Майсторът на ножове разказва как се калява стоманата - Интервю на пейката - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Майсторът на ножове разказва как се калява стоманата
Автор: Мария Ангелова

Борислав Червенков е единственият майстор на ножове във Велинград. Самоук е, но както сам казва, „понякога самоуките са по-добри от истинските майстори“. Занимавал се е с куп други неща, а от три години майстори ножове.


- Как се прави хубав нож?

- Стоманата идва сурова, незакалена. Термичната обработка е на 1000-1100 градуса. Работя на оджак (огнище). Преди да се закали, стоманата за ножа се надупчва, оформя се грубо острието. След като се закали, има инкубационен период от около 30-40 часа, за да узрее самата стомана. Следва заточващата част, за да започне да реже ей така (и срязва лист хартия). Накрая се монтира дръжката, лакира се и е готов.

- Как измисляш дизайна на ножовете с по-интересните дръжки?

- Гледам в интернет модели. Някой път почвам едно, а излиза съвсем друго.

- С какво си се занимавал преди да станеш ножар?

- Кажи с какво не съм се занимавал. Дистрибутор към Пайнер студио, монтажник на вътрешни климатични инсталации съм бил, частен сервиз за коли имах, професионален шофьор съм бил, завършил съм дърводелско училище.

- Кой е най-скъпият нож, който си правил?

- Най-скъпият нож беше от дамаска стомана. Той е по-скоро колекционерски, защото ръждясва. Около 400 лв. беше, по поръчка.

- Кой си купува ножове, правени от майстор?

- Който разбира. 

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Интервю на пейката
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин