Най-влиятелните книги за 21 век - досега - Кино, театър и книги - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Най-влиятелните книги за 21 век - досега
Автор: Peika.bg
Най-влиятелните книги за 21 век - досега
Снимка: New York Times

New York Times отбеляза първата четвърт на 21 век, като състави списък на стоте най-влиятелни книги досега. За да определи класацията, изданието се консултира с автори, преводачи, редактори, библиотекари и известни личности, които бяха помолени да изброят своите десет любими книги. Единственото изискване беше книгите да са издадени в САЩ (включително преводна литература) от началото на 2000 г.

Известните личности включват Стивън Кинг, Бони Гармъс, Джеймс Патерсън, Сара Джесика Паркър, Елин Хилдебранд, Марлон Джеймс, Роксан Гей и Мин Джин Лий. Първо място в класацията зае "Гениалната приятелка" на италианската писателка Елена Феранте. Този роман е първият от поредица, която разказва живота на две момичета, израстващи в покрайнините на Неапол през 50-те и 60-те години на миналия век.

гениална приятелка

Други творби на Феранте, „Историята на изгубеното дете“ и „Дни на самота“, също бяха включени в списъка, класирайки се съответно на 80 и 92 място. "Топлината на други слънца" на Изабел Уилкерсън си осигури второ място, следван от "Вълци" на Хилари Мантел на трето. В челната десетка влизат още "Поправките" на Джонатан Францен, "2666" на Роберто Болано, "Аустерлиц" на В. Г. Зебалд и "Подземната железница" на Колсън Уайтхед. Деветата позиция заема „Никога не ме оставяй” на Нобеловия лауреат Казуо Ишигуро.

Топ 50 включваха „Изкупление“ на Иън Макюън, „Пачинко“ на Мин Джин Лий, „Щиглецът“ на Дона Тарт, „Милосърдие“ на Тони Морисън и „Богатство“ на Ернан Диас, която спечели наградата „Пулицър” през 2022 г. „След войната” на историка Тони Джъд, изчерпателна история на съвременна Европа, се класира на 43-то място.

Зейди Смит има две заглавия в списъка: нейният дебютен роман „Бели зъби“ на позиция 31 и „За красотата“ на позиция 94. Габриел Зевин „Нашето вечно утре“, който включва тематики като литературата и видео игрите и е с обявена филмова адаптация, е поставена на 76-та позиция.

Пълният списък можете да разгледате тук.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Кино, театър и книги
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин