила д'Есте

Още топ 5 на историческите места, които трябва да посетите в Италия
Снимка: pixabay

Villa d'Este е това, което бихте могли да наречете pièce de résistance на красивия град Тиволи в провинцията Лацио , точно в покрайнините на Рим . Това, което някога е било францискански манастир, е превърнато в грандиозен пример за ренесансова архитектура и начин на живот от градския управител през 16 век . В момента се управлява като музей и заема заслужено място в списъка на ЮНЕСКО за обекти на световното наследство.

Докато интериорът на вилата е великолепно украсен със стенописи по стените и таваните, нищо не може да се сравни с гледката към градините отдолу. Градините на Villa Este са абсолютно спиращи дъха, с многото си скулптури и над 500 фонтана. На един от тях през 1571 г. е монтиран воден орган, който свири и до днес. И сякаш този архитектурен шедьовър не беше достатъчен, градините се допълват и от собствен водопад.

8. Ботаническата градина в Падуа

Още топ 5 на историческите места, които трябва да посетите в Италия
Снимка: wikimedia

През 1545 г. в Падуа са създадени първите в света ботанически градини. Състоеше се от централен кръгъл участък, представляващ земята, заобиколен от пръстен от вода. С изключение на някои допълнения и практически ощипвания, това е същото оформление, което ще намерите там днес. През вековете тези ботанически градини също са запазили първоначалната си цел като университетски център за научни изследвания.

Градините на Падуа са мястото, където се ражда ботаническата наука. Те създадоха основата за нашата дългогодишна традиция на научен обмен и разбиране на връзките между природата и културата. Известен с култивирането и събирането на особено редки растения, в Ботаническата градина в Падуа в момента има над 6000 вида. В допълнение към тях тяхната библиотека, съдържаща повече от 50 000 научни тома, се смята за една от най-важните в света.

9. Дуомо ди Милано

Още топ 5 на историческите места, които трябва да посетите в Италия
Снимка: pixabay

Най-посещаваното място в Милано е неговата голяма готическа катедрала, най-голямата по рода си, която може да побере до 40 000 души вътре. Строежът му започва през 1386 г. с цел да се модернизира района след идването на власт на Джан Галеацо Висконти. Но въпреки това, за да бъде завършен шедьовърът, са били необходими цели пет века. През това време много архитекти, художници и скулптори са работили по изграждането му, което води до сграда, която обединява готическия и романския стил.

Миланската катедрала е покрита с красив бял и розов мрамор, който се допълва само от ажурните върхове и шпилове, които украсяват покрива. Те също са украсени със скулптури и като турист можете да се разходите по терасата на покрива и да ги оцените, както и ненадминатите гледки към града отгоре.

10. Санта Мария деле Грацие и Тайната вечеря

Още топ 5 на историческите места, които трябва да посетите в Италия
Снимка: wikimedia

Църквата и манастирът Санта Мария деле Грацие е друго изключително произведение на миланската архитектура. Първоначално е построен през 1463 г., но е преработен в края на 15 век от Браманте, който обикновено се смята за един от великите ренесансови майстори. Но тази емблема на католическата традиция не е попаднала в списъка на ЮНЕСКО за световно наследство само поради архитектурен подвиг...

В трапезарията на църквата, на западната й стена, е изобразена великата фреска на Леонардо да Винчи „Тайната вечеря“, рисувана между 1496 и 1497 г. Уникално символизираща творческия човешки гений, фреската е достъпна за гледане от публиката. Това обаче не винаги изглеждаше толкова вероятно. Когато мястото на църквата беше ударено от съюзническите бомбардировки през 1943 г., но „Тайната вечеря“ по чудо го остави невредима. 

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Класации
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин