Глобален скок на пътуванията: Туризмът се връща към нивата отпреди пандемията - На ръба - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Глобален скок на пътуванията: Туризмът се връща към нивата отпреди пандемията
Автор: Peika.bg
Глобален скок на пътуванията: Туризмът се връща към нивата отпреди пандемията
Снимка: pixabay

Международният туризъм почти се връща до нивата отпреди пандемията, достигайки 96% от броя си за 2019 г. до юли 2024 г. Това възстановяване се дължи на голямото търсене в Европа и повторното отваряне на пазарите в Азия и Тихия океан. Според най-новия световен туристически барометър на ООН приблизително 790 милиона туристи са пътували в чужбина през първите седем месеца на 2024 г., което отбелязва 11% увеличение спрямо 2023 г. и само 4% под нивата от 2019 г. Годината започна със силен растеж, въпреки че второто тримесечие показва по-умерени резултати. Въпреки продължаващите икономически и геополитически предизвикателства, секторът остава на път да се възстанови напълно през 2024 г.

Генералният секретар на ООН по туризма Зураб Пололикашвили подчертава устойчивостта на международните пътувания въпреки глобалните предизвикателства, цитирайки ефективността на подобрената въздушна свързаност и облекчените визови изисквания. Той също така подчерта значението на устойчивото управление на туризма за балансиране на неговите икономически ползи с въздействието върху общностите.

Близкият изток води възстановяването в относително изражение, като пристигащите са с 26% повече в сравнение с 2019 г. В Африка се наблюдава 7% увеличение на туристите в сравнение със същия период на 2019 г. Европа и Америка се доближават до пълно възстановяване, постигайки 99% и 97% от техният брой на пътуващи преди пандемията. Азия и Тихия океан достигнат 82% от своите цифри преди пандемията, подобрявайки се до 86% до юли. Общо 67 от 120 дестинации по света възрвъщат напълно нивата от 2019 г. Силно представящите се включват Катар, Албания, Ел Салвадор, Саудитска Арабия, Молдова и Танзания, всички от които имат значителен ръст на туристическите пристигания.

Постъпленията от туризъм също показват впечатляващи печалби, като 47 от 63 страни възстановяват нивата на приходите отпреди пандемията. Държави като Албания, Сърбия, Таджикистан и Пакистан отбелязват значително увеличение на постъпленията в сравнение с 2019 г. Освен това Саудитска Арабия и Ел Салвадор отбелязват изключителен растеж през първото тримесечие на 2024 г. Данните за международните разходи за туризъм също показват силно търсене, особено от големи пазари на източници като Съединените щати, Германия, Обединеното кралство и Австралия, които отчитат двуцифрен ръст в сравнение с 2019 г.

Ревизираните данни за 2023 г. показват глобални приходи от износ от международен туризъм на 1,8 трилиона щатски долара, което почти съответства на нивата преди пандемията. Прекият принос на туризма към световния БВП се възстанови до 3,4 трилиона щатски долара през 2023 г., или 3% от световния БВП, спад от 4% през 2019 г.

Гледайки напред, Индексът на доверието в туризма на ООН предполага продължаващ оптимизъм за остатъка от 2024 г., въпреки че очакванията са малко по-ниски от по-рано през годината. Експерти от индустрията подчертават инфлацията, особено в транспорта и настаняването, както и по-широките икономически проблеми, недостига на персонал и екстремните метеорологични явления като основните предизвикателства пред сектора.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория На ръба
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин