Какво да направите, ако ви ухапе змия - На ръба - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Какво да направите, ако ви ухапе змия
Автор: Peika.bg
Какво да направите, ако ви ухапе змия
Снимка: pixabay

При ухапване от змия е изключително важно да запазите спокойствие и да вземете незабавни мерки за облекчаване на ситуацията. Д-р Олимпиада Атмажова, главен асистент в "„Г. Странски“ в Плевен, съветва върху ухапаното място да се постави студен компрес или да се облее с вода, след което да се потърси спешна медицинска помощ. Тя развенчава митове като превързване на раната или използване на кал, като подчертава, че тези практики са неефективни.

Серумът против змии, обяснява тя, е антидот, който действа бавно и може да се прилага до 48 часа след ухапване от отровна змия. Отровата на българските змии представлява сериозна заплаха за хора с чернодробни заболявания и деца под 12-13 години.

Идентифицирайки отровните змии в България, д-р Атмажова разграничава усойницата и пепелянката като отровни видове, като набляга на по-малкия им размер и характерни черти като рогатия нос на пепелянката. Неотровните змии обикновено са по-дълги и нямат тези отличителни характеристики.

Ухапванията от пепелянка или усойница са особено опасни за хора с чернодробни проблеми или хора, приемащи множество лекарства, както и за малки деца поради недостатъчно развитата им чернодробна функция. Невротоксичните и хематологичните компоненти на отровата влияят върху съсирването на кръвта, което налага добра чернодробна функция, за да се противодейства на нейните ефекти.

При ухапване от отровна змия д-р Атмажова отбелязва, че обикновено се виждат само две прободни рани. Симптоми като зачервяване, кървене, болка или изтръпване показват освобождаване на отрова. Обратно, ухапванията от неотровни змии могат да покажат допълнителни следи от ухапвания поради начина им на хранене.

Змиите, подчертава д-р Атмажова, не нападат хората умишлено, а при заплаха реагират защитно. Разбирането на поведението им може да предотврати неприятни срещи, особено по време на размножителния сезон или когато са обезпокоени в техните местообитания.

Серумът против змии, съхраняван при специфични условия поради биологичната си природа, получен от конски серум, трябва да се прилага предпазливо поради потенциални алергични реакции. Не се предлага без рецепта и трябва да се прилага само от квалифицирани медицински специалисти.

В случай на спешност д-р Атмажова препоръчва да се потърси специализирана помощ в определени центрове, оборудвани с противозмийски серум, като подчертава важността на обучените токсиколози за ефективно справяне със случаите на ухапване от змия в медицинските заведения в България.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория На ръба
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин