Със сигурност един от най-добрите начини да опознаете едно място, една култура и хората в нея – това е храната.
Преди да нападнете смело ресторантите и заведенията в друга страна обаче, добре е да сте запознати с една малка подробност – бакшишите. Ето каква е ситуацията в някои страни:
1. Германия
Германците най-често закръглят до най-близката горна сума и това е техният бакшиш. Ако сте направили голяма сметка в заведение, нормално е все пак да оставите около 10%, като информирате сервитьора си затова, по време на плащането.
2. Италия
В Италия също не е прието да се оставят големи бакшиши. На много места има включена някаква такса за обслужване. Ако искате да оставите бакшиш, 10% от сметката ви е приемливо, но не повече.
3. Франция
Във Франция таксата за обслужване е включена в сметката и не е прието да оставяте допълнителни бакшиши, но местните обикновено оставят по 1 евро на всеки 20 похарчени.
4. Гърция
В съседна Гърция, където все по-често прекарваме летните си почивки, е прието да има включена такса обслужване в сметката. Тя е около 15% от сумата, която дължите, но имайте предвид обаче, че не навсякъде ще получите истинска касова бележка. В подобни случаи дали да оставите бакшиш и какъв, зависи от личната ви преценка.
5. Швеция
В Швеция понякога обслужването е включено в сметката, която получавате накрая. Ако не е, няма нужда да оставяте бакшиш.
6. Хърватия
В Хърватия е прието да оставяте бакшиш, според размера на консумацията. Ако сте пили по едно питие, можете просто да закръглите. При по-обилни вечери и обеди – добре е да оставите около 10-15% бакшиш.
Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!