Един от най-популярните френски десерти "Buche de Noel", което се превежда като "Бъдник" и наподобява дървено пънче, е страхотен десерт за коледния обяд или вечеря.
Макар че е с френски произдох, този десерт е популярен в целия свят и е много тематичен, тъй като произлиза от традицията в огнището да се слага парче дърво на Бъдни вечер, което гори цяла нощ и символизира раждането на Исус.
Историите за произхода на сладкиша са доста интересни. Една от тях е свързана с великия френски Наполеон Бонапарт. Той издава прокламация, според която на жителите на Париж е наредено да затварят комините на къщите си през зимата. Смятало се, че навлизането на студен въздух в къщите е причина за разпространение на болести и прокламацията е била насочена към предотвратяване на тези болести. Именно по това време в Париж е изобретен Buche de Noel. Тъй като използването на огнищата било забранено, сладкишът се превръща в символичен заместител на Бъдника, около който семейството може да се събере в празничните дни.
Произходът на този добре познат френски сладкиш също е свързан с древната келтска традиция за празнуване на зимното слънцестоене. В този най-кратък ден от годината келтите търсели голям ствол от дъб, бук, бряст или череша и го изгаряли като символ на прераждането на слънцето.
През Средновековието церемонията по изгаряне става по-детайлна. Дънерите се украсявали с панделки и зеленина. След това най-младият и най-възрастният член на всяко семейство занасят дървото до огнището и го запалват. На следващия ден събирали пепелта и я използвали през цялата година. Смятало се, че помага при лечението на различни болести и предпазва къщата от зли духове.
Buche de Noel е толкова детайлно украсен сладкиш, че визуално наистина наподобява дървено пънче. Приготвя се от пандишпанов блат, който се маже с маслен крем и се навива на руло. Отгоре се покрива с шоколадов маслен крем, по който се правят следи, така че да прилича на кора на дърво. Накрая сладкишът се украсява с пудра захар, клонки и горски плодове.
Можете да приготвите този десерт у дома, без да се затрудните особено много. Ето как:
Необходими продукти:
1/2 ч.ч. пудра захар
1 ч.ч. захар
1 ч.ч. какао на прах
2 ч.ч. сметана
6 яйца
1 1/2 ч.л. ванилов екстракт
щипка сол
Начин на приготвяне:
Първо отделете жълтъците от белтъците.
Комбинирайте сметаната с 1/2 ч.ч. какао на прах, пудрата захар и 1 ч.л. ванилия. Разбъркайте добре и оставете сместа в хладилника за 20-30 минути.
Разбийте жълтъците с 1/2 чаша захар. Трябва да се получи кремообразна смес.
Добавете останалото какао, както и останалата ванилия. Добавете щипка сол и разбъркайте.
Разбийте белтъците на сняг. Добавете останалата захар, разбъркайте добре и комбинирайте белтъците с жълтъците, като ги смесвате постепенно.
Изсипете готовата смес в правоъгълна тавичка, покрита с хартия за печене и печете около 15 минути в предварително загрята на 180 градуса фурна.
Вземете чиста кърпа, поръсете с малко пудра захар и обърнете готовия блат върху нея. Отлепете хартията за печене и навийте блата на руло с помощта на кърпата.
Оставете рулото да се охлади, след което го развийте и намажете с крема, който също вече се е охладил.
Намажете рулото с крем и отвън, след което с помощта на вилица направете ивици, които да наподобяват ивиците на кората на дърво.
Поръсете с пудра захар и декорирайте.
Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!