Най-живописните есенни железопътни пътувания в света - Класации - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Най-живописните есенни железопътни пътувания в света
Автор: Peika.bg
Най-живописните есенни железопътни пътувания в света
Снимка: pixabay

Есента е прекрасен сезон за пътуване, а прозорецът на влака е чудесен начин да се насладите на великолепните цветове на преминаващите природни пейзажи. Някои железници дори обслужват специални влакове през седмиците, когато спектърът от жълто, златно и оранжево е най-привлекателен.

Ето някои от линиите в северното полукълбо, известни с есенната си красота, а в някои случаи и места по пътя, които трябва да посетите по същата причина.

Най-живописните железопътни пътувания в света през есента:

1. Centovalli

Най-живописните есенни железопътни пътувания в света
Снимка: pixabay

МаршрутЛокарно–Домодосола

Продължителност: 2 часа

Как да резервирате: switzerlandtravelcentre.com

По долината на река Мелеца гори от кестен се превръщат във великолепна палитра от жълто, златно и кафяво с есенния хлад. Долината има толкова стръмни склонове, че за щастие няма основен път, който да опорочи красотата й, така че това пътуване с теснолинейка между швейцарския кантон Тичино и Италия е най-добрият начин да му се насладите. Името идва от стоте странични долини, които влакът трябва да прескочи чрез често грандиозни мостове и виадукти, а железопътната линия обслужва поредица от каменни села, сгушени около италиански църковни кули. Девет от дванадесетте станции са спирки, често използвани от пешеходци, които се разхождат по мрежата от пешеходни пътеки през гората. От Intragna кабинковият лифт се изкачва до Коста за възхитителна разходка през орехови гори до Cremaso, а друг се простира от гара Verdasio до непокътнатото хълмисто село Rasa, което не може да бъде достигнато с кола.

2. Долината на Мозел

Най-живописните есенни железопътни пътувания в света
Снимка: pixabay

МаршрутКобленцТрир

Продължителност: 2 часа

Как да резервирате: ffestiniogtravel.com

По-малко известна от другите линии, които ограждат долината на Рейн между Кьолн и Франкфурт, е железопътната линия, която завива на югозапад от Кобленц по северния бряг на долината на Мозел до най-стария град в Германия, Трир. Напускайки Кобленц, природният резерват Eltz Forest обхваща замъка Eltz, едно от най-драматично разположените укрепления в Германия. Кокетни редици от лози се изкачват над железопътната линия и допълват цветовете на дърветата, доминирани от бука, чиято покривка се простира до далечните хълмове на Хунсрюк. Селата са принудени да се простират покрай реката по стръмните склонове зад тях и се използва всяко парче земя с достатъчно пръст и слънце за лози.

3. Романтичен влак Sagano 

Най-живописните есенни железопътни пътувания в света
Снимка: pixabay

Маршрут: Saga Torokko и Kameoka Torokko близо до Киото

Продължителност: 25 минути

Как да резервирате: sagano-kanko.co.jp

Достигнат за 15 минути с влак на японските железници от гара Киото до гара Сага-Арашияма, този влак е толкова популярен през пролетта заради цъфтежа на черешите, колкото и през есента заради наситените цветове на японските кленове. Вагоните с отворени стени или прозорци пълзят по време на най-живописните части от пътуването, като някои участъци от линията се провират през алея от дървета. Линията пресича клисурата Хозукио на криволичеща точка в долината на реката, предоставяйки гледка към непрекъсната маса от есенни цветове, задушаващи страните на долината. Най-доброто време е от средата на ноември до началото на декември. Пътуването може да стане и в двете посоки или като вземете влака обратно до Киото от гара Umahori, на около пет минути пеша от гара Kameoka Torokko.

4. Канадска пустош

Най-живописните есенни железопътни пътувания в света
Снимка: pixabay

Маршрут: Sault Ste Marie–Hearst

Продължителност: 10 часа (включително връщане)

Как да резервирате: agawatrain.com

Туристическият влак за каньона Агава в безпътните диви райони на северно Онтарио е изцяло за есенни цветове. Работейки от началото на август до средата на октомври, влакът се насочва на север в продължение на 114 мили край езера и реки, за да достигне грандиозния каньон, издълбан от река Агава. Той преминава през смесената гора на Канадския щит и минава покрай впечатляващи гранитни скални образувания, уловени в боя от група от седем художници, които са използвали железопътната линия, за да достигнат до своите обекти. В края на пътуването има изкачване от 300 стъпала до платформа за наблюдение над дефилето.

5. Норвежки гори

МаршрутОсло – Трондхайм

Продължителност: 6 часа 30 минути

Как да резервирате: entur.no

Това, което липсва на Норвегия в разнообразието от дървета, се компенсира в брой. Железопътната линия Dovre е кръстена на редицата планини, които пресича на 1006 м, за да достигне планинското плато Dovrefjell, дом на популация от 300 диви мускусни говеда. Бреза, смърч и ела населяват горите, ограждащи голяма част от железопътната линия до бившата столица на Норвегия Трондхайм, дърветата са осеяни със селскостопански сгради. Железопътната линия заобикаля най-голямото езеро в Норвегия, Mjøsa, където най-старият действащ гребен параход в света отвежда пътници на екскурзии, за да стигне до зимните спортни центрове на Лилехамер и Винстра в долината Gudbrandsdalen. Стръмно, криволичещо спускане по дефиле, облицовано с водопади, които скоро ще замръзнат, води до низината на Трондхайм.

6. Зъбчатата железница на планината Вашингтон 

Най-живописните есенни железопътни пътувания в света

Маршрут: базова станция Маршфийлд – планината Вашингтон

Продължителност: 3 часа (включително връщане)

Как да резервирате: thecog.showare.com

Долината на планината Вашингтон е известна с есенните си цветове между средата на септември и края на октомври, а първата в света железопътна линия е чудесен начин да ги видите. Открита през 1868 г., железопътната линия се изкачва на най-високия връх в Белите планини на Ню Хемпшир, изкачвайки се над границата на дърветата за алтернативните атракции на 360-градусова панорама и драматични залези. Дървесните видове и цветовете се променят, докато влакът се изкачва, бук, бреза и захарен клен отстъпват място на червения смърч и ела, преди да достигнат субалпийската зона на джуджетата, често подложени на свирепи ветрове – до 1996 г. в планината е регистриран най-силният вятър в света скорост от 231 мили в час.

7. Южна Корея

МаршрутСеул – Пусан

Продължителност: 2 часа 15 минути – 5 часа 30 минути

Как да резервирате: koreantrain.com

Малко страни могат да съперничат на Южна Корея за блясъка на есенната зеленина през октомври и ноември. Най-дългото железопътно пътуване в страната свързва Сеул с втория по големина град Пусан на южния бряг и е добър начин да прекосите страната, като може би прекъснете пътуването в Дарджон, за да посетите гората за отдих Jangtaesan с нейните дървета гинко и метасеквоя и главозамайващия висящ мост през едно дефиле. Освен ако не бързате, пропуснете високоскоростния маршрут KTX и вземете по-бавния влак по по-старата линия Gyeongbu, за да се насладите на някои от най-добрите гледки в страната и есенните цветове по най-натоварения коридор в Корея.

8. Долината на Лоара

Най-живописните есенни железопътни пътувания в света
Снимка: pixabay

МаршрутПарижОрлеан–Блоа–Тур–Нант

Продължителност: Париж–Орлеан 1 час; Орлеан–Блоа 45 минути; Блоа–Нант 2 часа и 30 минути

Как да резервирате: raileurope.com

От Орлеан до Нант и отвъд до Le Croisic, линията Interloire рядко е далеч от реката и нейните 15 замъка и дори има приложение, което да ви прави компания с информация за това, което гледате през прозореца (le Val de Loire vu du train). Местните спиращи влакове позволяват безплатно превозване на велосипеди за тези, които планират пътуване между замъците, като много от тях предлагат пътеки през техните гористи имоти за разходка или колоездене, като 15-километровите велосипедни алеи около Шамбор.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Класации
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин