Какво да правим в Турция за един уикенд - Уикенд - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Какво да правим в Турция за един уикенд
Автор: Peika.bg

Ако търсите бързо бягство от България, разнообразният пейзаж на Турция, историческите градове и морските курорти предлагат идеалното място за уикенд. Ето гид за най-добрите места за посещение, всички в близост до България.

Ден 1: Одрин – Историческата порта

Сутрин: Преминаване на границата и пристигане в Одрин
Започнете пътуването си в Одрин, град точно от другата страна на българската граница. Това е идеална първа спирка за пътуване през уикенда, известно с богатото си османско наследство и красива архитектура. Одрин е само на около два часа път с кола от Пловдив, което го прави удобен избор.

Посещение на джамията Селимие
Започнете вашето разглеждане с посещение на джамията Селимие, обект на световното наследство на ЮНЕСКО и шедьовър на османската архитектура. Разходете се из сложните интериори и се възхищавайте на извисяващите се минарета, които доминират над хоризонта.

Разходете се из базара
След това се насочете към Капалъ чарши в Одрин, където можете да разгледате местни стоки, от ръчно изработени текстилни изделия до традиционни турски сладкиши като локум. Това е отлично място да се потопите в местната атмосфера и може би да вземете някои сувенири.

Следобед: Опитайте вкусовете на Одрин
За обяд опитайте ciğer tava, известното ястие с пържен дроб в града, в едно от местните заведения за хранене. Този специалитет е задължителен за любителите на храната и предоставя автентичен вкус на региона.

Посещение на Стария мост и река Тунджа
След обяд се разходете по историческия Тунджански мост, който минава над река Тунджа. Спокойният бряг на реката предлага живописна обстановка и релаксиращо място, където да се отпуснете, преди да продължите пътуването си.

одрин джамия

Ден 2: Текирдаг – Крайбрежен чар и лозя

Сутрин: Насочете се към плажовете на Текирдаг
На втория ден отидете до Текирдаг, очарователен крайбрежен град на около час път с кола от Одрин. Текирдаг е известен със своите прекрасни крайбрежни алеи и красиви плажове по Мраморно море.

Отпуснете се на плажа Tekirdağ
Започнете сутринта си, като се отпуснете на един от пясъчните плажове на Текирдаг. Потопете се в чистите води или просто се излежавайте на брега с хубава книга, докато се наслаждавате на лекия морски бриз.

Разгледайте музея Tekirdağ Rakı
След известно време на плаж, посетете музея Tekirdağ Rakı, за да научите повече за националната напитка на балканите. Това е интересно културно изживяване, което ви дава представа за местните традиции. Докато сте там, не пропускайте шанса да опитате ракия, съчетана с местно мезе.

Следобед: Дегустация на вино в провинцията
Регионът Текирдаг е известен и със своите лозя, което го прави чудесно място за любителите на виното. Прекарайте следобеда си в една от местните винарни за дегустация. Насладете се на панорамната гледка към лозята, докато се наслаждавате на регионални сортове турско вино.

Вечер: Вечеря край морето
Завършете уикенда си с вечеря в един от крайбрежните ресторанти на Текирдаг. Пресните морски дарове са специалитет тук – опитайте рибата на скара и мезетата, докато гледате залеза над Мраморно море.

текирдаг

Съвети за уикенд пътуване от България

  • Преминаване на границата: Граничният пункт Капитан Андреево (България) до Капъкуле (Турция) е най-натоварен, така че планирайте възможни закъснения. Препоръчва се тръгване рано сутринта.
  • Обмяна на валута: В Турция се използва турска лира. Обменете малко валута предварително или посетете някое от обменните бюра при пристигането.
  • Местен транспорт: И Одрин, и Текирдаг са компактни градове, които се разглеждат най-добре пеша или с местни таксиметрови услуги.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Уикенд
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин